Logo Fietsen123

Nieuws

Koopwijzer: smartphonehouders

Monday 1 November, 2021

Met je smartphone in je hand fietsen is niet alleen verboden, maar ook onveilig en ongemakkelijk. Een goede smartphonehouder helpt je uit de brand. Fietsen123 vertelt je waar je op moet letten.

De meeste mensen gebruiken hun smartphone op de fiets als routeplanner. Om van A naar B te komen of om een volledige fietsroute te rijden, bijvoorbeeld met behulp van fietsknooppunten. In zo’n geval wil je je smartphone goed in het zicht voor je hebben staan, zodat je de aanwijzingen op het scherm kan volgen.
Het fietsstuur is daarvoor de ideale plek, en dat is ook precies waar je bijna alle smartphonehouders plaatst. Een ander soort smartphonehouder zet je vast op de stang van het fietsframe. Dit zijn een soort fietstasjes waar je je smartphone veilig in vast kan schuiven. Als je eenmaal gekozen hebt tussen deze twee soorten houders, lijkt een goede smartphonehouder uitkiezen simpel. Toch zijn er nog aardig wat eigenschappen waar je rekening mee moet houden. Wij zetten ze op een rijtje.

Welke bevestiging?

Welke vorm de smartphonehouder ook heeft, het is belangrijk dat hij stevig vastzit aan je fiets. Tenslotte zijn niet alle wegen en paden even egaal en heb je onderweg vaak te maken met trillen en schokken van je fiets. Een telefoonhouder die niet stevig genoeg vastzit, kan langzaam maar zeker gaan schuiven en kantelen onder het fietsen. Op een gegeven moment kun je dan je smartphone niet goed meer bekijken en bedienen. Dit is vooral het geval bij makkelijk te monteren houders die met een kunststof bandje of klittenband op het stuur of frame worden vastgezet. Ze zijn eenvoudig te monteren en weer weg te halen, maar daardoor ook gevoeliger voor schokken en trillingen. Het beste is een houder met een stevige kunststof- of metalen klem die je goed op het stuur vast kunt schroeven. Tenslotte zal je de houder zelf niets steeds van je fiets halen, alleen je smartphone. Let er wel goed op dat de klem een diameter heeft die niet te klein of groot is voor jouw stuur. Als de klem bijvoorbeeld te ruim om je stuur past, heb je kans dat je hem niet stevig genoeg kan vastzetten. Houders met een kunststof bandje of klittenband passen op alle diameters.

Universele houder

Smartphonehouders gebruiken verschillende methoden om je telefoon vast te zetten. Sommige universele houders hebben klemmen aan de zijkanten die je smartphone vasthouden. Bij andere houders klemmen elastieken op de hoeken je mobiel vast. Deze methoden zorgen ervoor dat veruit de meeste smartphones in zo’n universele houder passen. Al moet je er wel rekening mee houden dat hele kleine of juist extra grote smartphones blijkbaar niet onder de noemer universeel vallen. Het plaatsen of verwijderen van je telefoon bij deze houders gaat gewoonlijk erg makkelijk. Een ander voordeel van een universele houder is dat je hem niet hoeft te vervangen als je een andere smartphone koopt. Nadeel van dit type telefoonhouder is dat ze vaak knoppen en aansluitingen aan de zijkant van je smartphone afdekken. Ook wordt een deel van het scherm soms afgedekt, wat niet altijd handig is voor kaartlezen of de algemene bediening. Ze zijn bieden vanzelfsprekend ook geen waterdichtheid en bij sommige universele houders kan je smartphone gaan trillen of kantelen onder het fietsen. Tot slot heb je ook altijd een nogal zichtbare houder op je stuur zitten, ook als je smartphone er niet in zit.

Een ander type universele telefoonhouder gebruikt een hoesje waarin je je smartphone schuift. Dit hoesje zit vast aan de stuurklem en houdt de smartphone goed op zijn plaats. Ook zorgt het hoesje ervoor dat er geen water bij je mobiel kan komen. Het plaatsen en verwijderen van je smartphone gaat erg eenvoudig. Een groot nadeel bij dit type houder is dat de hoes zo dik is dat je wel het scherm kan zien maar niet meer goed kan bedienen. Je zult dus iedere keer je smartphone uit het hoesje moeten halen als je je smartphone wilt bedienen.

De prijzen van een universele houder liggen tussen de €5 en €70.

Houder met een hoesje

De handigste smartphonehouders zijn niet universeel. Ze werken met een dun, waterdicht hoesje dat precies bij jouw type smartphone past. Je schuift je smartphone in het hoesje en laat dat er voortaan om zitten, ook los van je fiets. Het hoesje is zo dun dat je je smartphone goed kan blijven bedienen via het scherm. De bevestiging aan de houder op het stuur gaat met een kleine connectie aan de achterkant van het hoesje. Dat kan bijvoorbeeld een bajonetsluiting zijn. Verschillende merken gebruiken verschillende kliksystemen. Meestal moet je de connectie op het hoesje in de houder op het stuur steken en dan de smartphone 45 of 90 graden draaien. Hij zit dan zo goed vast dat je een zeer stabiele smartphone op je stuur hebt. Je moet bij het draaisysteem wel goed kijken of dat past op jouw stuur en met jouw formaat smartphone. Als bijvoorbeeld je smartphone bij het draaien tegen je stuurpen aankomt, kan je hem niet vastzetten. Een fijne bijkomstigheid bij dit soort houders is dat er geen duidelijk zichtbare houder op je fiets achterblijft als je je smartphone eruit haalt.

De prijs van deze houders ligt rond de €50.

Houder met een tasje

Er is ook nog een kleine groep bijzondere telefoonhouders die gecombineerd zijn met een fietstasje. Je smartphone schuif je in een doorzichtig hoesje bovenop het tasje. In het fietstasje zelf kun je kleine zaken voor onderweg meenemen. Denk aan geld, je identificatie, sleutels. Bij grotere combinaties van deze telefoonhouder en fietstasje kun je zelfs fietsgereedschap meenemen, zoals bandenplakspullen. Dit type houder maakt het meenemen van een apart fietstasje aan je zadel onnodig. Handig bijvoorbeeld op een sportfiets. Er zijn houders + fietstasje die je gewoon op het stuur bevestigt. Gezien het maximale gewicht en formaat gaat het dan om een klein tasje met weinig ruimte. De grotere exemplaren zijn bedoeld voor op de stuurpen of fietsstang. De laatste variant wordt ook wel frametas genoemd. Je moet daar dan wel voldoende ruimte voor hebben op je fiets, dus bijvoorbeeld geen display van een e-bike die in de weg zit. Deze smartphonehouders zijn soms alleen spatwaterdicht. Bij een flinke hoosbui houden ze het dus uiteindelijk niet droog. Een ander nadeel is dat ze vrij groot zijn en dus nogal opvallen op je fiets.

De prijzen van dit type houders liggen tussen de €15 en €60.

Een keuze maken

Er zijn een aantal eigenschappen bij een smartphonehouder die altijd in orde moeten zijn. De houder moet stevig genoeg op je fiets zitten om schokken en trillingen te kunnen doorstaan. Ook is het belangrijk dat je je telefoon makkelijk op de houder kan bevestigen en er weer vanaf kan halen. Andere eigenschappen zijn meer afhankelijk van je persoonlijke wensen. Is het scherm duidelijk zien voldoende, of wil je ook de smartphone goed kunnen bedienen in de houder? Waterdichtheid is natuurlijk ook belangrijk, maar smartphones kunnen tegenwoordig steeds beter tegen water, afhankelijk van het type dat je hebt. Die IP-code bij je mobiel geeft aan hoe goed je smartphone tegen water kan. Daar kun je hier (Wat is IP68 en IP67? Alles over de waterdichtheid van je telefoon (androidworld.be)) meer over lezen. Met een IP-code die eindigt op 5 of hoger heb je in wezen geen waterdicht hoesje nodig bij je smartphonehouder.

Schrijf op wat je belangrijk vindt bij een smartphonehouder en maak aan de hand van die eigenschappen een keuze. Je vindt smartphonehouders onder andere bij fietsenwinkels en telecomzaken.