Logo Fietsen123

Nieuws

Navigeren met uw mobiele telefoon

woensdag 20 juli, 2011

Een navigatiesysteem brengt u met behulp van instructies in beeld en geluid op de gewenste plaats van bestemming. Jarenlang moest u daarvoor een speciaal GPS navigatiesysteem kopen. Inmiddels is er een goed alternatief: GPS-navigatie met de mobiele telefoon.

GPS-navigatie
De smartphone is aan een flinke opmars bezig ten opzichte van de gewone mobiele telefoon. Het voordeel van een smartphone is dat u er, net als op een pc of Mac, allerlei handige programma’s op kunt draaien die applicaties of apps worden genoemd. Hierdoor is de smartphone voor veel meer te gebruiken dan alleen bellen en sms-en.

Een toepassing die steeds populairder wordt, is routeplannen en navigeren. Van grote invloed hierop is het verschijnen van steeds meer apps voor GPS-navigatie, waaronder een aantal gratis. Het belangrijkste dat u nodig heeft, is een GPS-functie op uw mobiele telefoon en een internetverbinding.

Een belangrijk voordeel van navigeren met een smartphone is dat het een stuk goedkoper is dan met een GPS navigatiesysteem: ook omdat u vaak geen abonnement hoeft aan te schaffen voor het downloaden van kaarten. Daarnaast is een mobiele telefoon makkelijker in uw zak mee te nemen dan een traditionele navigator. Een nadeel is dat de schermpjes van mobiele telefoons nogal klein zijn voor het goed kunnen aflezen van een route.Navigatie-apps
Er zijn verschillende navigatieprogramma’s die u kunt gebruiken op uw smartphone. De populairste is de mobiele versie van Google Maps: ook bekend van het online bekijken van kaarten en plannen van routes. De navigatie-optie voor Google Maps voor mobiel is nog vrij nieuw en bevindt zich daarom nog in de beta-fase. Dit betekent dat het een goed werkend programma is, maar een waar nog steeds aan wordt gesleuteld. Meer over Google Maps navigatie leest u op www.google.com. Daar ziet u dat de app bijvoorbeeld gebruik maakt van het bekende Google Street View om afslagen op een route fotorealistisch in beeld te brengen. Uw route is verder ook in satellietweergave zichtbaar te maken in plaats van een getekende kaart. Google Maps voor mobiel was in eerste instantie alleen verkrijgbaar voor smartphones met het Android besturingssysteem, maar inmiddels kan de applicatie ook gebruikt worden op een Blackberry, iPhone, Nokia of Windows Mobile.

In de langdurende concurrentiestrijd tussen Google en Microsoft kon de laatste natuurlijk niet achterblijven en kwam met Bing Maps for Mobile op de markt: onderdeel van de Bing zoekmachine van Microsoft. Ook Bing Maps begon als kaartwebsite waar later allerlei extra functies aan werden toegevoegd, waaronder GPS navigatie voor op de mobiel. Meer informatie staat op www.discoverbing.com. Net als Google Maps is Bing te gebruiken op verschillende soorten smartphones.

De Finse gsm-fabrikant Nokia kwam met zijn eigen variant op mobiele GPS-navigatie met Ovi Maps. Deze app is vergelijkbaar met de andere twee maar alleen geschikt voor gebruik op bepaalde typen Nokia-telefoons. Bijzonder aan Ovi Maps is dat het ook te gebruiken is bij wandelen. Voor deze vorm van routeplannen zijn overigens ook speciale apps te downloaden: zoals EveryTrail voor wandelen en Satski voor skiën. Naast deze apps zijn er nog verschillende andere navigatieprogramma’s voor smartphones, waaronder Falk voor de iPhone. Dit is overigens vaak wel betaalsoftware.

In de praktijk
De genoemde gratis mobiele navigatie-apps lijken vrij veel op elkaar wat betreft opties en gebruik. Zo bieden ze naast visuele routebegeleiding ook gesproken instructies. Deze voice guidance heeft wel vaak een wat minder goede klank dan die van traditionele navigatiesystemen. Op details willen de navigatiesystemen nog wel verschillen en kan het de moeite waard zijn om ook de alternatieven uit te testen. Op die manier vindt u de app die het beste bij u past.

Op de meeste smartphones is de bijbehorende navigatie-app al geïnstalleerd bij aankoop. Zo is op Android-gsm’s standaard al Google Maps voor Mobiel te vinden. Zo niet, of wilt u een andere navigatie-app gebruiken, dan kunt u hem eenvoudig installeren op uw mobiel. Dit doet u via de website bij de app of via de market van uw besturingssysteem, bijvoorbeeld Android Market. Houd er wel rekening mee dat dit soort software flink wat geheugenruimte op uw mobiel kan opeisen.

De navigatie-apps maken het mogelijk om, voordat u vertrekt, via internet de juiste routekaarten te downloaden zodat u daarna internet weer af kunt sluiten. Zo voorkomt u eventueel extra kosten. Het nadeel van deze methode is dat u onderweg geen actuele verkeersinformatie kunt ontvangen. Wilt u dat wel, dan zult u de internetverbinding open moeten laten staan. Dit is alleen raadzaam als u een abonnement met onbeperkt internet heeft voor een vast maandelijks bedrag.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Geen scooters, maar e-bikes in het straatbeeld van de toekomst?

In de toekomst zijn scooters verleden tijd en rijdt de jeugd op een e-bike. Dit wordt bevestigd door één op de vijf Nederlanders, die denken dat e-bikes scooters gaan vervangen in de toekom…

Nieuws

Gazelle roept fietsen terug wegens kwetsbare voorvork

Fietsfabrikant Gazelle roept duizenden fietsen terug van fietsers, winkeliers en verkooppunten. Het gaat om enkele modellen van de Gazelle Esprit C7 uit 2016 en 2017, die zijn uitgerust met…

Nieuws

Vind uw fiets terug met een slimme fietsbel

Bent u in het bezit van een smartphone? Dan kunt u daar binnenkort waarschijnlijk ook een slimme bel aan toevoegen. Ruben van der Vleuten schroefde een reguliere fietsbel open en koppelde d…

Nieuws

Grote steden nemen de fietser serieus

In de stad is de fiets de beste remedie tegen verstikkende luchtvervuiling en eindeloos in de file staan. Ook de steden raken daar steeds meer van doordrongen, getuige de activiteiten die A…

Routenieuws

Fietsroutes langs de drie beste terrassen van Nederland

Elk jaar is het weer spannend: welk terras staat er op nummer 1 van de Terras Top 100 en mag zich een jaar lang het beste terras van Nederland noemen? Ook in 2016 reisden de mystery guests …