Logo Fietsen123

Nieuws

Op z’n Vlaams

zaterdag 1 februari, 2014

Limburg, de Kempen en de Vlaamse kust bieden prachtige fietsroutes om de omgeving te verkennen. U vindt er vele rustige dorpjes, kastelen en mooie vergezichten over land en water. We belichten de highlights per gebied en beschrijven een mooie route door de regio.

Limburg, écht op z’n Vlaams

Het fietsparadijs Limburg verwelkomt u op maar liefst 1.862 km bewegwijzerde fietsroutes, waarvan 40 procent geheel autovrije fietspaden en slechts 2 procent onverharde paden. De fietspaden zijn veilig en comfortabel en bewegwijzerd met 20.000 blauwe borden. Deze tonen u de weg en leiden u naar het volgende genummerde knooppunt. Het grensoverschrijdende fietsroutenetwerk is ongeveer 1.500 km lang en omvat het fietsroutenetwerk Kempen en Maasland, een deel van Midden-Limburg in Nederland en Kreis Heinsberg in Duitsland. Meer dan 300 km is autovrij. Via veerponten kunt u de Maas oversteken en een stukje Nederlands Limburg verkennen. En u zult merken, Limburg is aan beide zijden van de Maas even pittoresk. Hieronder staan twee mooie en bewegwijzerde routes die u langs heel wat schilderachtige plekjes voeren.

Fietsroute in Limburg: Trudofietsroute (56 km)
Vertrekkend uit Nieuwerkerken (knooppunt 150) klimt de route naar het plateau om daar de boomgaarden in te fietsen. 1ste bezienswaardigheid is de O.L.Vrouwebasiliek van Kortenbos. Via rustige dorpjes voert deze route u naar Zepperen met zijn St.-Genovevakerk en pastorie. Hoepertingen heeft het kasteel Mariagaarde in petto, waarvan de eerste vermeldingen teruggaan tot 1150. Borgloon wordt ook wel eens de parel van Haspengouw genoemd. Het is klimmen naar het plateau, maar het vergezicht over het dorp is echt uniek.

Het dorpje Veulen (Heers) heeft ook enkele mooie kastelen in petto. Het kasteel 'De Motte' in Groot-Gelmen valt op door zijn spitse torentjes en grillige vormen. Via de autovrije Romeinse kassei fietst u door de boomgaarden naar Brustem en Sint-Truiden. De Trudostede lokt u met zijn Stadhuis met halle- en klokkentoren, de abdijkerk en de Sint-Pieterskerk evenals de gezellige terrasjes op de markt. Het domein van Nieuwerkerken is met zijn kasteel de laatste trekpleister op deze mooie route, die wel wat klimwerk vereist. Autovrije wegen tussen de boomgaarden, rustige wegen in de dorpjes.
U vindt de Trudofietsroute hier.

De Kempen, écht op z’n Vlaams

Het fietsknooppuntennetwerk van de Antwerpse Kempen telt 2.700 km. De Antwerpse Kempen werden onderverdeeld in drie gebieden: Kempen Oost, Kempen Noord en Kempen Zuid. Elk van deze gebieden heeft ook zijn eigen kaart, die u in de toeristische diensten van de Antwerpse Kempen kunt verkrijgen. Bovendien sluiten de trajecten naadloos aan bij de fietsknooppuntennetwerken van Limburg (zowel in België als in Nederland), Scheldeland en het Hageland. In Noorderwijk kunt u aanhaken op de Kempen-Hagelandroute, een oude spoorwegverbinding tussen Herentals en Aarschot.

Fietsroute in de Kempen: De Kleidabbersroute (49 km)
Ook de Kempense geschiedenis telt een hoofdstuk industrie-archeologie. De Kleidabbersroute vormt hiervan een mooie illustratie. Medio 19de eeuw brachten de steenfabrieken van Sint-Jozef-Rijkevorsel eindelijk welvaart voor deze arme regio. De Kleidabbersroute verwijst naar de spotnaam van de inwoners van Rijkevorsel. Ze biedt een boeiende mix van het uitbundige groen in de kolonies van Wortel en Merksplas, de nu verlaten steenbakkerijen langs het kanaal Schoten-Turnhout en de uitgestrekte weilanden van Sint-Lenaarts, Loenhout en Hoogstraten. Afstand: 49 km, verkortingen van 21 en 38 km.
U vindt de Kleidabbersroute hier
.

De kust, écht op z’n Vlaams

Het fietsnetwerk Kust staat garant voor bijna 600 kilometer fietsplezier aan de Vlaamse Kust. De Vlaamse Kust heeft alle troeven in huis om het als fietsregio voor vier seizoenen te maken. Bijna 67 kilometer zandstranden en 75 kilometer bewaakte badzones liggen er aan uw voeten. Maar ook de kustpolders achter de duinen zijn een waar fietsparadijs.

Fietsroute langs de kust: Schoorbakkeroute (48 km)
De Schoorbakkeroute laat de fietser kennismaken met het kustpolderlandschap tussen Middelkerke en Diksmuide. Dit vlakke land werd vele eeuwen geleden op de zee teruggewonnen. Hierbij speelden abdijen en geestelijke orden (Tempeliers) een grote rol. Nu nog houden imposante abdijhoeven de herinnering aan deze landbouwpioniers levendig. Deze route vertrekt vanuit Middelkerke en doet vooreerst de polderdorpjes Leffinge, Slijpe en Schore aan. Via de Waleweiden rijdt u daarna naar Keiem. De terugweg voert langs de IJzer. Schoorbakke was tijdens de Eerste Wereldoorlog een belangrijk bruggehoofd aan deze stroom. In de onmiddellijke omgeving situeren zich ook de prachtige hoeven Spermalie en Schoorbakke.
U vindt de Schoorbakkeroute hier.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Ervaring met de Bikkel Ibee MT elektrische fiets?

Heeft u een Bikkel Ibee MT? Wij zijn erg benieuwd naar uw praktijkervaring met deze fiets. Lees de beoordelingen van anderen of plaats uw eigen beoordeling om anderen van dienst te kunnen z…

Nieuws

Drie mooie afwisselende fietsroutes in Gelderland

Gelderland is een van de populairste fietsprovincies van Nederland. Niet onterecht, gezien de prachtige natuur en uitstekende fietsinfrastructuur. Ook hoogtepunten waaronder de omgeving van…

Nieuws

6 tips om zadelpijn te voorkomen

Zadelpijn kan je fietsplezier flink vergallen. Gooi niet meteen je zadel weg, want meestal is dat niet de (enige) oorzaak van zadelpijn. 1. Past de fiets bij je lijf? Elke fiets moet afg…

Nieuws

E-bikes: over vermogen, kracht en motorposities

Een voorwielmotor, of toch liever een middenmotor of een achterwielmotor – het blijft een punt van discussie. En hoe zit het vermogen, en met kracht? De Fietsersbond heeft de meest actuele …

Nieuws

Prijswinnaars fietsarrangement Berghotel Amersfoort bekend

Heeft u onlangs meegedaan met de prijsvraag waarbij u kans maakte op een fietsarrangement bij Berghotel Amersfoort? Dan vindt u hieronder de winnaars: Dhr H Duizendstra, WolvegaDhr M Kremer…