Logo Fietsen123

Nieuws

Reparatie aan je fiets? Doe het zelf!

Tuesday 28 June, 2016

Hoe plak je een band? Mag je fietsen als er een spaak ontbreekt? Waarom doet mijn licht het niet? Wij hebben drie vaak voorkomende mankementen (en reperaties) op een rij gezet.

Band plakken

De meest voorkomende reparatie is een lekke band. Met een goede instructie en het juiste gereedschap is het plakken van een band zo gebeurd. Wat je nodig hebt om een band te plakken:

  • Bandenlichters
  • Schuurpapier
  • Fietspomp
  • Emmer gevuld met water
  • Lijm
  • Bandenplakkers

Hier vindt u een zeer handig filmpje hoe je, stap voor stap, een band moet plakken.

Niet-werkende lamp

Fietslamp op batterijen
Als je fietslamp op batterijen werkt, kunnen er drie oorzaken zijn waarom je lamp niet werkt: een lege batterij, een kapotte batterij of een kapot lampje. Een lege batterij en een kapot lampje kun je makkelijk vervangen door een nieuwe. Bij een kapotte batterij is er waarschijnlijk vocht in gekomen. Zorg ervoor dat de binnenkant van het lampje (waar de batterij huist) goed droog is en ook blijft. Is er erg veel roest? Dan zul je een nieuwe fietslamp moeten aanschaffen.

Fietslamp die aangedreven wordt door een dynamo
Het kan lastiger zijn om de oorzaak te vinden als je fietslamp wordt aangedreven door een dynamo. Als het gaat om één lamp (voor- of achterlicht), check dan of het lampje dat niet brandt stuk is. Als beide lampen niet branden, dan kan er wat aan de hand zijn met de dynamo of de bedrading. Kijk eerst of de dynamo wel goed contact maakt met de band: controleer of het dopje ook goed draait.

Als er roestvorming is, probeer dit dan zorgvuldig schoon te maken en probeer of de verlichting het nu wel doet. Doet de verlichting het nog steeds niet? Controleer of er een breuk in de bedrading zit. Als dit zo is vervang of repareer deze dan. Doe dit niet met een plakbandje, want dat werkt alleen maar tijdelijk.

Ik mis een spaak, doorfietsen of vervangen?

Opeens zie je het, er mist een spaak of hij is kapot. Doorfietsen kan, maar het is niet verstandig. Je doet er goed aan deze zo snel mogelijk te vervangen bij de fietsenmaker. Als je dit niet doet komt er meer druk op de andere spaken en dit kan leiden tot een slag in het wiel.

Wi je zelf de spaak vervangen? Dit filmpje legt duidelijk uit hoe je dat moet doen. Voor het gereedschap en de spaak kun je naar de fietsendealer.

Bron: www.nederlandersfietsen.nl

Bron Filmpjes: Joop Harmans en De Vakantiefietser


Gerelateerde artikelen

Nieuws

ANWB start met proef e-bike als vervangend vervoer

Weggebruikers in Utrecht, Amsterdam en Wolfheze kunnen deze week bij pech een e-bike als vervangend vervoer krijgen. Het is een pilot van de ANWB, waarbij gekeken wordt of de e-bike in sted…

Nieuws

Dit zijn de beste toer- en trekking e-bikes volgens de AD Fietstest 2021

Houdt u van een flink stuk fietsen? Ook daarvoor zijn e-bikes prima geschikt. Het Algemeen Dagblad testte toer/trekking e-bikes in verschillende prijsklassen. We zetten de resultaten kort o…

Nieuws

Nederlander speelt bewust met leven in het verkeer

Ruim driekwart van de Nederlanders vindt dat gebruik van een mobiele telefoon in het verkeer gevaarlijk is. Toch gebruiken ruim zes op de tien Nederlanders hun telefoon weleens in het verke…

Nieuws

Vier korte fietsroutes voor in de winter

Op een winterse dag kunnen we ons voorstellen dat u liever geen tocht van 50 km maakt. Daarom hebben we vier kortere fietsroutes geselecteerd tussen de 30 en de 40 km. Veel fietsplezier! Be…

Nieuws

Wat weet u over het eigen risico? Test uzelf

Bijna een derde van de Nederlanders betaalt voor zorg waarvan hij niet wist dat dit onder het eigen risico viel, aldus onderzoeksbureau Markteffect. Hoe is het met uw kennis van het eigen r…