Logo Fietsen123

Nieuws

Maximale kogeldruk trekhaak door elektrische fiets overschreden, wat nu?

dinsdag 1 maart, 2011

Wanneer u uw elektrische fiets mee wilt nemen op vakantie of iemand met fietspech moet ophalen brengt een fietsdrager uitkomst. Vaak wordt een fietsdrager echter bevestigd aan de trekhaak. Bij 'normale' fietsen levert dit geen problemen op, maar wanneer u meerdere elektrische fietsen monteert kan dit tot gevolg hebben dat uw maximale kogeldruk op de trekhaak overschreden wordt.

Grote moderne middenklassers hebben vaak een kogeldruk van 75kg, in dit geval voldoende voor elektrische fietsen (incl. accu toch al snel 30 kg per stuk). Kleinere auto's met trekhaak hebben vaak een kleinere maximale kogeldruk van 50kg. Bij montage van twee elektrische fietsen incusief accu komt u hiermee in de problemen.

Fietsen.123 ontvangt regelmatig de vraag wat de oplossing is om tóch de elektrische fietsen op de trekhaak te monteren. Hierover kunnen we kort zijn, volgens de wet mag u simpelweg de fietsen niet op de trekhaak vervoeren.

Nederlandse wetgeving vervoer elektrische fietsen op de auto

 • U mag de maximale kogeldruk van de trekhaak niet overschrijden .
 • De fietsen mogen aan weerszijden van de auto niet meer dan 20 cm uitsteken en er mogen geen scherpe delen uitsteken.
 • Als een fietsdrager de achterlichten van de auto geheel of gedeeltelijk bedekt, dan is een extra verlichtingsbalk verplicht.
 • Op de fietsdrager of verlichtingsbalk hoort een witte nummerplaat te zitten met het kenteken van uw auto.
 • In het buitenland gelden vaak andere regels.In het Handboek Europa van de ANWB vindt u hierover meer informatie.

De oplossing?

Wanneer het gewicht van uw elektrische fietsen de maximale kogeldruk zal overschrijden kunt u de fietsen niet op de trekhaak monteren. Gelukkig zijn er wel enkele alternatieven:

 • U kunt uw fietsen ook vervoeren op de 5e deur of kofferdeksel van de auto. Er zijn een aantal praktische systemen bedacht die u eenvoudig kunt bevestigen achter op de auto. De fietsdrager wordt met speciale snelbevestigingen op de auto bevestigd en is voorzien van een rubbercoating om uw auto te beschermen. U moet er wel voor zorgen dat de achterlichten en de nummerplaat zichtbaar blijven, anders moet u een apart lichtblok kopen.
 • Voor auto's die een reservewiel aan de achterzijde van de auto hebben zijn er speciale fietsdragers, waarmee de fiets op het wiel kan worden bevestigd.
 • Gebruik een fietsendrager op het dak. Als u de fietsen op het dak vervoerd kan het brandstofverbruik toenemen met wel 20 tot 30 procent, maar in ieder geval kunt u de fietsen dan wel meenemen.

  Lees ook:
  * Let op de maximale kogeldruk van uw trekhaak

Gerelateerde artikelen

Nieuws

Veilig op de fiets met de Smart Jacket

Een smartphone hoeft niet per se voor onveilige verkeerssituaties te zorgen; het kan er ook veiliger op worden. Hoe? Met de Smart Jacket van Vodafone. Als je om je heen kijkt, zie je overal…

Nieuws

Speed pedelecs populair onder 50-plussers

Het aantal speed pedelecs op de Nederlandse wegen neemt toe. Momenteel rijden er al meer dan 15.000 exemplaren rond. Een jaar geleden waren dit er nog 10.000. Dit concludeert Fietsenwinkel.…

Nieuws

Groningse start-up ontwikkelt ''ultieme waterfles'' voor op de fiets

Een tas of bidon meenemen op de fiets is bijna verleden tijd. De Groningse ondernemer Leonard Kollen maakte de Clipon: een waterfles die je op elke fiets kunt klemmen. Momenteel probeert hi…

Nieuws

Gezellig samen fietsen.... met je kat! Leuke video

Samen fietsen is een stuk gezelliger dan alleen moet deze man gedacht hebben. Zijn kat vindt het zo te zien ook heerlijk om mee te rijden. Hij geeft kopjes en kijkt vrolijk om zich heen. Ne…

Nieuws

Fietsenverkoop daalt, maar omzet stijgt

De verkoop van fietsen is in 2016 gedaald naar het niveau van 1987. Daar staat tegenover dat de omzet een record bereikte - een gevolg van de verkoop van vooral duurdere fietsen. De nieuwe …