Logo Fietsen123

Dossier:

Populariteit e-bike groeit, ook onder fietsendieven

Tuesday 26 March, 2024

E-bikes blijven onverminderd populair in Nederland. Maar liefst 57% van het aantal nieuw verkochte fietsen was elektrisch in 2023, waarmee de e-bike voor het derde jaar op rij het grootste marktaandeel had in de Nederlandse fietsmarkt. Er rijden inmiddels zo’n 5 miljoen e-bikes rond in Nederland. En, steeds vaker, niet altijd met de rechtmatige eigenaar erop. Volgens cijfers van coöperatief verzekeraar Univé is de kans op diefstal van je e-bike het grootst in Noord-Holland en staat-ie het veiligst in Zeeland.

Recordaantal e-bike diefstallen

Met ca. 90.000 stuks werd volgens aangiftecijfers van de Nationale Politie een recordaantal e-bikes gestolen het afgelopen jaar. Veel eigenaren lijken het diefstalrisico en de beveiliging van hun elektrische fiets te onderschatten. Dat moet veranderen door de inzet van de landelijke campagne STAAT-E-LEKKER die vorige week is gelanceerd, een gezamenlijk initiatief van Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.), Centrum Fietsdiefstal, Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, NS en een zestal fietsverzekeraars.

Aantal uitkeringen na diefstal ruim verdubbeld

Eén van de verzekeraars die zich aan de campagne heeft verbonden is Univé. Volgens het schadebedrijf van de verzekeraar bleef het aantal gemelde diefstallen van gewone fietsen de afgelopen jaren stabiel en was in 2023 zelfs sprake van een daling, terwijl de coöperatie het aantal claims voor gestolen e-bikes juist aanzienlijk zag toenemen. Vergeleken met vier jaar geleden is het jaarlijks aantal gestolen e-bikes waarvoor het schadebedrijf van de coöperatie een schadebedrag uitkeerde bijna verdrievoudigd. In Flevoland en Groningen ligt dit aantal maar liefst vier keer hoger en in Friesland zelfs vijf.

Corona boost voor populariteit e-bikes

Directeur Univé Schade Marco Nanne legt uit dat de deze aantallen wel een kanttekening verdienen en niet los moeten worden gezien van de groei in het aantal e-bikeverzekeringen. ‘Met al zijn vervoersbeperkingen bracht de coronapandemie veel mensen de ontdekking van de elektrische fiets als alternatief voor het ov. Sinds 2021 worden er elk jaar meer nieuwe e-bikes dan traditionele fietsen verkocht. Die populariteit zien we terug in onze verzekeringsportefeuille, die sinds dit omslagpunt met de helft in omvang is toegenomen. En met meer e-bikes verzekerd, noteren we ook vaker een diefstal.’

E-bike veiligst in Zeeland, Friesland en Drenthe

Volgens Nanne laat de schadefrequentie, het aantal schades ten opzichte van het totaal aantal verzekeringen, daadwerkelijk zien hoe groot de kans is dat diefstal plaatsvindt. Op basis hiervan hebben Friese en Drentse e-bike-eigenaren bijna het minst te vrezen van fietsendieven, terwijl een elektrische fiets het veiligst staat in Zeeland. Hier is volgens Univé het diefstalrisico drie keer zo klein als in de randstad. Vanuit stedelijke gebieden ziet de coöperatie naar verhouding het vaakst een diefstalmelding binnenkomen. Het is geen verrassing dat met hoofdstad Amsterdam Noord-Holland de hoogste schadefrequenties noteert, gevolgd door de provincies Utrecht en Zuid-Holland. Buiten deze top drie vergoedde Univé in 2023 ook in Brabant en Limburg bovengemiddeld vaak diefstal van een e-bike.

Bewustwording en beveiliging cruciaal

‘Wat betreft ontwerp verschilt een e-bike op het oog natuurlijk niet veel van een traditionele fiets. De waarde van een e-bike is doorgaans echter aanzienlijk hoger, wat betekent dat de impact van diefstal ook groter is. Want vergeet niet dat je voor €1000 tot €4000 aan dagwaarde in een fietsenrek plaatst. Dat vraagt meer en zwaardere beveiliging, en allereerst een groter bewustzijn over de noodzaak hiervan,’ aldus Nanne, die eigenaren op het hart drukt te investeren in goede vergrendeling. Hij besluit met enkele van Univé’s tips: ‘Zet zowel je frame als je voorwiel stevig vast, bij voorkeur aan een hek, rek of paal. Zelfs als je korte stop maakt. Gebruik daarbij twee soorten sloten, met een ART-keurmerk en minimaal twee sterren voor optimale beveiliging.’

Bron: Univé