Logo Fietsen123

Nieuws

Rondje Fietsen met smaak

woensdag 22 juli, 2009

Hotel De Reiskoffer in Bosschenhoofd heeft deze zomer een speciaal fietsarrangement in de aanbieding voor de bezoekers van onze website Fietsen Eén Twee Drie. Met een verblijf van drie dagen en twee nachten. Maar daarnaast heeft de Brasserie van het hotel ook een dagarrangement ontwikkeld. Met als titel 'Rondje Fietsen met smaak'. DagarrangementDe titel zegt het al: in het arrangement is 's morgens een ontvangst met koffie of thee (plus lekkers) en aan het eind een driegangenmenu ('Brabants Streekmenu') inbegrepen. En natuurlijk een mooie fietsroute. Voor de totaalprijs van € 32,50 per persoon. Het West-Brabantse land biedt alles, wat een fietser begeert, zo leerden we tijdens deze fietsdag, waarvan we vorige week genoten.

Koffie of thee met lekkernijWe kunnen al vanaf 9.00 uur starten vanuit De Reiskoffer. De parkeerruimte is groot en ruim, dus biedt (gratis) alle plek voor onze auto met fietsdrager en twee fietsen. We worden gastvrij ontvangen door de receptie. In de brasserie kunnen we kiezen uit koffie of thee met een lekkernij. Heerlijk, na een autorit van een uur. De uitgebreid beschreven fietsroute van z'n 50 km ziet er goed uit. We gaan na de koffie daarom snel op pad.

West-Brabantse landWe fietsen via het plaatsje Zundert naar Etten-Leur, waar we aangenaam verrast worden door de Markt en het Raadhuisplein met zijn gevarieerde aanbod aan winkels. We kunnen het niet laten en drinken hier ons tweede kopje koffie. We passeren De Bisschopsmolen, gebouwd in 1744 op de plaats waar een vorige molen door brand was verwoest. Het behoorde tot omstreeks 1800 toe aan de bisschop van Antwerpen, vandaar de naam. Aan de oostzijde vindt men nog het bisschopswapen. In 1990 is de Bisschopsmolen in- en uitwendig gerestaureerd.

Proeven en genietenHet Brabantse platteland komt langzamerhand volledig in beeld. De route leidt naar Kaasboerderij 't Vaartje, maar we zijn te vroeg. Op zaterdag is de boerderij al wel om 10.00 uur open, maar van dinsdag tot en met vrijdag pas om 14.00 uur. Niet getreurd, want het platteland is prachtig. Op naar Wijn- en Asperge boerderij 'De Santspuy', die van april t/m juni open is. In de rest van het seizoen kunt u er op vaste tijden een bezoek met rondleiding krijgen, inclusief proeven en genieten. Desgewenst kunnen we er 's -middags terecht, zo heeft De Reiskoffer ons verteld, maar dat komt in onze planning even niet goed uit. 

Aardbeienautomaat AardbeienautomaatVerderop wacht ons een aangename verrassing: een aardbeienautomaat! We hadden zoiets nog niet eerder gezien. Wel kennen we een aardappelautomaat, van een paar jaar terug in Duitsland. Het werkt handig. Stop 2 euro in de gleuf, kies het niveau van het bakje en haal de bak met aardbeien eruit. Het is inderdaad een fikse portie, heerlijk koel en helder rood. Even verderop, op een rustbank, genieten we volop van de verse smaak van deze zomerkoninkjes. Wat een zaligheid!

NatuurgebiedenLangzamerhand maken de boerderijen en akkers - aardbeien, uien, prei, boomkwekerijen - plaats voor meer bosrijk gebied. In De Pannenhoef zijn het alleen maar bossen, heide, vennen, moerassen en cultuurgronden. Een schitterend natuurgebied. Daarna fietsen we door naar het bosgebied De Oude Buisse Heide. Het traject loopt via Herberg café 't Anker, waar we een tussenstop maken. Een eenvoudig café met een rijke historie en een antiek interieur.

Theehuisje Henriëte Roland HolstHet bosgebied van De Oude Buisse Heide herbergt ook rijke historie. Dat geldt misschien ook voor Café 't Pannehuske, midden in die bossen, maar we weerstaan de verleiding om daar opnieuw een tussenstop te maken. Nee, we doelen op het theehuisje van de beroemde dichteres Henriëtte Roland Holst. Merkwaardigerwijs staat het niet in de fietsroute vermeld. U vindt het op de Roosendaalsebaan. Na ongeveer 1 km ziet u links en rechts van de weg een witte houten slagboom. Gaat u hier rechts het laantje in, dan vindt u daar na zo'n 150 m het theehuisje van de beroemde dichteres, met daarbij enkele gedichten en een mooi uitzicht op het natuurgebied achter het theehuisje.

De grens over De fietsroute overschrijdt daarna zelfs de grenzen. We komen bij 't Wit Uiltje in het Vlaamse Essen. Het is niet alleen de ideale stopplaats tijdens een zomerse fietstocht, je kan er ook lekker eten en drinken. Op het terras kan mijn vrouw de verleiding van verse mosselen niet weerstaan. Daarna brengt de route ons terug naar Nederland. We rijden de gemeente Rucphen binnen. We fietsen naar IJsboerderij De Gerda Hoeve, in the middle of nowhere, midden op het platteland. Er is een bus vol bezoekers. We laten ons het ijs goed smaken.

SmullenAl het fraais is nog niet voorbij. Na het platteland opnieuw bossen met café 't Ossekopke in het midden. We stappen niet af, maar denken al vast aan het driegangendiner, straks in de Reiskoffer. We bereiken de brasserie via het centrum van Rucphen en zien daarna op het viaduct naar Bosschenhoofd ook nog het vliegveld Seppe. Na ruim 50 km zijn we terug. En wacht ons een heerlijk driegangerdiner. De keuken van De Reiskoffer mag er zijn! De gerechten zijn gemaakt met de producten van de bedrijven, waar we langs gefietst zijn. We smullen! Zoals we de gehele dag gesmuld hebben: van de fietsroute, de natuur, de bezienswaardigheden en de tussenstops.

Links* Dagarrangement 'Rondje Fietsen met Smaak'* 'Rondje Fietsen met smaak' op Google Maps* 'Beleef en Proef het Brabantse land': Fietsarrangement in samenwerking met Fietsen Eén Twee Drie


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Luik-Bastenaken-Luik: fietsen in het spoor van de geschiedenis

Toen de eerste editie van de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik werd verreden, bestond de fiets met versnellingen nog niet. Reservebandjes gingen om de nek en de tinnen drinkbidons hinge…

Nieuws

Fietsen: een blik op de toekomst

De laatste jaren heeft de fiets een enorme transformatie ondergaan: nadat het ontwerp van de fiets bijna 200 jaar lang in grote lijnen hetzelfde is gebleven, heeft fietsinnovatie de laatste…

Nieuws

Gazelle werkt aan fiets die smartphone blokkeert

In het Innovation & Production Center in Dieren werkt fietsfabrikant Gazelle aan de eerste fiets die de smartphone tijdens het fietsen blokkeert en bellen en whatsappen tijdens het rijd…

Nieuws

Verplichte fietshelm voor ouderen?

Het aantal verkeersdoden in Nederland moet flink omlaag. Om dat doel te bereiken moeten er een aantal impopulaire maatregelen worden genomen, zoals de verplichte fietshelm en meer snelheids…

Nieuws

De Fietsen123 app is vernieuwd!

De app van Fietsen123 is vernieuwd. In samenwerking met Shimano Steps gaan we ons nu helemaal richten op de ruim 800 routes die Fietsen123 heeft. De Fietsen123 app is een ideaal verlengstuk…