Logo Fietsen123

Nieuws

Protest en verdeeldheid door plan verplichte WA-verzekering e-bikes

Tuesday 21 August, 2018

Als het aan de Europese Commissie ligt, moeten alle e-bikes in Europa WA verzekerd worden. Dit plan leidt tot een stroom van negatieve reacties, onbegrip en verdeeldheid bij verschillende partijen.

Met dit plan wil de Europese Commissie de e-bike gelijkstellen aan volledig gemotoriseerde voertuigen, waarvoor eigenaars een verplichte WA-verzekering moeten afsluiten. Dit zou betekenen dat je in overtreding bent als je je in het verkeer begeeft op een e-bike die niet WA verzekerd is. Om dit door te voeren, moet de Europese Commissie de Motor Vehicle Insurance Directive (MID) aanpassen. Doel van deze beoogde wijziging is één wetgeving die voor heel Europa geldt.

Europese Commissie: e-bikes moeten al verzekerd zijn

Een e-bike is doorgaans niet goedkoop; veel fietsers hebben dan ook een fietsverzekering afgesloten voor hun tweewieler. De Europese Commissie lijkt dit feit te negeren en is van mening dat bezitters van een e-bike sowieso al een motorvoertuigverzekering zouden moeten hebben, waarmee ze e-bikes theoretisch gezien al gelijk hebben gesteld aan gemotoriseerde voertuigen. Een WA-verzekering voor de e-bike zal naar verwachting zo’n 2 à 3 euro per maand kosten.

Stroom van protest

Het voorstel van de Europese Commissie heeft een stroom van protest losgemaakt, zowel uit Nederland als uit de rest van Europa. Diverse belangenorganisaties vrezen voor de invoer van een duur registratiesysteem en een verplicht kenteken, zoals dit eerder bij de speed pedelec gebeurde.

ECF: een rampzalig scenario

De ECF – de Europese Fietsersbond – noemt het “een rampzalig scenario voor de miljoenen Europeanen die zich voortbewegen op elektrische fietsen.” Adam Bodor, Directeur Belangenbehartiging van de ECF, spreekt van een ondermijning van de investeringen en inspanningen van diverse EU-lidstaten op het gebied van duurzame mobiliteit.

Bovag: ontmoediging van potentiële gebruikers

Bovag benadrukt dat 95 procent van de Nederlanders al een aansprakelijkheidsverzekering heeft, die ook dekking biedt bij fietsongevallen. Samen met de ANWB, de Fietsersbond en de RAI vreest Bovag een ontmoediging van potentiële gebruikers van de e-bike. Net als de ECF wijzen deze organisaties op een ondermijning van het beleid van lidstaten. Nederland probeert bijvoorbeeld op verschillende manieren de e-bike als duurzaam alternatief voor de auto te promoten.

Consumentenbond: aansprakelijkheid is al goed geregeld

Ook de Consumentenbond is tegen het plan van de Europese Commissie. De bekende consumentenorganisatie stelt dat de aansprakelijkheid in Nederland al goed geregeld is via de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Deze biedt doorgaans geen dekking bij schade door motorrijtuigen, maar verzekeraars hebben voor e-bikes een uitzondering gemaakt. Nederlanders die geen aansprakelijkheidsverzekering hebben, kunnen bij schade aan een ander een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit fonds vergoed materiële – met eigen risico van 250 euro – en letselschade.

Verdeeldheid in Den Haag

Binnen de Nederlandse politiek heerst verdeeldheid over het voorstel. De betrokken ministeries – Infrastructuur en Waterstaat, Financiën en Justitie – noemen het protest “een storm in een glas water.” Ze melden dat de definitie van een e-bike ongewijzigd blijft en dat er dus geen verplichte WA-verzekering komt. Ze beroepen zich hierbij op de uitzondering die in Nederland al geldt voor e-bikes: in tegenstelling tot veel andere landen worden elektrische fietsen hier gewoon als fietsen gezien, een uitzondering als de speed pedelec daar gelaten natuurlijk.

Deze bijzondere positie voor Nederlandse e-bikes en hun gebruikers zal volgens de ministeries ook in andere Europese landen blijven gelden. Wel moet er dan een waarborgfonds zijn om onverzekerde schade in binnen- en buitenland te dekken. Dit waarborgfonds bestaat – het Waarborgfonds Motorverkeer – maar deze wordt nu volledig gefinancierd via polissen van automobilisten, motor- en brommerrijders.

Het Verbond van Verzekeraars voorziet hierbij oneerlijke situaties, omdat gebruikers van de e-bike hier dan gratis gebruik van kunnen maken. Maar een verplichte WA-verzekering is volgens deze organisatie wel een stap te ver, omdat e-bikes zelden zware schade bij anderen aanrichten: de meeste ongevallen met e-bikes zijn eenzijdig. Toch is het goed als er op Europees vlak eenduidige regels komen rond elektrische fietsen, stelt de organisatie. Dat is nu nog een grijs gebied.

“We hebben meer fietsers nodig, niet meer regels”

Coalitiepartij D66 is tegen het plan. Kamerlid Matthijs Sienot benadrukt in een gesprek met BNR dat Nederland het gebruik van gewone fietsen en e-bikes wil promoten en om dat met succes te doen, moet er zo min mogelijk rompslomp zijn rond het gebruik ervan. “Een extra verzekering maakt het fietspad niet veiliger. We hebben meer fietsers nodig, niet meer regels!”

Bronnen: BNR, De Consumentenbond, De Limburger & Tweewieler.nl


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Stelling: paraplu op de fiets, het zou verboden moeten worden

Het regent de laatste flink in Nederland. Er zijn tal van mogelijkheden om u te beschermen tegen de regen, waarvan een paraplu een optie is. Maar is dit nou wel verstandig? Op deze website …

Nieuws

Hoezo de trein? Ga gewoon met de fiets het spoor op

Met een beetje handigheid bouwt u het zelf: een constructie om met de fiets het spoor op te kunnen. Zo bent u meteen van die vervelende en hobbelige fietspaden af en stopt u ook nog eens ge…

Nieuws

Fietsen naar Santiago de Compostela: Alleen of met anderen?

U weet welke route u wilt volgen en u weet hoeveel kilometer u voor de boeg hebt. U bent misschien zelfs al in training. Maar weet u ook al of u alleen of met een fietsmaatje gaat? Een be…

Nieuws

Van Gogh Fietsroute: over landweggetjes met Knotwilgen

Ferry Mingelen fietst van Zundert naar Nuenen over de vernieuwde Van Gogh Fietsroute, die langs plekken uit het leven van de legendarische schilder voert. Noord-Brabant is trots. Eerlijk…

Nieuws

De leukste fietsfeiten van 2017

Enig idee hoeveel kilometer wij in ons landje in een jaar bij elkaar fietsen? Of wanneer het allereerste fietspad van ons land werd opengesteld? De Fietsersbond en de website Beslist.nl zoc…

Nieuws

Tips voor veilige fietsverlichting

Het spreekt voor zich dat goede fietsverlichting bijdraagt aan de verkeersveiligheid. Zeker nu de herfst is aangebroken, het ’s avonds vroeger donker wordt en ‘s morgens later l…

Nieuws

Fietspad met zonnepanelen groot succes

De SolaRoad, een fietspad met geïntegreerde zonnepanelen,produceert stroom ver boven verwachting. In een half jaar tijd is er 3000 kWh opgewekt (ongeveer het stroomverbruik van een gemiddel…

Nieuws

Goeie vraag: waarom schreeuwen wielrenners eigenlijk?

Het is misschien wel de grootste irritatie van de fietser: de schreeuwende wielrenner. Iedereen aan de kant, ik kom eraan, zo lijkt hij te zeggen. Maar is dat ook echt zo? En tegen wie schr…

Nieuws

Gestolen fiets na 12 jaar terug

Een man uit Schoonhoven was zeer verrast toen de politie hem meldde dat zijn gestolen fiets was teruggevonden. Het rijwiel was namelijk al 12 jaar geleden al gestolen. Omdat de man destij…

Nieuws

Top 5 bijzondere knooppuntenroutes in Nederland

We selecteerden vijf van de meest bijzondere en afwisselende knooppuntenroutes in Nederland. Van de zandverstuivingen tot vergezichten over de Noordzee en de bossen van de Veluwe. Kies een …