Logo Fietsen123

Nieuws

Nieuwe groene fietskaarten van Pierre Tavernier

Friday 27 July, 2007

Pierre Tavernier, fietser en natuurgids uit Gistel, geeft in privé-beheer heel bijzondere groene fietskaarten uit. De eerste reeks van tien kaarten voor Vlaanderen en de zuidelijkste delen van Nederland is nu gevolgd door een reeks van 17 gloednieuwe kaarten voor Wallonië, Luxemburg, een stukje Duitsland en het Noorden van Frankrijk. Sport, toerisme en natuurZijn (eigen) uitgeverij heet SPORTOENA, de afkorting voor Sport-Toerisme-Natuur. De nieuwe kaartenreeks wil helpen na Vlaanderen nu het groen van Wallonië te ontdekken. Tavernier's doelstellingen zijn echter breder: 'Onze nieuwe fietskaarten gaan veel verder dan Wallonië. We bieden ook meer aan dan alleen maar vlakke fietsroutes langs oude spoorwegen en kanalen. We hebben immers meer dan 20 Noord-Zuid gerichte lange afstandsfietsroutes dwars door de Luxemburgse-, Belgische-en Franse Ardennen en de Duitse Eifel uitgewerkt voor avontuurlijke fietsers'.

Meerdaagse actieve fietsvakantieTavernier (zie foto) heeft lang en intensief gewerkt aan de nieuwe routekaarten. Maar het resultaat oogt goed. Tavernier: 'Deze routes, die op de fietskaarten gemarkeerd zijn met letters, zijn ideaal voor jeugdbewegingen en sportieve jongeren die een meerdaagse actieve fietsvakantie willen organiseren. Maar ook voor fietsverenigingen die bijvoorbeeld even heen en terug naar Reims, Verdun, Metz of Trier willen fietsen. Ze zijn ook geschikt voor bedrijven die aan teambuilding willen doen door bijvoorbeeld een 5-daagse fietstocht te organiseren'. Hij ziet zelfs mogelijkheden voor 'koppels die even hun relatie willen testen met een 3-daagse fietstocht van camping naar camping'. En wat te denken van 'landschapsgenietende toeristen die de contrasten tussen de verschillende landen willen ervaren'. 

Lovende recenciesZelf hebben we de kaarten nog niet gebruikt. Maar de eerste groene tien fietskaarten kregen lovende recensies. Kreo, vakantiemagazine voor vakantiegenoegens, schreef: 'Laten we het maar meteen zeggen: steengoed'. Eddy Van Vaerenbergh, de avontuurlijke uitbater van de reisboekhandel Atlas en Zanzibar die zelf heel wat fietst en reist, noemde de kaarten 'heel mooi en bruikbaar'. Het ANWB-blad Op Pad sprak over 'pareltjes'.

HoogtelijnenTavernier werkt voor de fietskaarten nauw samen met het cartografische studiebureau Aquaterra. 'Zij deden een uitzonderlijke inspanning om op de nieuwe kaarten de hoogtelijnen per kaart in te kleuren. Zij zorgden ook voor een legenda om oude en bestaande spoorwegen, kanalen en rivieren extra te benadrukken zodat de fietser het landschap continu kan lezen, voelen en inschatten. Door de rivieren dikker in te kleuren ziet men nog beter of je stroomafwaarts (dalen) of stroomopwaarts (klimmen) fietst'.

Eerste reeksDe volgende  fietskaarten uit de eerste reeks zijn momenteel nog in voorraad en kosten voor het grootste deel € 6,- per stuk. Sommige kaarten worden slechts in combinatie verkocht.1A: De Belgische kust van De Panne tot Oostende en de Westhoek tot Poperinge en Ieper. 1B: De Belgische kust van Oostende tot Knokke en het Brugse Ommeland tot Torhout en Tielt. 2:  Groen Zeeuws-Vlaanderen.3:  Groen Oost-Vlaanderen.4:  Groen Frans-Vlaanderen.5:  Groen Vlaams-Brabant.6.  Groen Antwerpen.7.  Groen Limburg Noord.8.  Groen Limburg Zuid.9.  Groene Vogelrijke Delta Noord.10. Groene Vogelrijke Delta Zuid.

Nieuwe reeksDe nieuwste fietskaarten bestaan uit de volgend afzonderlijke kaarten en kosten € 8,50 per stuk:11.: De Maas tussen Liège en Namur, De benedenloop van de Ourthe en Waals Haspengouw Namur, Hannut, Liège, Huy, Andenne, Waremme, Visé. 12.: Het Aachener Land, het land van Herve en het natuurpark Hoge Venen-Eifel Maastricht, Vaals, Liège, Aachen, Eupen, Monschau, Rurberg, Heimbach.  13.: Het Hart van Waals Brabant en de vallei van de Samber Mons, Charleroi, Waterloo, Namur, Wavre, Gembloux, Tubize, Nivelles  14.: Verrassend Henegouwen, de natuurparken van de Frans-Belgische Scheldevallei en het bos van St-Amand -Wallers Tournai, Douai, Valenciennes, Mons, St-Amand-les-Eaux, Ath, Maubeuge, Bavay, Beloeil.  15.: De bronnen van de Schelde en Somme, het natuurpark de Avesnois, de Cambrésis, het bos van Mormal en de Thiérache Cambrai, Avesnes, Le Quesnoy, Maubeuge, Guise, Canal Souterrain de Riqueval.16.: De Laars van Henegouwen, de meren van Eaux d´Heure-Virelles-Val Joly, de Maas dwars door de Rotsen van de Ardennen van Dinant tot Fumay Maubeuge, Dinant, Walcourt, Chimay, Fourmis, Viroinval, Beaumont, Couvin, Annevoie.  17.: De vallei van de bovenloop van de Ourthe en de Lesse Dinant, Marche-en-Famenne, Bastogne, La-Roche-en-Ardenne, Nadrin, Durbuy, Hotton, Barvaux, Beauraing, Rochefort, St-Hubert.18.: De Hoge Venen, de Oostkantons en de Noordeifel Malmedy Sankt-Vith, Prüm, Monschau, Spa, Stadtkyll, Gerolstein, Nettersheim, Schleiden.  19.: De Zuideifel en de Ardennen van Noordelijk Luxemburg Clervaux, Diekirch, Bitburg, Houffalize, Kyllburg, Vianden, Waxweiler.20.: De meanders van de Semois en het woud van Anlier Bastogne, Bouillon, Sedan, Arlon, Neufchâteau, Orval, Habay, Libramont, Herbeumont, Gedinne, Vresse, Alle. 21.: De Franse Ardennen, de Crètes Préardennaises en de Thiérache Ardennaise Charleville-Mézières, Hirson, Revin, Sedan, Rocroi, Montcornet, Signy-l´ Abbaye, Aouste. 22.: Vallei van de Aisne tussen de Franse Ardennen en de Champagnestreek Rethel, Reims, Vouziers, Le Chesne, Château Porcien, Tourteron, Grandpré.23.: De brede Franse Maasvallei vanaf Sedan, de vallei van de Chiers en Belgisch Lotheringen Sedan, Arlon, Longwy, Virton, Stenay, Montmédy, Dun-sur-Meuse, Mouzon, Orval, Damvillers.  24.: De Moezel op de grens van Luxemburg en Duitsland, de Duitse Saarvallei en  Zuidelijk Luxemburg Luxemburg, Echternach, Trier, Saarburg, Arlon, Ettelbrück, Merzig, Grevenmacher, La Rochette, Schengen.25.: De Champagnestreek rond Reims en het Natuurpark Montagne de Reims Reims, Epernay, Château Thierry.26.: Verdun 1914-1918 aan de Maas en de  Franse Lorraine en Argonne Verdun, Sivry-sur-Meuse, Briey,  Montfaucon-d´ Argonne, Ste-Menehould.27.: De Franse Moezelvallei ten zuiden van het Groothertogdom Luxemburg Thionville, Merzig, Metz, Boulay-Moselle, Bouzonville .

Speciale websiteSportoena heeft een speciale website, waarop nadere informatie over alle kaarten wordt gegeven. U kunt er ook uw bestellingen plaatsen. Het adres is: http://fietskaart.be