Logo Fietsen123

Nieuws

Steeds meer ongevallen met e-bikes

Wednesday 28 July, 2021

In 2020 werden er meer e-bikes verkocht dan gewone fietsen. Daar staat wel tegenover dat het aantal dodelijke ongelukken met een e-bike, vooral onder ouderen, toeneemt. De afgelopen 25 jaar zijn er nog nooit zoveel dodelijke fietsongelukken geweest, in 2020 waren dit 229 fietsers. Wat zijn de oorzaken en hoe kunnen we ongelukken voorkomen?

Helmplicht
Nog steeds is de helmplicht een heikel punt. Veel artsen zijn voorstander, maar veel fietsers willen er niet aan. Neuroloog Marcel Aries wijst erop dat er vorig jaar zes e-bikers binnen kwamen met ernstig hersenletsel. Zij hadden allemaal geen helm op.

E-bike veiliger
Toch blijft de vraag of e-bikes echt gevaarlijker zijn. Uit deze publicatie van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) lijkt zelfs dat de e-bike per kilometer nauwelijks dodelijker is dan de gewone fiets. Fietsen op een e-bike is zelfs veiliger geworden, omgerekend naar het aantal fietskilometers.

Fietsongelukken voorkomen
Toch zijn er in 2020 te veel fietsers verongelukt. En de schuld kan niet zomaar bij de fietser zelf neergelegd worden, vindt fietsprofessor Marco te Brömmelstroet. Hij vindt dat autoverkeer een groot aandeel heeft in de ongelukken, terwijl hier niet naar gekeken wordt. Ook volgens de Fietsersbond ligt daar de oplossing. Zo kan gedacht worden aan het verlagen van de maximumsnelheid, het scheiden van voertuigen, het verbreden van fietspaden en het verwijderen van obstakels zoals paaltjes op het fietspad.

Bron: NOS