Logo Fietsen123

Nieuws

Lincolnshire: pittoresk én imposant

Wednesday 20 March, 2019

Lincolnshire is een regio waar prachtige, gevarieerde natuur wordt afgewisseld door pittoreske dorpjes, mooie steden en imposante bezienswaardigheden. U hoeft zich in dit bijzondere graafschap dan ook geen moment te vervelen.

Liefhebber van bijzondere natuur? Of gaat uw hart sneller kloppen van de meest fascinerende geschiedenisverhalen? Of bent u juist een echte cultuurliefhebber? Het graafschap Lincolnshire – gelegen in het noordoosten van Engeland – heeft het allemaal. En meer!

Lincolnshire Wolds: glooiend en uitzonderlijk mooi

De Lincolnshire Wolds is een uitgestrekt gebied met glooiende heuvels, verborgen valleien, rustig kabbelende stroompjes en dorpjes waar de tijd stil lijkt te staan. In de Wolds wisselen bossen en graslanden elkaar af. De kalkrijke bodem heeft hier gezorgd voor een enorme diversiteit aan begroeiing. Lincolnshire Wolds is al sinds 1973 een ‘Area of Outstanding Natural Beauty (AONB)’. Dit is de hoogste waardering die een natuurlandschap in Engeland kan krijgen.

Lincolnshire Cliff: fraaie vergezichten

Meer naar het westen ligt de Lincolnshire Cliff. In dit relatief vlakke deel van Lincolnshire torent deze heuvelrug, gevormd door prehistorisch gesteente, hoog boven het landschap uit en vormt een prachtig contrast met de laaglanden eromheen. Opvallend zijn de vele dorpen, die niet in de valleien liggen, maar juist op de heuvelrug. Vanaf daar heeft u een prachtig uitzicht over het gebied.

Huizen, tuinen en een Middeleeuwse keuken

Waarschijnlijk een van de bekendste bouwwerken van Lincolnshire is Thornton Abbey. Deze wereldberoemde abdij werd halverwege de 12de eeuw opgericht door William le Gros, Earl of Yorkshire. Vierhonderd jaar na de oprichting sloot Henry VIII de abdij, tegelijk met veel andere kloosters in Engeland, Ierland en Wales. De ruïnes van de abdij zijn een bijzondere herinnering aan deze ‘Dissolution of the Monasteries’.

Vlakbij Gainsborough staat een van de best bewaarde Middeleeuwse landhuizen van het graafschap: Gainsborough Old Hall. Bijzonder is dat het imposante gebouw in de loop der eeuwen van binnen en buiten maar weinig is veranderd. Zo heeft Gainsborough Old Hall een van de meest complete en best bewaarde Middeleeuwse keukens. Vanaf de toren is het uitzicht over de omgeving adembenemend, maar pas wel op voor ‘The Grey Lady’, het spook dat volgens de overlevering in de toren huist!

Ook Harlaxton Manor is een bezoekje waard. Met zijn gigantische afmetingen is het moeilijk voor te stellen dat het ‘huis’ gebouwd is voor een zakenman, en niet voor een koning. Qua bouwstijl is het een unieke mix van barokke, gotische en Jacobijnse invloeden. Zowel het gebouw als de kleurrijke tuinen zijn goed bewaard gebleven; het is dan ook een populaire locatie voor filmopnames en huwelijken.

Vergeleken met bovenstaande locaties lijkt Woolsthorpe Manor, in Woolsthorpe-by-Colsterworth, enigszins uit de toon te vallen. Toch is dit ogenschijnlijk doodnormale huis een historische plek: hier werd in 1642 Sir Isaac Newton geboren. Na zijn studie aan de Cambridge University voerde hij hier veel van zijn beroemde experimenten uit. Woolsthorpe Manor is het hele jaar door geopend en geeft een goed beeld van het leven van een vrije boer uit de 17de eeuw. Ook is er natuurlijk veel aandacht voor de natuurkundige principes die Newton heeft vastgelegd.

Andere bijzondere ‘huizen’ in Lincolnshire zijn:
• Belton House, in de buurt van Grantham.
• Burghley House te Stamford.
• Harrington Hall met prachtige landschapstuinen, gelegen bij Harrington.
• Normanby House, bij Burton-upon-Stather.

Lincoln: pittoresk en gezellig

Lincolnshire dankt zijn naam aan de hoofdplaats, de stad Lincoln. De geschiedenis van deze plaats gaat ver terug: al in de IJzertijd was er op deze plek een nederzetting gevestigd. Vanaf de Middeleeuwen ontwikkelde de stad zich tot een belangrijk centrum op het gebied van handel, en later ook industrie. Deze vroegere welvaart heeft overal in de stad zijn sporen nagelaten. De Lincoln Cathedral behoort bijvoorbeeld tot de grootste kathedralen van Engeland en is een van de hoogtepunten van de Britse architectuur. Ook Lincoln Castle, de High Bridge en Jew’s House – een van de oudste huizen van Engeland – behoren tot de historische bezienswaardigheden van de stad. Hoewel het de grootste stad is van het graafschap, doet het pittoresk en bijna landelijk aan, met veel groen en smalle straatjes. Vergis u echter niet, want de stad is ook rijk aan mooie boetiekjes en voor een gezellige pub of een goed restaurant hoeft u niet lang te zoeken.

Nog meer bijzondere steden
• Grantham, met een rijke militaire geschiedenis en de oudste nog bestaande inn van Engeland: ‘The Angel and Royal’.
• Grimsby, een belangrijke vissersplaats met een prachtige oude haven. Het Grimsby Fishing Heritage Centre is hier een echte aanrader.
• Stamford: de eerste stad die aangemerkt werd als ‘conservation area’, een status die vergelijkbaar is met het Nederlandse beschermd stadsgezicht. De stad was een belangrijke filmlocatie: onder andere Pride & Prejudice en The Da Vinci Code werden hier opgenomen.