Logo Fietsen123

Nieuws

Opgevoerde e-bikes in het vizier

Wednesday 21 February, 2024

De afgelopen tijd was er veel te doen over opgevoerde fatbikes op het fietspad en de weg. Met de introductie van een nieuwe politierollenbank kunnen die veel makkelijker worden gepakt.

Steeds meer en sneller

Er kwamen het afgelopen jaar steeds meer snelle fatbikes op de weg, die meer leken op brommers dan gewone e-bikes. Deze elektrische fietsen zijn door een aantal fabrikanten doelbewust gemodelleerd naar een brommer of motor, zodat ze er een stuk stoerder uitzien dan andere e-bikes. Ze zijn daardoor erg populair onder jongeren.

Een probleem is dat deze fatbikes makkelijk zijn op te voeren. Het is vaak alleen maar een kwestie van een instelling aanpassen met behulp van de app bij de fiets. Zo kunnen deze e-bikes zelfs snelheden halen van meer dan 50 km/uur. Dat levert niet alleen extra risico’s op voor de bestuurder zelf, maar ook voor andere weggebruikers. Onder andere omdat het makkelijk is de snelheid van zo’n opgevoerde e-bike verkeerd in te schatten.

Nieuwe rollenbank

Tot voor kort was het voor de politie moeilijk om goed te peilen of een e-bike was opgevoerd. De bestaande rollenbanken voor brommers waren niet geschikt om e-bikes op te testen. Een e-bike moest eerst uit elkaar gehaald worden om te bepalen of die was opgevoerd.

Sinds begin 2024 is er een nieuw type rollenbank beschikbaar gekomen, waarmee de politie naast brommers ook direct e-bikes kan testen. Dat zorgde in Amsterdam meteen al voor een aantal fietsers die betrapt werden op een flink opgevoerde fatbike. Deze kregen dan ook de daarbij horende bekeuring van 290 euro. Na een tweede boete van 290 euro kan bij de derde keer gepakt worden, de opgevoerde e-bike in beslag worden genomen.

Naast opgevoerde fatbikes kunnen ook gewone e-bikes en speedpedelecs getest worden op de nieuwe rollenbank. Gewone e-bikes mogen niet harder dan 25 km/uur zonder bijtrappen en speedpedelecs mogen maximaal 45 km/uur. Bij de laatste fietsen moet je ook nog verplicht een helm, een bromfietskenteken en een verzekering hebben.

De komende maanden worden honderden rollenbanken die ook met e-bikes overweg kunnen, ingevoerd in het hele land. Dat wordt dus oppassen met een opgevoerde elektrische fiets.

Bron: www.nos.nl