Logo Fietsen123

Nieuws

Lincolnshire: waar heden en verleden samenkomen

Wednesday 26 September, 2018

Lincolnshire is een van de mooiste regio’s van Engeland om op de fiets te verkennen: de prachtige, gevarieerde natuur wordt afgewisseld door pittoreske dorpen, mooie steden en imposante bezienswaardigheden. We brengen Lincolnshire voor je in kaart.

Het graafschap Lincolnshire heeft een rijke geschiedenis. Van de roerige Middeleeuwen, toen feodale landheren elkaar bevochten tot de Industriële Revolutie, de Tweede Wereldoorlog en daarna de Koude Oorlog, toen Britse vliegtuigen hier 24 uur per dag paraat stonden. Of je nu houdt van bijzondere natuur, geschiedenis of juist een cultuurliefhebber bent: in Lincolnshire hoef je je nergens te vervelen.

Afwisselende natuur

Op gebied van natuur is Lincolnshire is een van de meest afwisselende gebieden van Engeland. In het noordoosten vind je de Lincolnshire Wolds, een uitgestrekt landschap met zacht glooiende heuvels, verborgen valleien, rustig kabbelende stroompjes en kleine dorpjes waar de tijd stil lijkt te staan. In de Wolds wisselen bossen en graslanden elkaar af. De kalkrijke bodem heeft hier gezorgd voor een enorme diversiteit aan begroeiing. Bovendien kun je – fietsend door en over de heuvels – genieten van magische vergezichten over het landschap, dat al vanaf 1973 een ‘Area of Outstanding Natural Beauty (AONB)’ wordt genoemd, de hoogste waardering die een natuurlandschap in Engeland kan krijgen.

Meer naar het westen ligt de Lincolnshire Cliff. In dit relatief vlakke deel van Lincolnshire torent deze heuvelrug, gevormd door prehistorisch gesteente, hoog boven het landschap uit en vormt een prachtig contrast met de laaglanden eromheen. Opvallend zijn de vele dorpen, die niet in de valleien liggen, maar juist op de heuvelrug. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over het gebied.

Of wat dacht je van The Fens. Zo op het eerste gezicht waan je je hier terug in Nederland: de voormalige moerasgebieden zijn in de 17de eeuw drooggemaakt door de Zeeuwse waterbouwkundige Cornelis Vermuyden. Sindsdien moet de waterstand in The Fens kunstmatig op peil worden gehouden om te voorkomen dat het weer onder water komt te staan. Nu vind je hier uitgestrekte landbouwgebieden, maar op een aantal plaatsen is het originele moerasland behouden. Vooral natuurreservaat Wicken Fen geeft een mooi beeld van hoe het gebied er voor de ingreep met Nederlands vernuft uit heeft gezien.

Door het landschap van Lincolnshire stromen bovendien verschillende schilderachtige riviertjes. Enkele daarvan zijn de Nen, Ouse, Slea en Witham.

De volgende natuurreservaten zijn een bezoek meer dan waard:
• Far Ings Nature Reserve.
• Saltfleetby-Theddlethorpe Dunes National Nature Reserve.
• Water's Edge Visitor Centre and Country Park.

Bezienswaardigheden: herinneringen aan vervlogen tijden

Verspreid over het graafschap bieden de vele bezienswaardigheden je een prachtige afwisseling tijdens een fietstocht door het Britse platteland. We geven een kort overzicht van – slechts enkele van de vele – bezienswaardigheden die Lincolnshire rijk is.

Waarschijnlijk een van de bekendste bouwwerken van Lincolnshire is Thornton Abbey. De grote en wereldberoemde abdij werd halverwege de 12de eeuw opgericht door William le Gros, Earl of Yorkshire. Vierhonderd jaar na de oprichting sloot Henry VIII de abdij, samen met vele andere kloosters in Engeland, Ierland en Wales. De ruïnes van de abdij zijn een bijzondere herinnering aan deze ‘Dissolution of the Monasteries’ en trekken jaarlijks vele bezoekers.

Vlakbij Gainsborough staat een van de best bewaarde Middeleeuwse landhuizen van het graafschap: Gainsborough Old Hall. Bijzonder is dat het imposante gebouw door de eeuwen heen weinig veranderd is, zowel aan de binnen- als buitenzijde. Zo heeft Gainsborough Old Hall een van de meest complete en best bewaarde Middeleeuwse keukens. Vanaf de toren heb je een adembenemend uitzicht over de omgeving, maar pas wel op voor ‘The Grey Lady’, het spook dat volgens de overlevering in de toren huist!

Vlakbij het gelijknamige dorp ligt Tattershall Castle, een opmerkelijk smal en hoog gebouwd kasteel. Het 15de-eeuwse bouwwerk heeft een bijzondere beschermde status als onderdeel van de National Trust: het is namelijk een zeldzaam – en tevens zeer goed bewaard gebleven – voorbeeld van een bakstenen kasteel. Dit in tegenstelling tot de meeste kastelen in Engeland, die meestal van andere steensoorten gebouwd zijn. Een bezoekje aan het kasteel biedt een unieke kijk op het leven van de vroegere landelite.

Van de vele kastelen en landhuizen in Lincolnshire is Harlaxton Manor waarschijnlijk het meest opzienbarend. Met zijn gigantische afmetingen is het moeilijk voor te stellen dat het ‘huis’ gebouwd is voor een zakenman, en niet voor een koning. Qua bouwstijl is het een unieke mix van barokke, gotische en Jacobitische invloeden. Zowel het gebouw als de kleurrijke tuinen zijn zeer goed bewaard gebleven; niet voor niets is het een populaire locatie voor filmsets en huwelijken.

Vergeleken met bovenstaande locaties lijkt Woolsthorpe Manor, in Woolsthorpe-by-Colsterworth, enigszins uit de toon te vallen. Toch is dit ogenschijnlijk doodnormale huis een historische plek: hier werd in 1642 Sir Isaac Newton geboren. Na zijn studie aan de Cambridge University voerde hij hier veel van zijn beroemde experimenten uit. Woolsthorpe Manor is het hele jaar door geopend en geeft een goed beeld van het leven van een vrije boer uit de 17de eeuw. Ook wordt er uitvoerig aandacht besteed aan de natuurkundige principes die hier door Newton zijn vastgelegd.

Andere toplocaties in Lincolnshire zijn:
• Belton House, in de buurt van Grantham.
• Burghley House te Stamford.
• Harrington Hall met prachtige landschapstuinen, gelegen bij Harrington.
• Normanby House, bij Burton-upon-Stather.

De mooiste steden

Een van de belangrijkste steden van het graafschap is Boston, een stad die zijn roem verspreid heeft over de wereld. Veel opvarenden van het beroemde schip Mayflower, The Pilgrim Fathers, kwamen uit deze stad. De gelijknamige stad in de Verenigde Staten is dan ook naar hun Britse geboortestad genoemd. Een van de mooiste kerken van Lincolnshire – en de belangrijkste toeristische trekpleister van de stad – is de parochiekerk van Saint-Botolph, in de volksmond ook wel de Boston Stump genoemd. Ook de Boston Guildhall en Blackfriars Theatre and Arts Centre trekken jaarlijks veel bezoekers.

Lincolnshire dankt zijn naam aan de hoofdplaats, de stad Lincoln. De geschiedenis van deze plaats gaat ver terug: al in de IJzertijd was er op deze plek een nederzetting gevestigd. Vanaf de Middeleeuwen ontwikkelde de stad zich tot een belangrijk centrum op het gebied van handel, en later ook industrie. Deze vroegere welvaart heeft overal in de stad zijn sporen nagelaten. De Lincoln Cathedral behoort bijvoorbeeld tot de grootste kathedralen van Engeland en is een van de hoogtepunten van de Britse architectuur. Ook Lincoln Castle, de High Bridge en Jew’s House – een van de oudste huizen van Engeland – behoren tot de historische bezienswaardigheden van de stad. Hoewel het de grootste stad is van het graafschap, doet het heel rustig, pittoresk en landelijk aan, met het vele groen, de smalle straatjes en het houtwerk aan de huizen.

Verdere bijzondere steden:
• Grantham, met een rijke militaire geschiedenis en de oudste nog bestaande inn van Engeland: ‘The Angel and Royal’.
• Grimsby, een belangrijke vissersplaats met een prachtige oude haven. Het Grimsby Fishing Heritage Centre is hier een echte aanrader.
• Louth, met een historisch centrum waar je veel 17de- en 18de-eeuwse gebouwen vindt. Ook loopt hier de museumspoorlijn Lincolnshire Wolds Railway.
• Stamford: de eerste stad die aangemerkt werd als ‘conservation area’, een status die vergelijkbaar is met het Nederlandse beschermd stadsgezicht. De stad was een belangrijke filmlocatie: onder andere Pride & Prejudice en The Da Vinci Code werden hier opgenomen.

Kortom, in Lincolnshire is genoeg te doen en te zien. Geniet van de Britse afwisseling!