Logo Fietsen123

Nieuws

Nationaal Preventieakkoord zet in op fietsen

Wednesday 12 December, 2018

Met het Preventieakkoord zet Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Paul Blokhuis in op het aanpakken van gezondheidsproblemen in Nederland. De fiets krijgt hierin een prominente rol.

Het Nationaal Preventieakkoord is een verzameling van maatregelen die bedoeld zijn om gezondheidsproblemen in Nederland als overmatig alcoholgebruik, roken en overgewicht terug te dringen.

Bij het Nationaal Preventieakkoord zijn veel partijen, instanties en organisaties betrokken. Zij mogen elkaar aanspreken op naleving van de in het akkoord gemaakte afspraken. De Fietsersbond is een van de betrokken organisaties; in het Nationaal Preventieakkoord wordt het belang van fietsen dan ook onderstreept. Het mooie van fietsen is natuurlijk dat het niet alleen prettig is, maar ook nog eens heel gezond. Ernest van den Bemd, expert op het gebied van fietsen en gezondheid bij de Fietsersbond, noemt het ‘een krachtig geneesmiddel voor de samenleving.’

Een van de belangrijke doelen van het Preventieakkoord is niet alleen het terugdringen van de eerdergenoemde gezondheidsproblemen, maar ook het veranderen van het imago van bewegen. Dit wordt nog door te veel mensen gezien als iets voor sportieve mensen. Maar juist tegen de zogenaamde ‘welvaartsziekten’ is het gewone, dagelijkse bewegen een van de beste maatregelen. Onder het gewone, dagelijkse bewegen vallen bijvoorbeeld fietsen naar het werk of de supermarkt of een recreatief fietstochtje. Dus je hoeft echt geen fietstocht van tientallen kilometers te maken om gezondheidsvoordelen te merken. De Fietsersbond noemt het Preventieakkoord belangrijk omdat daarmee erkend wordt dat juist het gewone bewegen belangrijk is voor de volksgezondheid.

Dit merken fietsers van het Nationaal Preventieakkoord

Het Nationaal Preventieakkoord richt zich op het gebied van fietsen vooral op werkenden en ouders met schoolgaande kinderen. Tegenwoordig brengen veel ouders hun kinderen met de auto naar school. Niet alleen leren kinderen minder goed zelfstandig fietsen, ook wordt het drukker en onveiliger rond schoolpleinen. En dit stimuleert het autogebruik rond scholen: een vicieuze cirkel. Daarom moeten de omgevingen van scholen bijvoorbeeld fiets- en wandelvriendelijker worden ingericht. Op deze manier kunnen ouders hun kinderen weer veilig met de fiets naar school brengen en leren kinderen ook beter fietsen. Ook worden werkenden gestimuleerd om de auto in te ruilen voor de fiets. Dit gebeurt enerzijds door investeringen in betere fietsinfrastructuur, maar ook door bijvoorbeeld een lagere bijtelling van de fiets van de zaak.

Andere maatregelen die al genomen zijn om fietsen populairder te maken:

  • Verschillende partijen – waaronder de Fietsersbond – bieden fietscursussen aan, bijvoorbeeld voor kinderen en senioren.
  • Werkgevers zijn de afgelopen jaren gestimuleerd om aandacht te besteden aan het belang van wandelen en fietsen onder het werk.
  • Zorgverzekeraars hebben meer mogelijkheden gekregen om zorgproducten te vergoeden die dagelijks bewegen promoten.

Gerelateerde artikelen

Routenieuws

Vijf architectuurroutes

Nederland heeft een aantal prachtige karakteristieke gebouwen. Wat denkt u van de kubuswoningen, Zaanse schans en de historie in Delfzijl. Voor u vijf architectuurroutes op een rij. Kubuswo…

Nieuws

Fietsen op de verkeerde weghelft? In Duitsland krijgt u een boete

Fietsers in Duitsland mogen niet meer tegen het verkeer in rijden. In 2009 werd het verbod op spookfietsen geschrapt, maar de bepaling is nu weer ingevoerd wegens het grote risico op ongeva…

Nieuws

Alle fietsbekeuringen in 2016

In dit overzicht vindt u alle overtredingen en boetebedragen die u als fietser kunt krijgen in 2016. De boetebedragen zijn verdeeld in verschillende categorieën: eisen aan de bestuurder, ei…

Nieuws

In deze gemeente is fietsen het minst veilig

Na de rustige(re) zomermaanden wordt het weer drukker op de weg. Het wordt dus oppassen geblazen, zowel voor fietsers als automobilisten. Independer deed onderzoek: in deze gemeentes is de …

Nieuws

Vier korte fietsroutes voor in de winter

Op een winterse dag kunnen we ons voorstellen dat u liever geen tocht van 50 km maakt. Daarom hebben we vier kortere fietsroutes geselecteerd tussen de 30 en de 40 km. Veel fietsplezier! Be…