Logo Fietsen123

Nieuws

Telefoongebruik op de fiets: dit zijn de regels

Tuesday 28 February, 2023

Afgelopen jaar is het aantal boetes voor het telefoongebruik op de fiets gestegen met 16% ten opzichte van het jaar daarvoor. Het ministerie van Justitie en Veiligheid spreekt van een opvallende stijging. Dit terwijl de boete €140 bedraagt.

In de wet staat beschreven dat je als bestuurder van een voertuig geen mobiel elektronisch apparaat mag vasthouden. Hier valt dus je telefoon onder, maar ook een muziekspeler, navigatieapparaat of tablet. Wanneer je stilstaat met de fiets (bijvoorbeeld voor een stoplicht) geldt deze regel niet, dan mag je dus gewoon een appje versturen. Of dat verstandig is, is een tweede. Zodra je weer op gang komt moet je telefoon in je zak zitten, niet meer in je handen.

Je mag wel gebruik maken van een telefoonhouder op de fiets. Hier mag echter alleen de navigatie opstaan. Ook mag je handsfree muziek luisteren, denk bijvoorbeeld aan oortjes die je via het snoer kan bedienen. Zorg er hierbij wel voor dat je de omgeving nog goed hoort, zo vermijd je onverwachte situaties.

Bron: Komveiligthuis, NOS, Letselhulpservice

Door: Kristie Kuiters