Logo Fietsen123

Nieuws

Ruim kwart doet geen aangifte van fietsdiefstal

Monday 24 January, 2005

Ruim een kwart (26%) van de bezoekers van onze fietswebsite 'Fietsen Eén Twee Drie' doet helemaal geen aangifte meer bij de politie van de diefstal van zijn of haar fiets. 71% doet dit nog wel, terwijl 3% het niet meer weet. Aldus de resultaten van een onderzoek, dat de fietswebsite zojuist heeft afgesloten.

Het opvallende resultaat van dit onderzoek strookt met de gegevens uit een eerder onderzoek, waaruit blijkt, dat er weinig vertrouwen bestaat in de zinvolheid van zo'n aangifte. De reacties gaven aan, dat ruim 1/3 van de bezoekers (34%) volstrekt geen vertrouwen had in het nut van aangifte van de politie. 'Zinloos' was de ondubbelzinnige mening van deze 34%. 13% noemde het 'soms zinvol' en 4% 'soms zinloos'. Minder dan de helft van de bezoekers (49%) was van mening, dat het wel 'zinvol' is.

Eerder onderzoek wees uit, dat van bijna de helft (45%) van de bezoekers van 'Fietsen Eén Twee Drie' de fiets de laatste vijf jaar gestolen is. Ongeveer een kwart (24%) van de bezoekers is dat één keer overkomen. 11% heeft de diefstal van zijn/haar fiets tweemaal meegemaakt, 3% drie keer. Niet minder dan 7% is dat zelfs meer dan drie keer overkomen.

Fietsen Eén Twee Drie zegt hierover: "Het zijn schokkende resultaten, die aangeven, hoe fietsendiefstal een dagelijks probleem vormt, waar bijna één op de twee burgers direct mee te maken heeft". De fietswebsite is evenals veel fietsenhandelaren boos: "Als je een nieuwe fiets koopt, betaal je zo'n 10 euro extra voor een antidiefstalchip in het frame. Dat is weggegooid geld, want de politie heeft meestal nog niet eens de apparatuur om de chip te lezen".

En verder bestaat er nog geen automatische koppeling tussen diefstalaangiftes en het bestand van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) is. De RDW is wel bezig een bestand van gestolen fietsen aan te leggen. Maar door het ontbreken van een automatische invoer bij de politiekorpsen stelt deze database nog niet veel voor. Wil een fiets geregistreerd worden, dan moet de agent die de aangifte van diefstal behandelt, de gegevens apart versturen naar de RDW. In de praktijk gebeurt dit bijna nooit. Fietsen Eén Twee Drie concludeert: 'De bestrijding van de epidemie van fietsdiefstal is een lachertje'.

Op de fietswebsite is inmiddels een speciale rubriek opgenomen over fietsensloten en het voorkomen van fietsendiefstal, met tips, feiten en achtergronden. Klik hier.

Fietsen Eén Twee Drie is tenslotte een onderzoek gestart naar de vraag, waarom nog zo weinig gebruik wordt gemaakt van bewaakte fietsenstallingen. Klik hier.