Logo Fietsen123

Nieuws

Ontdek Texel op de fiets

Tuesday 1 March, 2022

Texel is het grootste Waddeneiland van Nederland, een waar natuurparadijs waar je allerlei verschillende plant- en diersoorten kunt vinden. Ga je op (fiets)vakantie naar Texel? We geven je een aantal tips!

Texelse natuur

Nergens in Nederland vind je zoveel verschillende soorten natuur op zo’n klein oppervlakte als op Texel. Het eiland heeft een duingebied, wad en kwelders, heide, een dennen- en loofbos en natuurlijk een aantal uitgestrekte stranden. Voor een gevarieerde fietstocht of wandeling hoef je dus niet ver te reizen. Het hele duingebied van Texel en het bos vallen onder Nationaal Park Duinen van Texel. De meeste delen van het gebied zijn toegankelijk voor publiek en je vind hier dan ook flink aantal wandel- en fietspaden. Ben je een vogelspotter? Vooral de Wadden zijn een paradijs voor vogels. Je hebt vanaf de Waddendijk goed zicht op vogels als de grote stern of de steltloper. Door de inpoldering van de Waddendijk werd dit deel van het eiland een voedselrijk gebied voor vogels.

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Fietsroutes

We hebben een aantal prachtige routes waarop je het eiland kunt verkennen. Bijvoorbeeld een flinke fietsroute van 54 km langs de kust, waar je het Nationaal Park Duinen van Texel doorkruist, langs de vuurtoren van Texel fietst en het Luchtvaart- & Oorlogsmuseum van Texel kunt ontdekken. Maar met onze routeplanner kun je natuurlijk ook zelf (ter plekke!) een route plannen op het eiland, bijvoorbeeld bij De Cocksdorp of De Koog.

Bunkers en monumenten

Voor de geschiedenisliefhebbers: Texel was voor de Duisters erg belangrijk in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de oorlog stonden er meer dan 500 bunkers op Texel, waarvan je er nog een aantal kunt vinden. Sommige bunkers zijn goed zichtbaar en nog te bezoeken, zoals de bunker bij Loodsmansduin. Vanaf deze bunker heb je een prachtig uitzicht over de zuidpunt van Texel. Maar ook de Batterij Den Hoorn is een bezoekje waard: deze bunkerbatterij is een monument met een commandopost waar je te voet heen kunt.

Kijk je uit naar een museumbezoek? Dan kun je terecht bij het Luchtvaart-& Oorlogsmuseum van Texel om meer te weten te komen over Texel in de Tweede Wereldoorlog. In Museum Kaap Skil leer je het een en ander over de VOC en kun je een indrukwekkende maquette van de Reede van Texel bekijken.

Getty Images

Foto: Getty Images

Horeca

Verspreid over het hele eiland vind je verschillende horecagelegenheden om even te pauzeren tijdens je fietstocht of om goed te dineren. Een tip van onze redactie is om de haven van Oudeschild te bezoeken. Hier liggen verschillende visrestaurants, met in sommige gevallen ook traditionele visgerechten. Maar ook voor vegetariërs is er genoeg keus.

Overnachtingen

Niet onbelangrijk: misschien wil je wel een meerdaagse fietstocht plannen en wil je overnachten op het eiland. Er is genoeg keus. Bijvoorbeeld het appartementencomplex Prinses Juliana bij De Koog, met uitzicht op de Noordzee. Je loopt zo het centrum van de Koog in, of je start hier je fietsroute. Je bent nog geen 200 meter van het strand verwijderd.

Wil je liever niet in een appartementencomplex verblijven? Dan zou je kunnen kiezen voor een verblijf in Villapark Kamperfoelie. De woningen zijn compleet ingericht met een luxe badkamer en een eigen tuin, dichtbij het strand, met winkels en restaurants op loopafstand. Je kunt hier ook je elektrische fiets (en/of auto) opladen.

Meer weten? Kijk op Texelvakanties.nl.

In samenwerking met Texelvakanties.nl