Logo Fietsen123

Nieuws

Slim fietsslot blokkeert de smartphone

Wednesday 21 June, 2017

Een fietsslot is bedoeld om de fiets te beveiligen wanneer deze niet gebruikt wordt. Tenminste… dat is het beeld dat we hier altijd bij gehad hebben. Een nieuw slim fietsslot doet echter nog meer: het blokkeert je smartphone.

Dit slimme fietsslot is een initiatief van KPN en Veilig Verkeer Nederland en draagt de name Safe Lock. Op het moment van schrijven bevindt de Safe Lock zich nog in de ontwikkelingsfase, maar het is de bedoeling dat deze eind 2017 op de markt komt tegen een verwachte winkelprijs van €100.

Hoe werkt het?

De Safe Lock staat in verbinding met een app. Volledig overeenkomstig met de trend om zo veel mogelijk apparatuur met de smartphone te bedienen, kun je met deze app ook je slot openen en sluiten. Je hebt dus geen sleutel meer nodig. Zodra je met de app je slot opent, blokkeert deze het KPN-netwerk van de smartphone. Het enige wat je daarna nog kunt met je smartphone totdat je je fiets weer op slot zet, is 112 bellen. De eerste versie van de app is bedoeld voor Android telefoons.

Niet het eerste initiatief om smartphonegebruik te ontmoedigen

De Safe Lock van KPN en Veilig Verkeer Nederland is niet het eerste initiatief dat in het leven is geroepen om het gebruik van smartphones op de fiets te ontmoedigen. Eerder dit jaar kondigde Gazelle al aan dat het bedrijf bezig was met een fiets die voorzien is van een zogenaamde SafeDrivePod. Dit apparaatje staat via Bluetooth in verbinding met de smartphone van de gebruiker en blokkeert het gebruik hiervan.

Antwoord op toename van ongelukken

De Safe Lock is het antwoord van KPN op het gevaar van de combinatie van smartphonegebruik en fietsen. Een vijfde van de fietsongelukken van kinderen komt door het gebruik van de smartphone tijdens het fietsen. Dit blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van KPN is uitgevoerd. Dit onderzoek toonde aan dat niet alleen het gebruik van de smartphone een bron van afleiding is, maar dat zelfs het voelen van een trilling van de smartphone al de aandacht voor het verkeer vermindert.

Smartphone op de fiets blijft aandachtspunt

Als je om je heen kijkt, zie je overal het bewijs dat veel mensen de smartphone op de fiets gebruiken. Er zijn dan ook al veel campagnes geweest die geprobeerd hebben het smartphonegebruik te verminderen of op z’n minst bewustwording van de gevaren hiervan te creëren. Een algemeen verbod op het gebruik van de smartphone op de fiets ging in 2015 echter niet door omdat dit moeilijk te handhaven zou zijn. Toch zou het helemaal geen gek idee zijn: een groot deel van de Nederlanders vindt dat een dergelijk verbod er moet komen.

Bron: Telecompaper