Logo Fietsen123

Dossier: Alles over de e-bike

Test 2017: fietsendragers voor de e-bike

Monday 6 March, 2017

Onlangs heeft de ANWB acht robuuste fietsendragers getest - fietsendragers die gemakkelijk twee e-bikes moeten kunnen vervoeren. De meeste dragers scoorden goed, maar er ging ook wel wat mis.

Wanneer je de e-bikes mee wilt nemen op de fietsendrager, is het van belang dat de fietsendrager daarvoor geschikt is. Een drager voor gewone fietsen heeft een lagere draaglast en wanneer je deze met twee zware e-bikes belast, kan dat tot akelige ongelukken leiden.

Draagkracht en kogeldruk

Voor je de e-bikes achterop de auto zet, moet je weten wat de maximale kogeldruk van je auto is. Daarnaast zijn de draagkracht van de drager, het eigen gewicht van de drager én het gewicht van de e-bike van belang. Stel: de auto heeft een kogeldruk van 75 kg terwijl de fietsendrager 15 kg weegt en een draagvermogen van 62 kg heeft. Dan kun je op die fietsendrager 75 kg - 15 kg = maximaal 60 kg aan fietsen plaatsen.

Gemak en veiligheid

De meeste producenten van fietsendragers spelen goed in op de populariteit van de e-bike en bieden dragers speciaal voor de e-bike aan. De ANWB heeft acht van zulke dragers getest op constructie, montage (gebruiksklaar maken) en gebruiksgemak (plaatsen op de trekhaak en het plaatsen en vaszetten van de fietsen). Daarnaast keek men naar de sloten en zijn alle dragers aan een uitgebreide rijproef onderworpen.

Rijproef

In de rijproeven bleken alle dragers het onder normale omstandigheden goed te doen. Bij de uitwijkproef met een snelheid van 70 km per uur ging het echter mis: de fietsendrager van XLC kwam los van de trekhaakkogel en de e-bikes landden op het asfalt. Volgens de producent zelf had dat te maken met de bevestiging: de borging van het klemmechanisme op de kogel was niet goed ingeschakeld. De ANWB stelt daar tegenover dat zowel de fabrikant als de handleiding aangaven dat de drager zich bij uitvouwen automatisch borgt. XLC wilde niet meewerken aan een aangeboden hertest.

Best getest

Als beste uit de test kwam een fietsendrager van Thule: de 933 Easyfold XT. Enige minpuntje van deze drager: de sloten kunnen beter. Ook de Uebler X-21S kwam er heel goed uit: enige minpuntje van deze drager is de lengte van de wielgootjes - die hadden iets langer gemogen. De volledige testresultaten - inclusief een filmpje van de test - zijn terug te vinden bij de ANWB.

Beeld: Thule EasyFold


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Groep artsen breekt lans voor verplichte fietshelm

Nergens ter wereld wordt zoveel gefietst als in Nederland. En waar veel gefietst wordt, gebeuren ook veel fietsongelukken. Er raken veel meer fietsers gewond in het verkeer dan op voorhand…

Nieuws

Met dit trucje wordt je fiets minder snel gestolen

Of je nou in de grote stad of en een dorp woont, helaas worden overal fietsen gestolen. Ook als je hem netjes op slot zet, een stevig kettingslot gebruikt en hem keurig in de stalling zet. …

Blog

Bert blogt: Rondom Noordwijk

Ondanks de vele wind en regen is het de afgelopen weken bovengemiddeld warm geweest voor de tijd van het jaar. Overal springen de sneeuwklokjes in bloei en ook de narcissen doen hard hun be…

Nieuws

Fiets van de zaak wordt weer aantrekkelijk

Files, milieuvervuiling en stress. Allemaal gevolgen van het grootschalige gebruik van de auto voor woon-werkverkeer. Gebruik van een fiets heeft veel voordelen en versoepeling van de regel…

Nieuws

Fietsen door de regen: hier moet je op letten

Gladde putdeksels, de glibberige strepen van het zebrapad: een ongeluk zit soms in een klein hoekje. Met deze tips voorkom je valpartijen en fiets je fijn door de regen. Pas op voor gladde …