Logo Fietsen123

Nieuws

Met deze aanpassingen maak je jouw fiets extra veilig

Monday 21 March, 2022

Fietsen op latere leeftijd kan soms wat moeilijker worden. Misschien past je fiets niet helemaal meer bij je, of heb je last van lichamelijke beperkingen. In veel gevallen kun je jouw fiets daarop aanpassen. We geven een aantal tips.

Afstellen van de fiets

De juiste houding is belangrijk voor een comfortabele fietstocht. Hoe recht wil en kun je zitten? Hoe hoog staat je zadel en sluit je stuur goed aan bij je fietshouding? Controleer goed of je zadel op de juiste hoogte en positie staat voordat je op een flinke fietstocht gaat. Dat kan veel pijn en mogelijke blessures voorkomen.

Met de juiste zadelhoogte staat je been op de pedaal in de laagste positie (dus het dichtst bij de grond) in een lichte buiging van ongeveer 25 graden. Een comfortabele buiging, nooit helemaal gestrekt.

De juiste zadelpositie controleer je door een van de pedalen op drie uur te zetten (terwijl je op de fiets zit). Trek vervolgens een denkbeeldige lijn van je knie naar de grond. Deze lijn moet door het midden van je pedaal lopen. Is dat niet het geval? Dan moet je zadel naar voren of naar achteren tot de lijn recht loopt.

Wil je dit liever niet zelf doen? Bij een fietsenwinkel of fietsenmaker kun je de fiets ook laten afstellen.

Driewieler

Het kan zijn dat fietsen op een gewone fiets moeilijker is of zelfs niet meer gaat. Misschien heb je evenwichts- of balansproblemen waardoor op de fiets stappen gevaarlijk kan worden. Gelukkig betekent dat niet dat je helemaal moet stoppen met fietsen, want je kunt ook kiezen voor een driewieler. Het extra wiel zorgt voor een betere stabiliteit tijdens het fietsen en dus minder kans om te vallen. Er zijn verschillende soorten op de markt, zoals een driewieler met extra lage instap of een elektrische driewieler. In sommige gevallen wordt een driewieler vergoed door de verzekering.

Dikkere banden

Brede, dikke fietsbanden zorgen voor extra grip op de weg en hoeven over het algemeen ook minder vaak opgepompt te worden. Deze banden doen het goed met een bandenspanning tussen de 2,5 en 4 bar, terwijl gewone banden bij 3,5 bar al zwaarder trappen. Een zachtere fietsband fietst daarnaast prettiger, want de trillingen worden beter opgevangen dan bij een harde (en dunne) fietsband. De dikkere fietsband kan dus een oplossing zijn als je merkt dat je met je huidige fiets snel zwaarder trapt.

Achteruitkijkspiegel

Om goed om je heen te kunnen kijken en met meer vertrouwen het soms drukke verkeer in te gaan, is een achteruitkijkspiegel een goede oplossing. Net als bij de auto kun je links en rechts van je stuur een spiegel bevestigen. Zo zie je altijd wat er achter je gebeurt en of er verkeer aankomt. Fiets je op een e-bike? Het komt voor dat ander verkeer de snelheid van jouw e-bike onderschat. In zo’n geval bieden de spiegels een extra stukje veiligheid.

Excentrische pedaalarm

Misschien heb je last van je knie of heup of kun je minder deze gewrichten goed buigen. De excentrische pedaalarm maakt je pedaal langer en draaicirkel kleiner. Je hoeft zo je knie minder te buigen. Handig!

Antislip pedalen

Een makkelijke (en goedkope) oplossing voor extra grip op de fiets is een antislip fietspedaal. Door een extra laag van speciaal antislipmateriaal is de kans dat je van de pedaal schiet een stuk minder groot. Zeker in de regen kan het een fijne extra maatregel zijn.

Herkenningsbordje doven/slechthorenden

Ben je doof of slechthorend? Dan kan het zijn dat je soms iemand achter je niet hoort bellen of dat je de vraag of hij erlangs mag niet kun verstaan. Dat kan voor onbegrip zorgen, omdat vaak niet aan je te zien is dat je het niet kunt horen. Het kan daarom prettig zijn om een herkenningsbordje of sticker voor doven/slechthorenden op je fiets te monteren. Zo kun je ontspannen deelnemen aan het verkeer en is het voor de omgeving duidelijk dat je minder goed of niet kun horen. De bordjes en stickers kun je aanvragen bij zorgorganisaties of organisaties voor doven en slechthorenden.