Logo Fietsen123

Nieuws

Natuur en ontspanning in Hongarije

vrijdag 23 november, 2018

Van uitgestrekte poesta’s en kristalheldere meren tot ruige hooggebergten en wonderlijke grottenstelsels: de afwisselende natuur van Hongarije biedt je tal van mogelijkheden om heerlijk tot rust te komen. In de natuur of een van de vele wellness- en kuuroorden.

Op de Grote Hongaarse Laagvlakte liggen de poesta’s, de uitgestrekte steppegebieden die een beetje doen denken aan Aziatische laagvlaktes. Deze zijn hier ontstaan door het droge en warme klimaat en worden van oudsher gebruikt voor veeteelt en – vooral de laatste jaren - akkerbouw. De laatste ongerepte delen van de poesta zijn tegenwoordig beschermd natuurgebied en zijn wereldberoemd. Helaas kan dit niet gezegd worden over de andere – eveneens prachtige – natuurgebieden van Hongarije.

Nationale parken

De natuur van Hongarije heeft veel te lijden gehad onder menselijke invloeden, maar de laatste tijd heeft men meer oog gekregen voor het prachtige natuurlijke erfgoed dat het land te bieden heeft. Naast talloze beschermde natuurgebieden telt Hongarije tien Nationale Parken, elk met hun eigen unieke kenmerken en bijzondere flora en fauna. We lichten er een paar uit.

Aggtelek: prehistorisch grottenlandschap

In Hongarije vind je ruim 3.000 beschermde grotten(stelsels). Vele daarvan liggen in Nationaal Park Aggtelek. Het natuurgebied ligt op de plek waar vroeger een zuurstofarme zee lag, maar toen het landschap steeg, ontstond hier een uitgestrekt leisteengebergte met enorme oerbossen. In Aggtelek behoort een bezoek aan de Baradla tot de verplichte nummers. Deze druipsteengrot is met 26 kilometer een van de grootste grotten van Europa. Ook is hier een museum gevestigd met onder meer bijzondere bodemvondsten en het grootste boek ter wereld.

Hortobágy: de oude poesta van Debrecen

Op een half uurtje rijden van de prachtige stad Debrecen ligt Hortobágy Nationaal Park. Hier zie je de poesta nog in zijn meest pure vorm. Maar het is veel meer dan alleen een eindeloze grasvlakte: lössheuvels, rivieren – waaronder de Tisza – moeraslanden en bossen wisselen de steppevlakten af. De invloed van de mens is hier bijna niet te herkennen, behalve aan de bijzonder ogende waterputten, die opvallen door hun eenvoudige opzet. Bijzondere dieren in het gebied zijn de racka – schapen met gedraaide horens – en grote kudden grijze runderen.

Bükk: natuur en oude ambachten

Ook Nationaal Park Bükk staat bekend om de vele en bijzondere grotten, waaronder de diepste grot van Europa. Het park ligt midden in de Eger-Tokaj regio, bekend vanwege de wijnoogst. Het bestaat voor het grootste deel uit beukenbossen, die in het centrale deel van het Bükkgebergte liggen. Tussen en naast de bossen kun je genieten van kabbelende rivieren, watervallen, karstformaties, leisteenheuvels en vooral heel veel vogels. Maar ook hier is de invloed van de mens te zien: in het midden van het park worden nog kolen op de oude, traditionele manier gebrand.

Het Balatonmeer: de ‘Hongaarse Zee’

Zo’n 100 kilometer onder Boedapest ligt het grootste meer van Centraal-Europa. Hierdoor wordt het meer ook wel de ‘Hongaarse Zee’ genoemd. Langs de oevers wisselen goudgele zandstranden, kuuroorden en oude kastelen elkaar af, terwijl de noordzijde van het meer vooral bekendstaat om zijn natuurschoon, met geisers, kratermeren, grotten en vulkanische heuvels.

Het Woud van Gemenc

Het Woud van Gemenc is onderdeel van het Donau-Drava Nationaal Park en wordt vaak gezien als een van de mooiste natuurreservaten van Hongarije. Het prachtige, waterrijke bos strekt zich uit over de westoevers van de Donau. De rivier heeft hier de ruimte om te overstromen, en dat zorgt voor een unieke vegetatie, met ook vele bijzondere diersoorten.

Wellness in Hongarije: de bakermat van de badcultuur

Het is in het huidige Hongarije dat de oude Romeinen hun bekende badcultuur introduceerden. En met reden: verspreid over Hongarije liggen namelijk zo’n 1.200 thermale bronnen, die hier gevormd zijn door de dunne aardkorst. Genoeg mogelijkheden dus om heerlijk tot rust te komen.

Aquaticum

Aan de noordelijke rand van Debrecen liggen de thermale baden van het Aquaticum, het grootste wellnesscomplex in deze omgeving. Gasten van dit kuuroord komen hier zowel voor ontspanning als voor medische doeleinden. Het warme water dat de thermale baden voedt, is namelijk rijk aan medicinale elementen en mineralen. Je vindt hier diverse baden met verschillende temperaturen, sauna- en massagefaciliteiten en een mediterraans waterpark, gelegen in een prachtige bosrijke omgeving.

De thermale baden van Hajdúszoboszló

In de buurt van Debrecen, onder Nationaal Park Hortobágy, vind je de thermale baden van Hajdúszoboszló. Hier kun je helemaal tot rust komen in een van de dertien buitenbaden, kuurbaden, de spa of het aquapaleis met glijbanen, palmbomen en zandstranden. Bijzonder zijn vooral de Ganges, Romeinse Spa en Grottenbaden. Deze nemen je mee naar oriëntaalse culturen, vervolgen tijden en natuurlijke schoonheid.

De bronnen van Egerszalók

De Eger-Tokaj regio vormt al vanaf het begin van de 18de eeuw een van de populairste wellnessoorden van Hongarije. Dit is vooral te danken aan het minerale travertijn dat neerslaat uit kalkrijk water uit warmwaterbronnen. Het warme water stroomt hier zo uit het minerale gesteente. In de volksmond wordt deze soort kalksteen ‘zout’ genoemd en dat heeft de gevormde travertijnformatie de naam ‘Zoutheuvel’ opgeleverd.

Kratermeer Héviz

Aan de zuidkant van het Balatonmeer ligt het grootste natuurlijke thermale meer van Europa: Héviz. Bij de bron van dit thermale meer welt zo veel water op, dat het water elke 3,5 dag volledig ververst wordt. Maar dat is niet het enige bijzondere aan dit thermale bad: het is namelijk het enige thermale bad ter wereld dat niet op vulkanisch gesteente ligt, maar op veengrond.

Andere thermale baden die een bezoek meer dan waard zijn:

  • Thermaalbad Bogács
  • Thermaalbad Tamási
  • Demjén Spa

Gerelateerde artikelen

Nieuws

Drie fietsroutes door mooie Nationale Parken in Nederland

Fiets een mooie fietstocht door een van deze drie Nationale parken. Niet bang voor een beetje klimmen en dalen? Bedwing dan per fiets de Schoorlse Duinen, ervaar Drenthe op zijn best in Nat…

Nieuws

Prijswinnaars Garmin fietsnavigatiesysteem bekend

Heeft u onlangs meegedaan aan onze prijsvraag waarbij u een fietsnavigatiesysteem van Garmin kon winnen? Dan vindt u hier de uitslag. Wij feliciteren:F Bouten, VlissingenJ Abbink, AlmeloNie…

Nieuws

‘Ping if you care’ moet Brussel veiliger maken voor fietsers

De Europese hoofdstad wordt dagelijks druk befietst, maar veilig is de stad zeker niet. Wie had ooit gedacht dat Bluetooth daar verandering in kan brengen... Een studie van Pro Velo heeft a…

Nieuws

Nederland Europees kampioen fietsen exporteren

In 2015 werd er in totaal 793 miljoen euro aan fietsen geëxporteerd. Dit is een stijging van 14% ten opzichte van het jaar ervoor. Dit maakt Nederland de grootste exporteur van fietsen in E…

Nieuws

Accu en e-bike: zo werkt dat

Welke accu gaat het langst mee, hoe zit het met het opladen – het zijn veelgestelde vragen als het om de accu van de e-bike gaat. Fietsen123 zet de actuele stand van zaken voor u op een rij…