Logo Fietsen123

Nieuws

Test van zeven GPS-ontvangers

vrijdag 6 juni, 2008

GPS op de fiets verheugt zich in een toenemende belangstelling. Al wordt het gebruik ervan nogal eens iets te gemakkelijk voorgesteld. Er blijken namelijk best nog wat haken en ogen aan te zitten. Het blijft verder een hulpmiddel. En tenslotte is een cursus om een en ander goed onder de knie te krijgen zeker op zijn plaats. Desalniettemin: als men enthousiast is en bv. een goede cursus heeft gevolgd is de vraag: welk apparaat schaffen we nu aan? Toeractief testte zeven GPS-ontvangers. We geven hierna de resultaten weer. Amaryllo Trip Tracker De Trip Tracker is compact, licht, heeft een zeer goede ontvangst en is niet duur. Je kunt er alles mee wat je van een standaard gps kunt verwachten, maar wij zijn niet te spreken over de gebruiksvriendelijkheid - de schermen zijn niet erg duidelijk, de 2 bedieningsknoppen niet handig en de software voor het overzetten van data is summier. De Amaryllo heeft een interne batterij, dus goed opladen voor vertrek.

Garmin eTrex HGarmin eTrex H is dezelfde als de eTrex Euro van jaren geleden. Eén belangrijk verschil: er zit een betere ontvanger in waardoor de ontvangst nu perfect is in lastige omstandigheden. De eTrex is niet duur, en heeft alle basisfuncties. Jammer genoeg koop je wel een gps die er wat betreft de schermen ouderwets uitziet. Ook jammer is dat de pc-kabel niet mee wordtgeleverd; die kost los € 46.

Garmin GPS 60De GPS60 is het goedkoopste model van de 60-serie van Garmin. Het is een fijn te bedienen apparaat dat alles kan wat een standaard gps moet kunnen. Niet voor niets was het de budgettip uit onze test uit 2006. Maar... nu de goedkopere serie eTrex veel betere ontvangst heeft, is deze tip achterhaald: de GPS60 heeft nog een oude ontvanger en de ontvangst is slecht op lastige plekken.

Garmin_etrex_venture_hcx_2Garmin eTrex Venture HCUit Garmins eTrex H-serie komt deze Venture HC. Het is een compacte ontvanger met veel plussen, want de prijs valt mee, de ontvangst is super, het scherm is in kleur en er zit zelfs kaartgeheugen in waardoor je ook topografische kaarten kunt laden. Dat maakt hem interessant voor mensen die meer met hun gps willen doen maar een beperkt budget hebben.

Garmin_etrex_vista_hcxGarmin eTrex Vista HCxDe Vista HCx is het topmodel uit de H-serie van Garmin. Wat geldt voor de eTrex Venture geldt ook voor deze ontvanger, met het verschil dat het apparaat veel duurder is maar ook meer kan: plaats voor een losse geheugenkaart, voor topokaarten, een hoogtemeter en een kompas. Hij kan grofweg hetzelfde als de GPSmap60CSx maar is goedkoper.

Magellan eXplorist 500 LEDe 500 LE uit Magellans eXplorist-serie heeft veel pluspunten: compact formaat, goede ontvangst, kleurenscherm, slot voor een geheugenkaart. Het nadeel dat wij ondervonden: de 3 AAA batterijen waren binnen één dag wandelen leeg. En vergeleken met Garmin is de prijs hoog en het aanbod aan digitale topografische kaarten is een stuk beperkter. Magellan levert ook geen software om tracks te beheren.

Garmin_gpsmap60_csxGarmin GPSmap60 CSxDe GPSmap60 CSx kan net zo veel als de eTrex Vista HCx en is net zo fijn te bedienen als de GPS60. De ontvangst is erg goed en dat alles bij elkaar maakt het een super-gps ontvanger. Maar met de bijbehorende prijs is deze gps exclusief voor de gps’er die fanatiek met zijn hobby bezig is of geld te veel heeft.

EindoordeelGarmin is de marktleider en die positie is versterkt. Door het aanbod aan gps-ontvangers is dit eerder een Garmin test geworden. We zouden liever meer spelers op de markt zien.Testwinnaar: Garmin GPSmap CSx. Zonder op prijs te letten is dit de beste GPS uit deze test. De eTrex Vista HCx kan bijna net zoveel, is compacter én goedkoper. Kooptip: Garmin eTrex Venture HCx. Deze compacte gps heeft een prijs waar de beginner niet van gaat hyperventileren en biedt genoeg voor de hobbyist.

Links* De volledige test van Toeractief (in PDF) * Veel informatie, tips en links over GPS op de fiets, w.o. GPS-cursussen.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Van Urbanus tot Kunst: De vijf leukste thematische routes van Vlaanderen

Vlaanderen is een regio vol kunst en cultuur. Daar hoort natuurlijk een reeks culturele fietsroutes bij. In dit artikel vindt u vijf van de leukste en mooiste thematische routes die u langs…

Nieuws

Fiets mag mee met Intercity Direct

Vanaf 2017 mogen reizigers hun fiets meenemen op de trajecten van de Intercity Direct. Dit was eerder niet toegestaan. Dat dit eerder niet toegestaan was, heeft te maken met het veiligheids…

Nieuws

Fietsers botsen vaker met elkaar

Het wordt steeds drukker op Nederlandse fietspaden en daardoor botsen fietsers vaker met elkaar. Volgens VeiligheidNL, dat onderzoek deed naar ongelukken van fietsers en wielrenners, beland…

Nieuws

Hoe zoek ik een fietsroute op Fietsen123?

Wij hebben meer dan 1000 routes op de website staan. Hoe vind je net die ene fietsroute die je wilt gaan fietsen? Wij leggen het uit in dit filmpje.

Nieuws

Hier moet je op letten bij een fietsendrager

Een fietsendrager is een onmisbaar accessoire voor een fietsvakantie of een fietstocht verder van huis. Maar wat is nu belangrijk om op te letten? Kogeldruk en draaggewicht Een trekhaak …