Logo Fietsen123

Nieuws

Merijntje Gijzen route

Thursday 22 July, 2004

Deze fietsroute van 37 km brengt U naar dié plaatsen waar in de beginjaren '70 de buitenopnamen plaats vonden van de T.V.-serie: 'Merijntje Gijzen's Jeugd'. Deze serie van 11 afleveringen is gemaakt op basis van de eerste 4 boeken van de 8-delige romancyclus van schrijver A. M. de Jong. De uitzendingen waren een weergaloos succes. In de kijkcijfer Top-10 van 1974 stonden 6 voetbalwedstrijden en 4 afleveringen van Merijntje Gijzen's Jeugd.

Schrijver A. M. de Jong is in Nieuw-Vossemeer geboren. Daar staat ook het A.M. de Jong Museum met het beeldje van Merijntje Gijzen ervoor. Alle plaatsen, dorpen en gehuchten die u fietsend gaat bezoeken, worden meerdere keren in de boeken en in de serie genoemd. U ontdekt waar Merijntje (als jongetje van 6/7 jaar), De Kruik (de stroper) en Flierefluiter (de levensgenieter, vagebond, vrouwenversierder en natuurmens) moeten hebben 'geboezjeneerd' (dialect voor rondgezworven.)

Uit de boeken van A. M. de Jong valt volgens velen op te maken dat Merijntje Gijzen hoogstwaarschijnlijk op de Heen moet hebben gewoond, hoewel anderen dit betwisten. Omdat het ondoenlijk was om voor de film heel dat dorp in de oude stijl van 1900 terug te brengen heeft Kees van Iersel, de regisseur van de serie, gekozen voor o.a. het Benedensas en het Bovensas van de rivier de Vliet als filmlocatie. De binnenopnamen hadden vrijwel allemaal plaats in de grote studio van de N.O.S. in Hilversum.

Wil Luijks, die zelf ook een rol speelde in de film, maakte deze fietsroute speciaal voor onze website.

Klik hier voor deze route