Logo Fietsen123

Nieuws

Pieperpad voor vakantie op Nederlandse bodem

Thursday 23 July, 2009

Nederland kan vanaf nu met de kersvers van de pers gekomen routegids in de hand 'op Pieperpad'. Dit initiatief van Greenpeace en Biologica maakt fietsers deelgenoot van de verborgen wereld van de biologische aardappel. Voor wie in lijn met de trend van 2009 (een deel van de) vakantie in Nederland viert, biedt deze nieuwe fietsroute een bijzondere invulling daarvan. Inmiddels hebben vijfenzestig biologische boerenbedrijven en horecaondernemingen zich bij het Pieperpad aangesloten als te bezoeken deelnemer. Lokale aardappelgerechtenHet Pieperpad voert van het Friese Munnekezijl naar het plaatsje Hengstdijk in Zeeuws-Vlaanderen, vlakbij de grens met België. De route is een duizend kilometerlange aaneenschakeling van biologische aardappelvelden en boerderijen, afwisselende landschappen, dorpen en kleine stadjes. In restaurants kunnen fietsers onderweg proeven van lokale aardappelgerechten. Landelijke Bed & Breakfasts bieden gelegenheid om op adem te komen.

Van medicijn tot onmisbare voedselbron Al fietsend en lezend in de net verschenen ANWB-gids `Lekker fietsen, 1000 km Piepers` valt er veel wetenswaardigs over de schijnbaar gewone aardappel te ontdekken. Over zijn oorsprong in de Andes en hoe hij door toedoen van een Vlaming in Nederland belandde, waar hij van medicijn en sierplant uitgroeide tot volksvoedsel nummer één. Maar ook over de klassieke veredeling van sterke rassen en de vele verschillende soorten aardappels die er zijn. Die grote variëteit is met eigen ogen te zien op drie demonstratievelden die in samenwerking met het wetenschappelijke Louis Bolk Instituut langs het Pieperpad zijn aangelegd bij aardappeltelers in Friesland, Flevoland en Zeeland.

Zomeractie Pieperpad pioniers Ter gelegenheid van de introductie van de nieuwe fietsroute is er de speciale actie `Pieperpad pioniers'. Iedereen die de komende maanden tenminste één van de veertien trajecten van het Pieperpad fietst, maakt kans op een jaar lang gratis biologische aardappels. Deze 'prijspiepers' komen rechtstreeks van biologische boerderij De Eerste in Marknesse (Flevoland). Wie de duizend kilometer vol maakt, heeft bovendien perspectief op de hoofdprijs, een toerfiets.

Eerste pionier Eind juni ging Bernice Notenboom die als eerste Nederlandse vrouw voet op de Zuidpool zette, op pad als allereerste `Pieperpad pionier'. Voor haar was de fietstocht een verrassende kennismaking met een onvermoede mooie kant van Nederland. Bij aankomst na afloop van haar 'expeditie' zei zij dan ook te hopen 'dat veel mensen deze zomer haar voorbeeld zouden volgen'.

RouteDe gehele route loopt voor het grootste deel via het knooppuntennetwerk en via de bewegwijzering van de diverser Landelijke Fietsroutes (LF-routes). Op een aantal trajecten zijn beide nog niet aanwezig; daar is de route voorzien van een duidelijke routebeschrijving.

Links* Website: www.pieperpad.nl* Klik hier voor meer informatie en directe bestelling van de routegids 'Lekker fietsen, 1000 km Piepers'