Logo Fietsen123

Nieuws

Ontdek de Hongaarse cultuur, kunst en architectuur

vrijdag 23 november, 2018

Hongarije heeft een rijke en interessante geschiedenis, met een bijzondere eigen volkscultuur, maar ook veelvuldige buitenlandse overheersing. Van het machtige Habsburgse en het mystieke Ottomaanse Rijk tot het communisme van de Sovjet-Unie: de huidige cultuur is een samensmelting van invloeden. Maak kennis met de Hongaarse cultuur!

Je zou Hongarije met recht een beetje een vreemde eend in de bijt kunnen noemen: qua taal lijkt het land totaal niet op z’n plaats in Centraal-Europa. De Hongaarse taal heeft namelijk geen enkele binding met de Germaanse, Slavische of Romaanse talen die in de landen eromheen wordt gesproken. Het Hongaars behoort tot de Finoegrische talen, die bijvoorbeeld ook in Finland, Estland en rond de Oeral worden gesproken.

Over de grenzen

De gebruiken, tradities en andere cultuuruitingen van Hongarije zijn niet alleen beperkt gebleven tot het land zelf. Zo heeft Hongarije een aantal wereldberoemde muzikanten – denk aan Franz Liszt en Béla Bartók – voortgebracht. Maar ook aardewerk uit het land, dat in de Hongaarse tradities een belangrijke rol speelt, heeft zich verspreid over de wereld. Zo is het Herend Porselein ontzettend populair onder vorstenhuizen over de hele wereld.

Oude tradities: van Pusztaruiters tot klederdracht

Waar veel andere Europese landen, waaronder ons eigen land, aangewezen zijn op musea en culturele festiviteiten om cultureel erfgoed en oude tradities te bewaren voor het nageslacht, zijn er in Hongarije nog plaatsen waar je de volkscultuur nog dagelijks kunt ervaren. Verspreid over het land vind je niet alleen diverse openluchtmusea en museumdorpen, maar ook dorpen waar de oude gebruiken nog onderdeel zijn van het dagelijks leven.

Voorbeelden hiervan zijn de herders op poesta met hun langharige herdershonden en kudden Racka schapen met spiraalvormige hoorns, de Pusztaruiters met hun opvallende kostuums en halsbrekende toeren, de veelzijdige klederdracht en dorpen zoals Hollókő, waar de tijd sinds de 18de eeuw stil heeft lijken te staan. De goed bewaarde bebouwing uit de 17de en 18de eeuw en de in stand gebleven oude tradities hebben dit dorp een verdiende plaats op de Werelderfgoedlijst van UNESCO opgeleverd.

De Hongaarse keuken: eenvoudig lekker

In Nederland kennen we natuurlijk goulash, de vlees- of vissoep of -stoofpot waar Hongarije om bekend staat. Maar de Hongaarse keuken omvat veel meer dan alleen goulash. Bijzonder is vooral de eenvoud van de gerechten, die er desondanks – of juist daarom – voor zorgt dat de traditionele gerechten heerlijk rijk van smaak zijn. Gerookt spek, kaas, schapenkwark en diverse (zoetwater)vissoorten spelen een belangrijke rol in de Hongaarse keuken.

Behalve goulash komen de volgende bekende gerechten en producten uit Hongarije:

  • Bepaalde varianten van pilav.
  • Fatányéros: spiesjes met gebraden, gemengd vlees.
  • Kolbász: een kruidige, droge worst.
  • Lángos: een gefrituurde koek van deeg en soms ook aardappelen, die met diverse soorten beleg gegeten wordt. Op het eerste gezicht lijkt dit gerecht op een pizza.

Kunst en architectuur

Hongarije heeft bovendien ontzettend veel te bieden op het gebied van kunst en architectuur. Niet alleen in de steden, maar ook in de meer afgelegen gebieden van het land. We zetten de hoogtepunten op een rij.

Boedapest

De bestuurlijke en culturele hoofdstad van Hongarije bestaat feitelijk uit twee steden – Boeda en Pest – die gescheiden worden door de Donau. Met de vele bezienswaardigheden staat de stad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De oevers van Boeda worden bijvoorbeeld gedomineerd door de prachtige Burchtheuvel, de Gellértberg en het Vissersbastion, terwijl het Parlementsgebouw, de Sint-Stefanusbasiliek en de Vajdahunyadburcht de aanblik van Pest bepalen. Verder vind je in beide stadscentra prachtige monumenten en beeldhouwkunst, interessante musea en historische winkelstraten. Boeda en Pest staan met elkaar in verbinding via elf bruggen, waarvan de Kettingbrug de bekendste is.

Debrecen

Debrecen is qua inwonersaantal de tweede stad van Hongarije. Maar waar Boedapest tegenwoordig overspoeld wordt door toeristen, is Debrecen nog een verborgen parel. Het historische centrum staat vol met prachtige neoclassicistische en neobarokke gebouwen, vele met kleurrijke gevels. De onbetwiste blikvanger van de stad is de Grote Kerk, waar je overigens ook nog eens een Nederlandse naam zult aantreffen: Michiel de Ruyter. Voor de kerk staat namelijk een monument ter ere van onze zeeheld, die in de 17de eeuw 26 Hongaarse predikanten bevrijdde die in Napels tot galeislaven veroordeeld waren. Ook het Déri Museum is een bezoek waard, met een rijke collectie aan kunstschatten en archeologische vondsten.

Eger

Eger is een stad in het noorden van Hongarije, en ligt tussen het Mátragebergte en het Bükkgebergte. In en om deze stad vind je diverse thermale baden, waar jaarlijks vele toeristen uit binnen- en buitenland komen om even lekker tot rust te komen. Verder staat de stad bekend om de historische gebouwen, de burcht en een van de bekendste wijnen van Hongarije: egri bikavér (Stierenbloed van Eger).

Pécs

De stad Pécs staat vooral bekend om de porseleinindustrie, de vroegchristelijke begraafplaats van de stad en de vele musea.

Andere prachtige voorbeelden van architectuur in Hongarije:

  • De burcht van Sümeg.
  • De kasteelruïne van Szigliget.
  • Het kasteel van Diósgyor.
  • De benedictijnenabdij van Pannonhalma.
  • Het schiereiland Tihany, met het gelijknamige historische dorp, in het Balatonmeer.

Gerelateerde artikelen

Nieuws

Ervaring met de Batavus Milano elektrische fiets?

Heeft u een Batavus Milano? Wij zijn erg benieuwd naar uw praktijkervaring met deze fiets. Lees de beoordelingen van anderen of plaats uw eigen beoordeling om anderen van dienst te kunnen z…

Nieuws

Fietssnelweg tussen Groningen en Assen?

Als het aan de Fietsersbond ligt, moet er een fietssnelweg komen tussen Groningen en Assen, langs het Noord-Willemskanaal. Deze snelweg moet ook geschikt zijn voor snellere elektrische fiet…

Nieuws

Meer fietsen dan inwoners in Nederland

Uit onderzoek van BOVAG blijkt dat Nederland vorig jaar naar schatting 22,7 miljoen fietsen telt. Dit is een stijging van 200.000 in 2014. Dit komt erop neer dat een Nederlander gemiddeld 1…

Nieuws

Van fietsland naar superfietsland: grote werkgevers worden fietsambassadeur

Ruim 200.000 forensen moeten de auto verruilen voor de fiets voor hun woon-werkverkeer. Grote organisaties, zoals Schiphol en UMC Groningen kunnen en moeten hier een sleutelrol in gaan spel…

Nieuws

Waarop moet u letten bij de aanschaf van een e-bike?

De e-bike is de afgelopen jaren steeds populairder geworden en het geeft u een 'duwtje in de rug' tijdens het fietsen. Maar waar moet u eigenlijk op letten bij aanschaf van een e-bike? Er z…