Logo Fietsen123

Nieuws

Nordhorn: fiets- en waterparadijs over de grens

woensdag 9 juni, 2010

Deze reportage gaat over fietsen in de stad Nordhorn en haar omgeving. Gelegen in het Graftschap Bentheim, vlak over de Duits-Oost-Nederlandse grens ter hoogte van Oldenzaal.

Fiets- én waterstad

Vanaf ons hotel fietsen we naar Nordhorn. Het ligt vlakbij de Nederlandse grens bij Denekamp. We maken dankbaar gebruik van de Fietskaart van de Grafschafter Fietsentour, die ons prima aangeeft, hoe we 'over het westen' Nordhorn kunnen bereiken en 'over het Oosten' terug kunnen keren. De gemeente Nordhorn is, zo leren we, de hoofdstad van het district Grafschaft Bentheim. Het was vroeger een textielstad en heeft inmiddels een gezellig centrum met veel straten, waar het leuk winkelen is. Zo te horen maken veel Nederlanders er dankbaar gebruik van. De stad heeft zich niet meer alleen ontwikkeld als het centrum van een fietsregio, maar ook als een waterstad. Het oude centrum ligt op een eiland tussen twee zijtakken van de Vecht, de rivier, die bij het Nederlandse Kampen uiteindelijk in het IJsselmeer uit komt. Boottochten zijn er te kust en te keur.

Venetië en Giethoorn

Wij kiezen voor een tocht met de Vechtestromer, die op zonne-energie vaart en haar aanlegsteiger heeft bij het VVV-kantoor. Een mooie tocht laat ons Nordhorn van een verrassende kant zien. We varen tot slot over de Vechtesee (een meer!) en leggen aan bij het originele restaurant Pier 99 voor een lekkere lunch. We begrijpen langzamerhand, waarom sommigen - nog iets te voorbarig, maar er wordt aan gewerkt! - spreken over het 'Duitse Venetië' of het 'Duitse Giethoorn'.

Vechtetalroute/Vechtdalroute

Nordhorn is ook de stad, waarlangs de Vechtetalroute gaat oftewel in het Nederlands de Vechtdalroute oftewel de Landelijke Fietsroute 16.  Deze route voert u bijna 245 kilometer langs de loop van de rivier de Vecht, Van bron tot monding of omgekeerd kunt u in 7 dagtrajecten de route volgen. Heel bijzonder daarbij is het Kunstwegenproject, dat nu nog van Nordhorn naar Zwolle loopt. Talrijke internationale kunstenaars hebben zo'n zeventig kunstwerken ontwikkeld en opgesteld langs de Vecht. Het ligt in de bedoeling, dat de komende jaren ook het deel van Darfeld (de bronnen van de Vecht) naar Nordhorn kunstwerken krijgt. In de Stadsgalerie van Nordhorn krijgen we de eerste presentaties van mogelijke kunstwerken te zien.

Stationsrestaurant

Kortom, er is best veel te beleven in deze moderne groeistad. Het aangeprezen Dierenpark laten we daarom schieten. Want we kwamen tenslotte om te fietsen. We  benutten de Grafschafter FietsenTour nr. 5 om terug te keren naar onze vaste stek. In Hestrup laten we ons het aanbevolen fraai gerestaureerde Stationsreataurant niet voorbijgaan. De nieuwe pachter serveert Kaffee und Kuchen en wijst ons op het kleine Museum, dat in een nieuwe schuur achter is ingericht. Leuk en zeker even een blik waard. Tijdens ons verblijf passeert één goederentrein het staion. Personenvervoer tussen Nordhorn en Bad Bentheim is er nog niet, maar men hoopt er nog steeds vurig op.

De Bakker om te eten

Daarna weer op pad langs route 5 en route 2. Opnieuw weer heerlijke rustige wegen langs landelijk gebied. Ook het gebied rond Nordhorn blijkt voor de fietser een plezierige streek. Nagenietend gebruiken we de auto om naar Engden te rijden. Daar vinden we een typisch Duits restaurant, namelijk bij De Bakker. De drukte geeft al aan, dat dit restaurant regionale faam geniet. Het eten is origineel en wordt snel én heerlijk warm opgediend. Met een prima prijs-kwaliteitsverhouding.

Links

* Geheim over de Grens
* VVV-Nordhorn
* Restaurant Pier 99 aan de Vechtsee
* Stadsgalerie Nordhorn
* Restaurant de Bakker in Engden


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Gazelle bouwt hypermoderne fabriek achter monumentale gevel

Al ruim honderd jaar staat Gazelle aan de top van de Nederlandse fietsenmarkt, maar dat betekent voor het bedrijf geenszins dat er achterover wordt geleund. In september dit jaar opent de f…

Nieuws

Deelfietsen in Nederland

Hoe leuk en vooral ook handig is het om op elk moment een fiets mee te kunnen pakken? Tegenwoordig kent ons land verschillende deelfietssystemen. De bekendste is de ov-fiets, maar er zijn e…

Nieuws

Zo merk je dat je accu vervangen moet worden

Met goed onderhoud gaat je accu zeker een aantal jaar mee. Maar het eeuwige leven heeft hij zeker niet; als hij aan vervanging toe is, dan merk je dat gauw genoeg. Let op de volgende signal…

Nieuws

Elektrische fietsen, fietsroutes en fietsvakanties op de 50PlusBeurs!

Komt u ook naar de 50PlusBeurs? Geniet van de grote variatie aan themapleinen, stands, exposities en shows. De 50PlusBeurs biedt u ook een keur aan elektrische fietsen, fietsroutes en fiets…

Nieuws

Wat eet u tijdens een recreatieve fietstocht het liefst? Kies A, B, C of D

Wij zijn benieuwd, waarvoor stapt u het liefst even af voor een pauze onderweg? Laat het ons weten op Facebook of in een reactie hieronder. We zijn benieuwd!