Logo Fietsen123

Nieuws

NS doet proef met gratis fietsenstalling

Tuesday 11 February, 2014

De NS is bezig met een proef bij station Amstel in Amsterdam waarbij fietsen 24 uur gratis bewaakt kunnen worden. Dit om de overlast van fietsen die overal geplaatst worden te verminderen.

Eind van dit jaar volgt een evaluatie waarna het gratis stallen landelijk kan worden ingevoerd. Aldus de NS vorige week vrijdag.

Dagelijks blijven er ongeveer 30.000 lege stallingen staan in Nederland. Terwijl dit vaak bewaakte stallingen zijn. Reizigers, studenten en andere forenzen zetten hun fietsen vaak ergens anders neer, simpelweg omdat ze de bewaakte stalling te ver lopen vinden of er niet voor willen betalen. De spoorwegen willen de proef binnenkort ook uitbreiden naar stallingen in Den Bosch, Breda en Utrecht. Sommige stallingen zijn mooi en voldoen prima, maar over een hoop andere zijn klachten. De NS wil die laatste groep flink aanpassen en vervolgens alle stallingen onderbrengen bij een exploitant.

Reizigers en stallingen
De stallingen zijn de eerste 24 uur gratis. Wie zijn fiets langer dan 24 uur stalt, moet wel betalen. Maar iemand die dagelijks de fiets naar het station neemt om naar zijn werk te treinen is voortaan geen geld meer kwijt aan het parkeren. Ongeveer 40 procent van de dagelijkse treinreizigers gaat op de fiets naar het station, aldus de overheid. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu betaalt tot 2020 mee aan het realiseren van fietsenstallingen in Nederland. Hier wordt 186 miljoen euro voor uitgetrokken.

Fietsersbond
De Fietsersbond liet weten erg blij te zijn met de proef. ''De fiets en de trein zijn toch een twee-eenheid'', meldt een woordvoerdster. ''Het is dus heel goed dat de mensen gestimuleerd worden de fiets naar het station te nemen.''

Ook hoopt de Fietsersbond dat het goede voorbeeld van de NS andere instanties zoals overheden en gemeentes doet volgen. ''De gemeente Den Haag heeft ook al een fietsenstalling waar mensen gratis kunnen parkeren en die wordt goed gebruikt'' alsdus de woordvoerdster van de Fietsersbond.

De woordvoerdster van de Fietsersbond stelt ook: ''De kosten van het openhouden van zo'n stalling wegen juist op tegen de baten. Want als mensen de fiets nemen, hoeven gemeenten minder kosten te maken aan dure parkeergelegenheden en maatregelen om de luchtkwaliteit goed te houden.''

Bron: Nu.nl


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Nieuw! Elektrische fiets of scooter opladen bij bushaltes

Busreizigers in Zuid-Holland kunnen vanaf vandaag hun elektrische fiets opladen bij haltes van het nieuwe R-net. In Zoetermeer is de eerste speciale halte vrijdagochtend geopend door gedepu…

Nieuws

Speed pedelecs populair onder 50-plussers

Het aantal speed pedelecs op de Nederlandse wegen neemt toe. Momenteel rijden er al meer dan 15.000 exemplaren rond. Een jaar geleden waren dit er nog 10.000. Dit concludeert Fietsenwinkel.…

Nieuws

Utrecht krijgt elektrische deelfietsen

Na het grote succes in Kopenhagen, krijgt Utrecht in Nederland de primeur met vijftien Gobikes. Het zijn niet zomaar elektrische fietsen, want de fiets kan met smartphones communiceren…

Nieuws

Een sportkeuring voor fietsers: is het nodig?

Professionele wielrenners ondergaan regelmatig tests om te kijken hoe het ervoor staat met hun gezondheid. Maar ook voor amateurwielrenners en recreatieve fietsers kan zo’n sportkeuring of …

Nieuws

Fietsen houdt de forens slank

Mensen die naar hun werk fietsen wegen gemiddeld vijf kilo minder dan hun collega’s die dagelijks in de auto stappen, hebben Britse onderzoekers ontdekt. Het onderzoek richtte zich op 72.99…