Logo Fietsen123

Nieuws

Meldpunt Babboe bakfiets compensatie populair

Monday 18 March, 2024

De afgelopen tijd waren de bakfietsen van het merk Babboe veelvuldig in het nieuws door brekende frames. Inmiddels hebben zich daarom vele duizenden bezitters van een Babboe bakfiets gemeld bij het meldpunt voor compensatie.

Verkoopstop

De bakfietsen van Babboe kwamen in februari en maart volop in de media omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit de verkoop verbood. Die ingrijpende beslissing nam de NVWA nadat gebleken was dat er veel meldingen waren over het breken van het fietsframe door een gebrekkige constructie. Vooral het feit dat de bakfietsproducent nalatig was geweest met het onderzoeken van de problemen en het melden hiervan bij de NVWA werd het bedrijf zwaar aangerekend. Omdat de wet daarmee was overtreden, kan hier zelfs nog een strafrechtelijke staartje aan zitten.

Hoewel er nog geen ernstige ongelukken zijn gemeld tot nu toe heeft de NVWA wel een verkoopstop ingevoerd voor alle bakfietsen van Babboe. Daarnaast zijn er een aantal modellen waarvan alle exemplaren terug moeten naar de producent, omdat de veiligheid daarvan niet is te garanderen. Het gaat onder andere om de Mini, Mini E, City en City E. Omdat het nog onduidelijk is of Babboe al deze fietsen zelf op zal halen, kun je hiervoor eventueel contact opnemen met de fietsenwinkel waar je de bakfiets hebt gekocht.

Compensatie

Hoewel Babboe vervangende fietsen aanbiedt en later een -nog onbekende- compensatie, besloot het advocatenkantoor Birkway hier niet op te wachten. Dat richtte voor gedupeerden het meldpunt www.bakfietsclaim.nl op. Hier kun je alle typen bakfietsen terugvinden die Babboe moet terugroepen.

Er hebben zich inmiddels al duizenden bezitters van Babboe bakfietsen via de website gemeld. De bedoeling van het advocatenkantoor is om via een gezamenlijke zaak voldoende compensatie te krijgen voor de kostenderving.

Babboe heeft al wel gesproken over vouchers en eventuele extra financiële compensatie, maar dat vindt het advocatenkantoor voorlopig onvoldoende. Een argument daarbij is dat het om fietsen gaat van duizenden euro’s nieuwprijs die nu al hun waarde verloren hebben. Vooralsnog zal het nog langere tijd duren voordat alle klanten op een of andere manier gecompenseerd zijn.

Bron: nos.nl