Logo Fietsen123

Nieuws

Snel oversteken met de FLIP in Rotterdam

Wednesday 7 December, 2016

Auto’s lijken bij kruispunten altijd maar door te mogen rijden, terwijl je als fietser eindeloos moet wachten. Rotterdam heeft een oplossing: de FLIP, of Fiets Licht Informatiepaneel.

Niet elke stad heeft ze: grote kruispunten met aan meerdere kanten tweebaans fietspaden, maar Rotterdam wel. Dit soort kruispunten zijn voor fietsers soms behoorlijk frustrerend: eindeloos wachten voor je kunt oversteken is geen pretje. En waarom mogen die auto's altijd maar doorrijden?! En hoe weet je wat de snelste manier is om over te steken: twee keer de bocht om of eerst rechtdoor en dan een bocht? Rotterdam heeft de oplossing: de FLIP – Fiets Licht Informatiepaneel – vertelt je precies welke kant je op moet.

Hoe werkt het?

Als aanvulling op de gewone fietsverkeerslichten zijn er nieuwe lichten geplaatst. Deze geven door middel van een pijl aan wat de snelste route is om een kruispunt schuin over te steken. De verkeerslichten zijn zo afgesteld dat je vrijwel direct door kunt fietsen als je de aanbevolen route volgt. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat je het kruispunt op de snelst mogelijke manier oversteekt. De FLIP’s zijn geplaatst op de kruispunten Boszoom – Hoofdweg en Statenweg – Walenburgerweg (Bentinckplein).

Experiment

De FLIP-installaties zijn een onderdeel van het Fietsplan 2016-2018: ‘Fietsen heeft voorrang’. Met de maatregelen uit dit Fietsplan wil Rotterdam de stad aantrekkelijker maken voor fietsers. Andere maatregelen zijn onder meer een warmtesensor op het Churchillplein en een nieuwe afstelling van verkeerslichten die ervoor zorgt dat fietsers vaker groen licht krijgen. Eindelijk is het dus zover: wij fietsers krijgen een voorsprong op de automobilisten.

Tweede in Nederland

Rotterdam volgt overigens het voorbeeld van ’s-Hertogenbosch, dat in 2014 al een soortgelijk systeem introduceerde op het kruispunt Orthenseweg – Citadellaan – Vogelstraat. Voor uitleg van dit systeem, zie het volgende filmpje:

Bronnen: Gemeente Rotterdam & YouTube