Logo Fietsen123

Nieuws

Op ontdekkingsreis op de Fiets en Wandelbeurs

Tuesday 27 February, 2024

Op 23, 24 en 25 februari was de jaarlijkse Fiets en Wandelbeurs in de Jaarbeurshallen in Utrecht. Fietsen123 bracht een bezoek en vertelt je wat er allemaal te zien was.

Populair

Het was flink druk op de Fiets en Wandelbeurs. Bij de kassa stond een rij en in de hallen was het regelmatig schuifelen geblazen op de paden tussen de vele stands. Vooral bij de kramen waar je spullen kon kopen die je makkelijk in een tas mee kon nemen, was veel publiek te vinden. Zoals bij Intersport met zijn wandelschoenen, SKS met zijn bidons en andere handige fietsaccessoires en Abus met zijn fietshelmen. Fietshelmen bleken sowieso opvallend populair op de beurs. Dat duidt wel op een omslag bij veel fietsers met een e-bike, een omslag die ook steeds duidelijker op straat te zien is. Wat daarbij helpt is dat fietshelmen in steeds meer aantrekkelijke vormen en kleuren te koop zijn. Eentje die past bij de kleur van je fiets is nu makkelijk te vinden.

Overzicht

De kramen waren prettig overzichtelijk verdeeld over de drie hallen. Hal 3 met voornamelijk wandel- en reisstands, hal 2 en 4 met grotendeels fietsstands. Er was voor elk wat wils te vinden: van magazines tot speed pedelecs, van reisorganisaties tot caravans. De tweede verdieping boven de hallen was gereserveerd voor de meer dan veertig lezingen per dag, voornamelijk over reisbestemmingen, toeristische attracties en fiets- en wandelroutes.

Parkoers

Het meest in het oog springend was wel het indrukwekkende Shimano e-bike parkoers. Dit strekte zich uit over twee hallen, compleet met een tiental bochten, een helling en zelfs een zebrapad. Fietsfabrikanten waren keurig in stands langs het parkoers gezet, zodat je direct een fiets kon uitproberen. Wel na eerst een formulier te hebben ingevuld met wat formaliteiten, in geval van een ongelukje. Niet helemaal onverstandig, want het was op het parkoers soms net zo druk als in een gemiddelde straat in hartje Utrecht. En dat dan met alle typen fietsen die je kon bedenken: van tandems tot speed pedelecs en zo’n beetje alles daartussenin.

E-bike en toer

De algemene fietstrend naar e-bikes was ook op de beurs heel duidelijk terug te zien. Veruit de meeste fietsproducenten hadden hun e-bikes meegenomen, zelfs al hadden ze ook nog heel wat andere typen fietsen in hun catalogus. Aangezien de Fiets en Wandelbeurs voor een flink deel gericht is op de vakantiefietser en -wandelaar, waren er naast e-bikes ook nog aardig wat toerfietsen te bekijken. De prijzen van de aanwezige rijwielen varieerden van zo’n 1000 euro tot een speed pedelec met het pittige prijskaartje van 15000 euro.

Al met al bleek een bezoekje aan de Fiets en Wandelbeurs zeer de moeite waard voor de fiets- en wandelliefhebber.