Logo Fietsen123

Nieuws

Met deze tips kun je genieten van het mooie fietsweer

Tuesday 26 May, 2020

Het is mooi lenteweer en de populariteit van de fiets is tijdens de coronacrisis enorm toegenomen. Ondanks dat we langzaamaan weer mogen, is het van belang om rekening te houden met de veiligheid van jezelf en anderen. Daarom hebben wij een aantal fietstips om optimaal te kunnen genieten van je fietstocht.

1. Vermijd drukke locaties

Een fietstocht maken mag, als je er maar voor zorgt dat je drukke, toeristische locaties vermijdt. Het is niet de bedoeling dat iedereen massaal naar dezelfde plek gaat. Heb je een fietstocht gepland en kom je er tijdens het fietsen achter dat het toch erg druk is? Kies er dan voor om door te fietsen of van de route af te wijken.

2. Geef elkaar de ruimte

Een van de meest voorkomende opmerkingen die wij als redactie tegenkwamen was: ‘iedereen blijft maar naast elkaar fietsen, ook als er tegenliggers aankomen’. Naast elkaar fietsen kan natuurlijk gewoon als er geen tegenliggers zijn en het niet te druk is op de weg. Komen er tegenliggers aan? Ga dan achter elkaar rijden en probeer ongeveer 1 fietslengte afstand te houden. Is het fietspad te smal? Kijk dan of je ergens aan de zijkant kan wachten. Het kan natuurlijk zijn dat sommige geen rekening houden met de maatregelen. Probeer in ieder geval zelf wel de regels te volgen.

3. Check voor vertrek

Bekijk de route goed voor je vertrekt zodat je niet voor verassingen komt te staan. Zo zijn een groot aantal pontjes weer open vanaf 20 mei 2020, maar wel met andere vaartijden. Daar lees je hier meer over.

Zorg daarnaast dat, als je een e-bike hebt, je accu goed opgeladen is. Mocht je onderweg toch ergens je accu willen opladen, bekijk dan van tevoren of de oplaadpunten op de route beschikbaar zijn. Dat kan via deze website.
Sommige restaurants of cafés zijn open voor afhaal/bezorging en kunnen daarom eventueel een laadpaal beschikbaar stellen. Is er onduidelijkheid over of dit wel/niet het geval is? Neem dan contact op met het café of restaurant.

3. Houd afstand

Het advies van de Fietsersbond is om minimaal 1 fietslente tussen jou en je voorligger te houden. Maar: hoe meer afstand, hoe beter. Wil je iemand inhalen? Probeer ook dan genoeg afstand te houden.

4. Blijf thuis bij klachten

Ben je verkouden, grieperig of heb je keelpijn? Blijf dan thuis. Dat is en blijft het beste voor jezelf en de mensen in je omgeving. Ziek eerst goed uit voordat je een flinke tocht gaat maken.

5. Houd rekening met de gesloten terrassen

Mocht je onderweg willen pauzeren, dan kan dat alleen bij openbare plekken aan bijvoorbeeld picknicktafels of op bankjes. Bij alle restaurants en eetgelegenheden zijn de zitplaatsen en terrassen namelijk gesloten. Afhalen van je lunch kan wel, maar dan mag je alleen buiten het restaurant eten. Openbare toiletten zijn vooralsnog gesloten.

Meer tips om coronaproof te fietsen zijn ook terug te zien in de uitzending van Kassa, te zien op deze website.

Bron: Fietsersbond, Kassa, Consumentenbond, Fietsen123.