Logo Fietsen123

Nieuws

Nederlands fietspareltje: Veluwe en IJsselvallei

donderdag 16 mei, 2013

Allemaal leuk en aardig, die fietsvakanties naar het buitenland, maar misschien heeft u helemaal geen zin in zo’n kijkje over de landsgrenzen. Wij geven u geen ongelijk, want Nederland heeft heel veel moois te bieden. Neem nu de Veluwe en de aangrenzende IJsselvallei – ooit geweten dat ons land zoveel variatie in huis had?

De ene dag staat u oog in oog met een groepje reeën, de andere dag fietst u over de dijk langs misschien wel de mooiste rivier van Nederland: de IJssel. Tijdens een meerdaagse fietstocht door de Veluwe en de IJsselvallei combineert u dit soort uiteenlopende ervaringen continu. Dus de ene dag knusse stadjes waar de tijd heeft stilgestaan, de andere dag uitgestrekte heidevelden en zandverstuivingen afgewisseld door heerlijk geurend dennenbos. Maar ook de charmante pontjes over de IJssel, de goed bewaarde Hanzesteden, en natuurlijk een van de bekendste klimmetjes van Nederland: de Posbank. Wij hebben er alvast een mooi rondje van gemaakt: in zes ritten fietst u van Apeldoorn naar Apeldoorn. Hier kunt u er zelf de juiste knooppunten bij zoeken.

Rit 1: Apeldoorn - Nunspeet (dwars door de Veluwe; ongeveer 30 kilometer)
Deze route voert u dwars door de Veluwe richting Nunspeet en het Veluwemeer. Langs dennen en loofbomen, over heidevelden en langs zandverstuivingen, en overal die heerlijke geur van het bos. Wanneer u daar zin in heeft, kunt u de route via Vierhouten laten lopen en daar het zogeheten Verscholen Dorp bezoeken. Dit voormalige onderduikerskamp vindt u aan de Pas-Opweg; borden in Vierhouten wijzen u de weg. Het Verscholen Dorp bestaat uit een aantal nagebouwde houten hutten in het bos, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog tachtig tot honderd mensen een veilig heenkomen vonden. Mensen uit het verzet zorgden voor eten en voor vervolgadressen. Indertijd bestond het kampje uit negen hutten die door het dichte bos aan het zicht werden onttrokken. De hutten die er nu half ondergronds staan, zijn replica’s die als gevolg van weer en wind om de zoveel jaar moeten worden vervangen. Uiteindelijk heeft de Duitse bezetter het kamp wel ontdekt, een ontdekking die acht Joden het leven kostte. U kunt Het Verscholen Dorp zelf gaan bekijken, of via de Stichting Het Verscholen Dorp een excursie aanvragen. 

Rit 2: Nunspeet – Zwolle (via ’t Harde en Wezep; ongeveer 30 km)
Vanuit Nunspeet fietst u langs de rand van de Veluwe richting Zwolle, de hoofdstad van Overijssel. Deze Hanzestad heeft een prachtig historisch centrum, met een nog altijd imposante verdedigingsmuur en een stadsgracht. In de stad vindt u onder meer het Sinterklaasmuseum en het Brillenmuseum. En als u van musea houdt, mag u een bezoekje aan De Fundatie eigenlijk niet overslaan. Dit museum voor beeldende kunst opent op 1 juni 2013 opnieuw de deuren, na een grootschalige uitbreiding. Daarnaast heeft Zwolle talloze sfeervolle pleintjes en knusse winkelstraten. Een versnapering op een van de terrasjes op de Grote Markt is een prima afsluiter van de dag.

Rit 3: Zwolle – Deventer (via Hattem en Olst; ongeveer 40 km)
Een leuke fietsroute langs de uiterwaarden van de IJssel, met onder meer twee oversteken met een pontje. Na ongeveer acht kilometer trappen bent u in Hattem; tijd voor een kop koffie met wat lekkers bij ‘Opoe’s Gelagkamer’, onderdeel van het Nederlands Bakkerijmuseum. De koffie is heerlijk, maar het lekkers erbij is hier helmaal om van te watertanden. Een bezoek aan het museum is trouwens ook de moeite waard en als u daarna ook nog even rondsnuffelt in het winkeltje, komt u vast met een paar bijzondere souvenirs thuis.

Van een geheel andere orde is de IJssellinie op landgoed De Haere, tussen Deventer en Olst. De IJssellinie is een overblijfsel uit de Koude Oorlog en de resten van deze militaire verdedigingswerken vormen nu een museum. Het museum omvat onder meer een volledig ingerichte hospitaalbunker, een commandobunker en tankkoepels. Meer informatie vindt u op www.ijssellinie.info.

De fietstocht eindigt in Deventer, een prachtig aan de IJssel gelegen Hanzestad. In de historische binnenstad vindt u talloze monumenten, waaronder het oudste stenen huis van Nederland. Verder beschikt de stad over heel wat leuke winkels en galerietjes. De bekende Deventer Boekenmarkt vindt altijd op de eerste zondag van augustus plaats en begin juli is de stad in de ban van het jaarlijkse straattheaterfestival.

Rit 4: Deventer – Zutphen (ongeveer 20 km)
Van Deventer fietst u in ongeveer 20 kilometer langs de IJssel naar Zutphen, waardoor u alle tijd heeft om eerst nog wat meer van Deventer te zien of juist Zutphen op uw gemak te verkennen. De omgeving heeft bovendien talloze fietsknooppunten, waardoor het heel makkelijk is de route wat te verlengen. Zutphen zelf is een prachtige oude vestingstad met een beschermd stadsgezicht. Een van de leukste manieren om deze stad te ontdekken, is de Hofjeswandeling. Deze wandeling van ongeveer zes kilometer vindt u eenvoudig als u online zoekt op ‘hofjeswandeling’ en Zutphen. Zutphen telt overigens ruim 450 rijksmonumenten en nog eens zo’n 500 gemeentelijke monumenten, dus u hoeft niet bang te zijn dat u zich hier snel verveelt.

Rit 5: Zutphen – Arnhem (via Bronkhorst en de Posbank; ongeveer 42 km)
Een wat langere fietstocht die u via de IJssel langzaamaan weer richting de Veluwe voert. Onderweg komt u door Bronkhorst, met nog geen tweehonderd inwoners de kleinste stad van Nederland. Even slenteren door dit stadje is zeker aan te raden – het is net of de tijd hier heeft stilgestaan.

Voor het uitkijkpunt De Posbank zult u even moeten klimmen, maar de beloning is er dan wel naar. Een prachtig uitzicht over de Veluwe en het IJsseldal, plus een theehuis waar u even lekker kunt bijkomen.

De rit eindigt in Arnhem, schitterend gelegen tussen de Veluwe en de uiterwaarden van de IJssel. De bezienswaardigheden van Arnhem zijn natuurlijk bekend: het Nederlands Openluchtmuseum, het Kröller Müller Museum en Burgers’ Zoo. Maar de stad zelf heeft ook genoeg te bieden. Leuke winkelstraatjes, heerlijke terrassen op de Korenmarkt of de Jansplaats en talloze bijzondere boetiekjes. In Arnhem vindt u ook veel jonge modeontwerpers van wie een aantal een eigen winkeltje heeft.

Rit 6: Arnhem – Apeldoorn (via Hoenderloo en Nationaal Park De Hoge Veluwe; ongeveer 35 km)
De laatste fietsdag voert u via Hoenderloo en Nationaal Park De Hoge Veluwe naar eindpunt Apeldoorn. In Hoenderloo vindt u een van de ingangen van Nationaal Park De Hoge Veluwe en een bezoek aan dit prachtige gebied is zeker de moeite waard. Op www.hogeveluwe.nl leest u alles over de talloze unieke bezienswaardigheden van dit park.

De tocht eindigt waar u begon: Apeldoorn. Een laatste aanrader voor u naar huis gaat is toch paleis Het Loo. De pracht en praal van drie eeuwen koninklijke bewoning, de stallen met onder anderen Beatrix’ favoriete paard Benito, maar ook de uitgestrekte tuinen en de koetshuizen – alles is even bijzonder om van dichtbij te bekijken.

Logeren
Wanneer u donateur bent van Vrienden op de Fiets (www.vriendenopdefiets.nl), heeft u de beschikking over een keur aan leuke, bijzondere en voordelige logeeradressen overal in Nederland. Maar er zijn meer mogelijkheden. Op www.bedandbreakfast.nl vindt u talloze leuke bed and breakfastadressen, terwijl u op www.boerderijkamers.nl veel mooie logeeradressen bij de boer vindt. De prijzen voor overnachtingen lopen uiteen. Als donateur van Vrienden op de Fiets (€ 8,- per jaar) betaalt u per persoon voor een overnachting met ontbijt € 19,-. De prijzen voor bed and breakfast en boerderijkamers zijn zeer divers en afhankelijk van de mate van luxe. Gemiddeld bent u met z’n tweeën zo’n € 50 tot € 70 kwijt voor een overnachting met ontbijt.

Hier kunt u zelf de juiste knooppunten bij de bovengenoemde routes samenstellen.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Nederlanders scoren onvoldoende op zorgkennis

Nederlanders weten weinig over hun zorgverzekering, blijkt uit onderzoek van een vergelijkingssite. Zo weet bijna de helft van de mensen niet wat voor basisverzekering ze hebben. De ruim d…

Nieuws

Woon-werkverkeer: fietsen levert laagste BMI op

Fietsen is de gezondste manier om naar het werk te gaan. Dat blijkt uit een studie in zeven Europese steden, dat gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Internati…

Nieuws

Kabinet zet half miljard opzij voor meer verkeersveiligheid

Het kabinet trekt een half miljard uit voor verbetering van de lokale en regionale verkeersveiligheid. Zodoende kunnen provincies en gemeenten gevaarlijke fietspaden en wegen op de schop ne…

Nieuws

Slechte fietspaden grootste ergernis van oudere fietser

De fietser van 65 jaar en ouder ergert zich het meest aan slechte fietspaden: fietspaden die te smal zijn of worden ontsierd door hobbels, gaten of loszittende tegels. Wanneer het gaat om h…

Nieuws

ANWB: 'Snelheidslimiet voor fietsers op fietspad naar 20 km/u'

Het wordt drukker op de fietspaden en dat betekent dat de veiligheid van fietsers soms in het geding komt. Een maximumsnelheid op het fietspad is volgens ANWB-directeur Frits van Bruggen de…