Logo Fietsen123

Nieuws

Test van zeven GPS-ontvangers

vrijdag 6 juni, 2008

GPS op de fiets verheugt zich in een toenemende belangstelling. Al wordt het gebruik ervan nogal eens iets te gemakkelijk voorgesteld. Er blijken namelijk best nog wat haken en ogen aan te zitten. Het blijft verder een hulpmiddel. En tenslotte is een cursus om een en ander goed onder de knie te krijgen zeker op zijn plaats. Desalniettemin: als men enthousiast is en bv. een goede cursus heeft gevolgd is de vraag: welk apparaat schaffen we nu aan? Toeractief testte zeven GPS-ontvangers. We geven hierna de resultaten weer. Amaryllo Trip Tracker De Trip Tracker is compact, licht, heeft een zeer goede ontvangst en is niet duur. Je kunt er alles mee wat je van een standaard gps kunt verwachten, maar wij zijn niet te spreken over de gebruiksvriendelijkheid - de schermen zijn niet erg duidelijk, de 2 bedieningsknoppen niet handig en de software voor het overzetten van data is summier. De Amaryllo heeft een interne batterij, dus goed opladen voor vertrek.

Garmin eTrex HGarmin eTrex H is dezelfde als de eTrex Euro van jaren geleden. Eén belangrijk verschil: er zit een betere ontvanger in waardoor de ontvangst nu perfect is in lastige omstandigheden. De eTrex is niet duur, en heeft alle basisfuncties. Jammer genoeg koop je wel een gps die er wat betreft de schermen ouderwets uitziet. Ook jammer is dat de pc-kabel niet mee wordtgeleverd; die kost los € 46.

Garmin GPS 60De GPS60 is het goedkoopste model van de 60-serie van Garmin. Het is een fijn te bedienen apparaat dat alles kan wat een standaard gps moet kunnen. Niet voor niets was het de budgettip uit onze test uit 2006. Maar... nu de goedkopere serie eTrex veel betere ontvangst heeft, is deze tip achterhaald: de GPS60 heeft nog een oude ontvanger en de ontvangst is slecht op lastige plekken.

Garmin_etrex_venture_hcx_2Garmin eTrex Venture HCUit Garmins eTrex H-serie komt deze Venture HC. Het is een compacte ontvanger met veel plussen, want de prijs valt mee, de ontvangst is super, het scherm is in kleur en er zit zelfs kaartgeheugen in waardoor je ook topografische kaarten kunt laden. Dat maakt hem interessant voor mensen die meer met hun gps willen doen maar een beperkt budget hebben.

Garmin_etrex_vista_hcxGarmin eTrex Vista HCxDe Vista HCx is het topmodel uit de H-serie van Garmin. Wat geldt voor de eTrex Venture geldt ook voor deze ontvanger, met het verschil dat het apparaat veel duurder is maar ook meer kan: plaats voor een losse geheugenkaart, voor topokaarten, een hoogtemeter en een kompas. Hij kan grofweg hetzelfde als de GPSmap60CSx maar is goedkoper.

Magellan eXplorist 500 LEDe 500 LE uit Magellans eXplorist-serie heeft veel pluspunten: compact formaat, goede ontvangst, kleurenscherm, slot voor een geheugenkaart. Het nadeel dat wij ondervonden: de 3 AAA batterijen waren binnen één dag wandelen leeg. En vergeleken met Garmin is de prijs hoog en het aanbod aan digitale topografische kaarten is een stuk beperkter. Magellan levert ook geen software om tracks te beheren.

Garmin_gpsmap60_csxGarmin GPSmap60 CSxDe GPSmap60 CSx kan net zo veel als de eTrex Vista HCx en is net zo fijn te bedienen als de GPS60. De ontvangst is erg goed en dat alles bij elkaar maakt het een super-gps ontvanger. Maar met de bijbehorende prijs is deze gps exclusief voor de gps’er die fanatiek met zijn hobby bezig is of geld te veel heeft.

EindoordeelGarmin is de marktleider en die positie is versterkt. Door het aanbod aan gps-ontvangers is dit eerder een Garmin test geworden. We zouden liever meer spelers op de markt zien.Testwinnaar: Garmin GPSmap CSx. Zonder op prijs te letten is dit de beste GPS uit deze test. De eTrex Vista HCx kan bijna net zoveel, is compacter én goedkoper. Kooptip: Garmin eTrex Venture HCx. Deze compacte gps heeft een prijs waar de beginner niet van gaat hyperventileren en biedt genoeg voor de hobbyist.

Links* De volledige test van Toeractief (in PDF) * Veel informatie, tips en links over GPS op de fiets, w.o. GPS-cursussen.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Fietsen naar Santiago de Compostela: De terugreis

Hoewel u misschien nog maar net bent begonnen met de voorbereidingen voor uw fietstocht naar Santiago de Compostela, komt er ook een dag waarop uw pelgrimage is volbracht. En dan? Nog een…

Nieuws

Hoeveel calorieën verbrand je op een elektrische fiets?

Een elektrische fiets is een milieuvriendelijk en gezonder alternatief voor de auto. Maar hoeveel calorieën kun je ermee verbranden? En hoeveel verschilt dit met een gewone fiets? Verbrand …

Nieuws

Slecht weer? We trekken ons er niks van aan!

Fietsers en wandelaars laten zich niet weerhouden door slecht weer en zullen om die reden dan ook niet zo snel de auto pakken. Dat concluderen de TU Delft en het Kennisinstituut voor Mobili…

Nieuws

Recycling van accu's elektrische fiets gestart

Stichting Batterijen werkt nu samen met producenten en importeurs om te voorkomen dat de accu's van elektrische fietsen in het mileu of de vuilstort terechtkomen. De laatste jaren stijgt he…

Nieuws

AD fietstest 2020: de beste e-bikes

Het Algemeen Dagblad heeft, zoals ieder jaar, weer een aantal fietsen getest. Hieronder leest u de resultaten van de best geteste fietsen en de beste koop. Categorie: Elektrische stadsfiet…