Logo Fietsen123

Nieuws

Steeds meer ouderen overlijden na ongeval met fiets

Monday 19 September, 2022

Het aantal verkeersdoden van mensen op de fiets is al jaren stabiel, maar met name het aantal 70-plussers onder de slachtoffers neemt toe, zo meldt het CBS. Ligt het aan de opkomst van de e-bike, of is er iets anders aan de hand?

Vorig jaar overleden 119 mensen door een fietsongeluk en 57%van hen was 70-plusser. In 2010 was dat aandeel nog maar 49%.

Het CBS doet geen uitspraken over de oorzaken. Er zijn geen indicaties dat snellere fietsen (zoals e-bikes) gevaarlijker zijn dan gewone fietsen. Er wordt ook niet bijgehouden of dit het geval kan zijn. Een woordvoerder van het CBS:

''Dit komt omdat niet altijd wordt geregistreerd welke type fiets betrokken is bij een ongeluk. Ze zijn ook steeds moeilijker als dusdanig te herkennen, omdat niet altijd meer zo’n zichtbare batterij onder de bagagedrager zit.''

Een andere trend is dat het aantal ongelukken zonder aanrijding toeneemt: van 25 naar 34%. Het gaat dan niet om een botsing met bijvoorbeeld een auto of boom, maar een val door een voet tussen de spaken, slecht sturen, kapot wegdek, gladheid of wanneer men onwel wordt en daardoor valt.

Het opvallende is dat 72% van de mensen die zonder botsing om het leven kwamen 70 jaar of ouder was.

Er is ook positief nieuws: uit andere cijfers van het CBS blijkt dat het totaal aantal verkeersdoden sinds het jaar 2000 met de helft is afgenomen, ook al zijn meer mensen mobiel. De winst zit vooral bij automobilisten: het aantal dodelijke ongelukken verminderde met 68%, het aantal fietsdoden bleef stabiel.