Logo Fietsen123

Nieuws

Recreatief fietsen op Malta en Gozo

Thursday 30 August, 2012

De talloze eeuwenoude cultuurschatten, de indrukwekkende kliffen en baaien, de knusse dorpjes en niet te vergeten de kriskras over de eilanden slingerende landweggetjes maken van Malta en Gozo bijzondere bestemmingen. Het aantal fietspaden is nog gering, maar dat neemt niet weg dat beide eilanden zich prima lenen voor mooie ontdekkingstochten op de fiets.

Malta en Gozo in het kort
De republiek Malta bestaat uit drie eilanden: Malta, Gozo en het onbewoonde – maar wel te bezoeken – Comino. De kusten van de eilanden zijn indrukwekkend, met adembenemende kliffen, lagunes en baaien. Er worden veel sinaasappels verbouwd; in het voorjaar ruikt u de bloesems overal waar u komt. De eilanden van Malta hebben geen eindeloze stranden, maar grossieren wel in prachtige kleine baaien, vooral aan de noordkant van Malta. Ook Blue Lagoon op Comino is een bezoekje waard: de combinatie van zwembadblauw water en ruige rotsen is fascinerend om te zien.

In het voor- en naseizoen geniet u op de eilanden nog van aangename temperaturen die gemiddeld rond de 22 graden liggen. Ook de avonden zijn vaak nog heerlijk warm. In de zomermaanden is het op Malta meestal erg heet, hoewel de zeebries wel voor wat verkoeling zorgt.

Malta
Op Malta vindt u veel oude cultuurschatten, afkomstig van de vele volkeren die de eilanden in de loop der eeuwen aan hebben gedaan. De tempels zijn nog ouder dan de Egyptische piramides, er zijn verschillende musea die u wegwijs maken in de rijke geschiedenis van Malta en ook in de vele kerken vindt u veel oude schatten. Een kerk die u in ieder geval niet mag overslaan, is de kathedraal van Mosta. De koepel van deze St. Marija Assunta-kerk is zestig meter hoog terwijl de doorsnede bijna veertig meter telt. Na de St. Pieter in Rome is dit de grootste kerk van Europa en een uitgebreid bezoek meer dan waard.

Een andere aanrader is de Sint-Janscokathedraal in de hoofdstad Valletta. Deze kathedraal oogt van buiten sober, maar de pracht en praal van het interieur is overweldigend. In de kathedraal hangt ook het wereldberoemde werk ‘De onthoofding van Johannes de Doper’ van Carvaggio.

Gozo
Het eilandje Gozo is kleiner, rustiger en groener dan Malta. De dorpjes zijn klein en pittoresk, de natuur is ongerept en de vele baaien zijn zonder uitzondering romantisch te noemen. Het eiland staat dan ook bekend als een plek voor echte rustzoekers. Gozo meet slechts veertien bij zeven kilometer, maar op dat kleine oppervlak staan wel 46 kerken. In de hoofdstad Victoria mag u de Citadel in ieder geval niet missen. Dit eeuwenoude verdedigingswerk torent hoog boven de stad uit en biedt dan ook geweldige uitzichten. Binnen de Citadel vindt u onder andere een kathedraal en een aantal musea.

De machtige rotsformaties aan de westkust van Gozo vormen een ander hoogtepunt van Gozo. In de buurt van het dorpje San Lawrenz bevindt zich het zogeheten Azure Window; een rots die door het eeuwenlange gebeuk van de wind en de zee de vorm van een immens raam heeft aangenomen.

Van Malta naar Gozo
Een dagelijkse veerdienst zorgt voor het vervoer tussen Malta en Gozo. Op Malta vertrekt de boot vanuit Cirkewwa, op Gozo stapt u in Mgarr aan boord. De overtocht kost ongeveer € 5,00 en duurt een klein halfuurtje.

Fietsen op Malta en Gozo
Fietsen op Malta en Gozo doet u vooral op de talloze charmante en rustige landweggetjes die kriskras over de eilanden lopen. Hoewel het steeds minder voorkomt, zult u af en toe een stukje moeten lopen vanwege de slechte staat van het wegdek. Het aantal echte fietspaden is nog minimaal, maar daar wordt de laatste jaren wel aan gewerkt.

Op Malta en Gozo zult u geen gemarkeerde fietsroutes tegenkomen, maar dat blijkt in de praktijk geen probleem te zijn. De medewerkers van de accommodaties hebben vaak goede tips en ook bij de lokale toeristenbureaus en de fietsverhuurbedrijven kunt u prima terecht. Een aanrader is overigens de wandelkaart van Kompass (kaartnummer 235: Malta en Gozo). Op deze gedetailleerde kaart (schaal 1:25.000) vindt u niet alleen wandelroutes, maar ook fietsverhuurbedrijven en alle bezienswaardigheden en stadsplattegronden. Juist omdat de eilanden nog geen fietsroutes hebben, is deze kaart eigenlijk onmisbaar.

Voor beide eilanden geldt dat u de weg deelt met automobilisten die ervan houden lekker door te rijden. Goed opletten is dus het credo. Ook belangrijk om te weten: op de eilanden rijdt men links. Dat is misschien even wennen, maar u zult merken dat u dat na de eerste dag al stukken makkelijker afgaat. Geef met behulp van gebaren in ieder geval altijd goed aan welke kant u op wilt, dat voorkomt een hoop misverstanden.

Malta
Het grootste deel van Malta is heuvelachtig en iedereen met een normale conditie kan hier dan ook prima fietsen. In het noordelijke deel van het eiland komt u wel steile beklimmingen en vervaarlijke haarspeldbochten tegen. De wat grotere plaatsen op Malta lenen zich minder goed voor de fiets: de wegen zijn hier over het algemeen smal en het verkeer is er vaak druk en chaotisch.

Gozo
Ook op Gozo kunt u goed terecht met uw fiets. Dit eiland is wat rustiger dan Malta, en dat merkt u ook op de weg. Qua klimwerk hoeft u niet bang te zijn: het hoogste punt van Gozo ligt op 450 meter boven zeeniveau. Wel kan het ook op Gozo voorkomen dat u soms een stukje moet lopen omdat een deel van de weg minder goed begaanbaar is.

Fietsen huren en pech onderweg
Op Malta vindt u diverse fietsverhuurbedrijven, vooral in de wat grotere plaatsen. Een van die bedrijven is www.maltabybike.com. Hier kunt u online fietsen huren, het bedrijf brengt de fietsen naar uw accommodatie en haalt ze ook weer op. Daarnaast verhuren sommige grote hotels ook fietsen. Sommige grotere fietsverhuurbedrijven verhuren tegenwoordig ook e-bikes; vraag ernaar bij het plaatselijke toeristenbureau.

Reizen naar Malta
Voor een reis naar Malta hoeft u op internet niet lang te zoeken: alle grote reisorganisaties bieden vliegreizen met accommodaties aan. Bij NeXXion Travel kunt u terecht voor compleet verzorgde vakanties mét georganiseerde fietstochten.

Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen zelf uw vliegtickets en accommodaties te regelen. Diverse vliegmaatschappijen verzorgen rechtstreekse vluchten van Amsterdam naar Malta; kijk bijvoorbeeld eens bij Transavia of Air Malta. Prijzen voor een retourticket beginnen bij ongeveer € 225,00. Wanneer u uw eigen fiets mee wilt nemen naar Malta, moet u er rekening mee houden dat vliegmaatschappijen extra geld vragen voor dit vervoer. Ook dient de fiets te zijn verpakt in een speciale fietskoffer.

Overnachten
Op Malta en Gozo vindt u de meest uiteenlopende accommodaties, van luxueuze resorts tot eenvoudige dorpshotelletjes. De prijzen voor een overnachting variëren en zijn onder meer afhankelijk van locatie en het luxeniveau. Buiten het hoogseizoen moet u rekenen op bedragen tussen de € 40,- tot € 130,- voor een tweepersoonskamer met ontbijt. Op www.tripadvisor.nl vindt u veel verschillende hotels en appartementen op zowel Malta als Gozo – inclusief prijzen en beoordelingen van andere reizigers.

Een andere mogelijkheid is het huren van een traditioneel Maltees huis, ook wel farmhouse genoemd. Zeker op Gozo vindt u veel van dit soort huizen, sommige zeer luxueus (met eigen zwembad!), andere heel eenvoudig. Op www.visitmalta.com vindt u een overzicht van farmhouses op Gozo. Daarnaast bieden ook diverse reisorganisaties reizen naar zulke farmhouses aan.

Boeken
Voorpret hoort bij de vakantie en daarom zochten wij alvast een paar leuke boeken voor u uit:

Malta; inclusief Gozo – Eric Strijbos en Bonnie Posner (Dominicus Reeks, 2012)
In deze geheel geactualiseerde uitgave vindt u veel bijzondere weetjes over Malta en Gozo. Het boek richt zich nadrukkelijk op de reiziger die meer wil dan zon en strand en biedt boeiende informatie over de cultuur en de geschiedenis van de eilanden. Daarnaast is er voldoende ruimte voor praktische informatie en kaartmateriaal.

Zwarte Zon – Andrea Camilleri (uitg. Conserve, 2010)
De wereldberoemde schilder Caravaggio staat centraal in dit mooie boek. Aan het begin van de 17e eeuw moest deze schilder Rome en Napels ontvluchten en hij kwam terecht in Malta, waar hij hospitaalridder bij de Maltezer Orde werd. In de Sint-Janscokathedraal in Valletta vindt u het bewijs van zijn verblijf op het eiland: het beroemde werk ‘De onthoofding van Johannes de Doper’ hangt hier. De novelle Zwarte Zon is een must voor iedereen die meer wil weten over de schilderkunst en over de laatste jaren van Caravaggio.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

De mooiste lenteroutes over de grens

De temperaturen gaan omhoog, de natuur ontwaakt en terrassen verschijnen weer in het straatbeeld: het is voorjaar. Volop genieten van de lente doe je met deze mooie fietsroutes bij de buren…

Nieuws

Winnaar Trailer2Bike bekend!

Heeft u onlangs meegedaan met onze prijsvraag waarbij u een Trailer2bike t.w.v. €1181,- kon winnen? Kijk dan hieronder of u de gelukkige winnaar bent! De winnaar is:R Koele, Hattemerbr…

Nieuws

20 procent van de gemeenten fietsonveilig

In een op de vijf gemeenten kunnen kinderen niet veilig naar school fietsen. Dit is de eerste conclusie van de Fietsersbond naar aanleiding van de publieksenquête voor de verkiezing van de …

Nieuws

Fietsen met een paraplu, mag dat (nog)?

Ze vullen het straatbeeld tijdens een regenbui: fietsers met een paraplu. Een mogelijke oplossing als je geen regenpak hebt (of niet wil dragen). Maar mag het eigenlijk wel, nu we ook geen …

Nieuws

Prijswinnaars april 2016 bekend

Heeft u meegedaan aan onze prijsvraag waarbij u 7x kans maakte op fietstassen van New Looxs t.w.v. €69,95? Dan vindt u hier de uitslag! E. van Boxtel, Waalwijk P. Jansen, Zevenaar O. Dek…