Logo Fietsen123

Nieuws

Najaar op Texel

Wednesday 8 October, 2014

Het najaar is voor veel mensen misschien een periode waarbij niet gedacht wordt aan een binnenlandse vakantie. Het tegendeel is echter waar. Het najaar op Texel is bij uitstek het seizoen voor een stevige wandeling of actieve fietstocht. Tijdens de tocht kunt u lekker uitwaaien aan het strand.

De Slufter is het hele jaar door mooi om te bezoeken. Dit unieke natuurgebied staat in open verbinding met de Noordzee. Tijdens najaarsstormen, zoals onlangs op 22 en 23 oktober 2014, loopt het hele gebied onder water. Een indrukwekkend schouwspel.

-Advertorial-
Win een verblijf op Texel
Lekker fietsen op Texel? Doe mee met de prijsvraag van VVV Texel en maak kans op een verblijf in moderne appartementenboerderij Bouwlust.

Natuurexcursies
Op Texel kunt u ook in de herfst kiezen uit een groot aantal natuurexcursies. Zoals een paddenstoelenexcursie van Ecomare of een vogelexcursie van het Vogelinformatiecentrum. Ecomare is mooi gelegen op het eiland, nabij strand, bos en duinen. Hiermee is het een perfecte bestemming voor een aangename onderbreking van een fietstocht.

Vogels kijken
Texel staat bekend als een echt vogeleiland waar veel soorten vogels voorkomen. Dit is vooral te danken aan de ligging van het eiland langs de noordwestkust van Europa, precies in de baan waar veel trekvogels langs vliegen. Daarom is het ook in de winter zeker de moeite waard om een bezoek aan het eiland te brengen. Vogels vliegen nu eenmaal niet graag over zee en blijven zo lang mogelijk de kustlijn volgen. Iedere woensdag-, donderdag- en zaterdagochtend van 9.00 uur tot 11.00 uur organiseert het Vogelinformatiecentrum tevens een vogelexcursie op de noordkop van Texel. Vanaf de fiets kunt u zeker bijzondere vogelsoorten zien. Wanneer u geruisloos met uw fiets voorbijkomt, reageren de dieren minder schuw, waardoor u de vogels nog beter kunt zien.

Bijzondere winkeltjes
Vergeet niet nog wat tijd vrij te houden om even lekker te shoppen op Texel. Tijdens een fietsrondje door Den Burg, het grootste dorp van Texel, komt u langs allerlei leuke winkeltjes. Zoals Woonaccessoires De Binnenburg; een wirwar van met elkaar verbonden pandjes, van boven tot onder gevuld met woonaccessoires. Of De Witte Engel een winkel met een ongekend assortiment handwerkmaterialen en geweldige eigen ontwerpen. Ook in de andere dorpen zijn bijzondere kwaliteitsproducten te koop.

Echt Texelse (najaars)producten
Het is herfst, de ideale tijd om een heerlijk Texels bockbiertje te proeven. Wist u dat Texel een eigen bierbrouwerij heeft? Het bockbier van de Texelse Bierbrouwerij is al meerdere malen (2009 t/m 2012) gekozen tot beste bockbiertje van Nederland! Benieuwd hoe het brouwproces in zijn werk gaat? Dan is een bezoek aan de Texelse Bierbrouwerij zeker de moeite waard. Tijdens de rondleiding leert u er alles over. De rondleiding wordt afgesloten met een proefplankje met vier soorten Texels speciaalbier.

Oesters
Langs de Texelse waddenkust liggen de verse Japanse oesters gewoon voor het oprapen. En dat mag gewoon! De tijd om oesters te rapen is ongeveer van september tot juni. De Tesselse Oesterman, Martin Zeeman, gaat met groepen op oestertocht. Daarna natuurlijk zelf lekker proeven met een glaasje bubbels erbij!

Likeuren
Een likeurtje of kruidenbitter is vooral lekker in de winter, na het uitwaaien aan het strand of na het eten bij een kopje koffie. Houdt u hiervan, dan zit u goed op Texel. Er zijn verschillende eigen geproduceerde dranken op het eiland te koop. De bekendste is wel het Juttertje. Andere voorbeelden zijn Maria Tesselschade en Strender Stropertje. En dat zijn er nog maar een paar uit het grote aanbod. Vooral Wijnhuis Texel heeft een groot assortiment eigengemaakte likeuren en kruidenbitters.

Lam
Texel is natuurlijk bekend om het Texels lamsvlees. Het staat hoog aangeschreven en door de zilte grond en zeelucht is het vlees van nature licht gezouten. Het lamsvlees is jaarrond verkrijgbaar o.a. bij Slagerij Goënga in Den Hoorn en staat op de kaart bij veel Texelse restaurants.

Kortom, er valt dit najaar genoeg te doen en te beleven op Texel! Of u nu houdt van een fijne natuurwandeling waarbij u kunt vogelspotten of liever gaat winkelen en proeft van de Texelse lekkernijen. U hoeft zich geen moment te vervelen. Ook fietsen zijn nog volop te huur en ook in het najaar zijn er nog regelmatig mooie dagen waarop u een heerlijke fietstocht kunt maken.