Logo Fietsen123

Nieuws

Prinses Juliana: Biking Queen

Saturday 20 March, 2004

Vanmorgen is Prinses Juliana overleden. Ze verwierf nationale en internationale bekendheid als 'de fietsende Koningin'.

Zo werd Prinses Juliana in 1936 in de tuin van Soestdijk gefotografeerd met haar verloofde, Prins Bernhard, op een tandem. Fotograaf Simon Smit had die voor twee kwartjes per uur gehuurd en moest na de sessie smeken om het rijwiel terug te krijgen. Liefhebber Prins Bernhard verkeerde namelijk in de veronderstelling dat het een cadeau betrof.

Koningin Juliana kreeg verder grote internationale faam als de 'Biking Queen'. Nog regelmatig drukken buitenlandse kranten foto's af van Koningin Juliana op de fiets, ten teken van de gewoonheid van ons vorstenhuis.

De Engelsman Colin White en de Amerikaanse Laurie Boucke schreven in 'The Undutchables' (Amsterdam 1995) over al die fietsen in Nederland: "Alleen al in Amsterdam zijn het er meer dan 575 000. Of die allemaal in rijdende staat verkeren, of dat hierbij ook de verwrongen en vervallen karkassen gerekend worden die overal in de stad aan bruggen en lantaarns geketend staan, dat is niet duidelijk. Wel duidelijk is dat de Hollanders er zo verzot op zijn dat liefst vijfentachtig procent van de populatie een fiets koopt. (...) Fietsers zijn heer en meester (m/v) in het verkeer (zelfs ex-koningin Juliana placht wel eens op de fiets naar de botermarkt te gaan)...

Klik hier en lees meer over 'Koninklijk Fietsen' en 'Koninklijke fietsroutes'.