Logo Fietsen123

Nieuws

Ontdek de kastelen van Nederland: zes fietsroutes

Wednesday 17 March, 2021

Nederland heeft een grote verscheidenheid aan bijzondere kastelen en ruïnes. Van kastelen uit de middeleeuwen tot een recenter bouwwerk: op deze fietsroutes ontdek je de verhalen en geschiedenis van zes prachtige kastelen van Nederland.

Kasteel Doornenburg (Gelderland) - 46 km

Kasteel Doornenburg uit de 14e eeuw ligt nabij het dorp Doornenburg in Gelderland. Het kasteel bestaat uit een voorburcht en een hoofdburcht, welke verbonden zijn door een smalle houten brug. De voorburcht bevat woonvertrekken, een kapel en een boerderij, waarvan dit laatste uniek is voor een Nederlands kasteel. De televisieserie Floris werd deels in dit kasteel opgenomen.

Kasteel De Haar (Utrecht) - 58 km

Kasteel De Haar is het grootste kasteel van Nederland, gebouwd in de 13e of 14 eeuw. Het precieze bouwjaar is niet te achterhalen. Het kasteel was lang een ruïne, maar in 1890 werd het opgebouwd in de neogotische stijl. Dat is goed te zien aan de luchtbogen en stenen harnassen onder de ramen.

Het enige echt middeleeuwse kasteel van Overijssel - 41 km

Kasteel Rechteren is gevestigd op het gelijknamige landgoed aan de zuidkant van de Vecht. Het is het enige kasteel in Overijssel dat in middeleeuwse staat bewaard gebleven is. Het kasteel is niet meer toegankelijk, maar nog wel van buitenaf te bewonderen. Het 14e-eeuwse bouwwerk draagt een roerige geschiedenis met zich mee. Het kasteel werd in het jaar 1584 ingenomen door Spaanse troepen. Een eeuw later werd het kasteel opnieuw veroverd, maar dit keer door de Fransen.

Kasteelruïne in een moderne stad (Zuid-Holland) - 46 km

De ruïne van de kasteelwoontoren Huis ten Berghe ligt midden op het kerkhof van de Hillegondakerk in Rotterdam-Hillegersberg, de oudste kerk van Rotterdam. Huis ten Berghe werd in 1426 tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten verwoest. De mogelijke bouwer van het kasteel was Willem II van Holland. Vanaf het kerkhof is de ruïne goed te bezichtigen. De vloer van de toren bestaat uit grafstenen.

Het jongste kasteel van Nederland (Zeeland) - 44 km

Als je voor het Arendsslot staat, zou je nooit verwachten dat dit ogenschijnlijk historische kasteel tot 2009 een gewone bungalow was. Toch is niets minder waar. Het Arendsslot is een uitgebouwde bungalow die – met de slotgracht en kasteeltuinen – niet onderdoet voor andere, authentieke kastelen in Nederland. Een bijzonder kasteel. Je kunt Arendsslot op afspraak bezoeken. Kijk voor meer informatie op de website van het kasteel.

Kastelen en ruïnes in Valkenburg - 41 km

Valkenburg is een plaats vol geschiedenis. De stad stond in de middeleeuwen bekend om haar jacht met valken en was ongekend populair bij de adel. De adel vestigde zich in grote kastelen in de omgeving, en delen daarvan staan nog steeds overeind. Op deze fietsroute kom je langs een aantal van deze kastelen/ruïnes en ontdek je de prachtige omgeving van Valkenburg.