Logo Fietsen123

Nieuws

Nieuw leven voor Nederlandse fietsen jaren 50 en 60

Tuesday 2 June, 2020

Bij talloze mensen staat er nog een in de schuur: een Gazelle of Batavus die te oud is voor dagelijks gebruik, maar te dierbaar om weg te doen. Het Oploose Dutch World Bikes geeft deze oersterke rijwielen een nieuwe toekomst, door ze onzichtbaar te upgraden naar elektrische ‘lifestyle bikes’.

De elektrische fiets is niet meer weg te denken uit het moderne straatbeeld. Het design laat echter in de meeste gevallen veel te wensen over; ze kunnen niet tippen aan de elegante rijwielen uit de vroegere decennia van de vorige eeuw. Daarom specialiseerde het Oploose bedrijf Dutch World Bikes zich in het upgraden van onverwoestbare Nederlandse fietsen van roemruchte merken zoals Gazelle, Batavus, Empo, Fongers en Juncker. Daarbij worden de fietsen nagenoeg onzichtbaar voorzien van hoogwaardige elektrische trapondersteuning. Het resultaat: een stijlvol klassiek rijwiel dat aan alle wensen van de huidige stedelijke fietser voldoet.

‘Terugroepactie’

De fietsen die Dutch World Bikes upgradet hebben meestal een grote emotionele waarde voor hun eigenaars. “Vaak is die fiets van vader, moeder, opa of oma geweest”, vertelt Vin Baltussen, eigenaar van Dutch World Bikes: “Mensen willen die fiets niet wegdoen, maar hij is niet meer geschikt voor dagelijks gebruik. Enerzijds door slijtage en anderzijds doordat nieuwe fietsen vaak meer comfort bieden. Net als de eigenaars vinden wij die oude fietsen te mooi om ongebruikt te blijven. Het is oerdegelijk erfgoed, dat gemakkelijk nog vele jaren meekan. Ons bedrijf moet je zien als een ‘terugroepactie’, die mensen aanspoort om die oude fiets aan ons aan te bieden voor een tweede leven. Wij maken er een elektrische urban-lifestyle-fiets van, die voldoet aan alle eisen van deze tijd. Zo kunnen mensen dagelijks genieten van een prachtige, comfortabele en vooral betekenisvolle fiets.”

Design en duurzaamheid

Aan de oorsprong van Dutch World Bikes liggen twee gedachten ten grondslag. Baltussen: “Allereerst is dat de nostalgie, de liefde voor die mooie, vaak ook handgemaakte rijwielen uit vervlogen tijden. Als je kijkt naar de details, de styling en de materialen, dan kan daar geen moderne fiets tegenop. En daarnaast speelt er een stukje duurzaamheid mee. We vinden het een mooie gedachte dat oude, afgedankte spullen een nieuw leven krijgen. Er belandt al zoveel op de schroothoop en daar proberen we op onze eigen, kleinschalige manier iets aan te doen.” Die gedachte wordt onderstreept door Het Versnellingshuis “Initiatieven als Dutch World Bikes juichen wij alleen maar toe. Elektrische fietsen zijn populair, maar dat betekent ook dat er in hoog tempo massa’s van deze fietsen geproduceerd worden, en daarbij speelt duurzaamheid lang niet altijd een rol. Om in deze relatief jonge markt toch een concept te ontwikkelen met het oog op hergebruik en duurzaamheid, getuigt van lef en creativiteit.”

Heeft u een fiets die u in wil leveren bij Dutch World Bikes? Neem contact op met het bedrijf via de website.

Bron: Dutch World Bikes