Een op de vijf fietsers vindt fietsen onveilig
De Nationale Fiets Telweek 2017 vond plaats van 18 tot en met 24 september. Nu de resultaten bekend zijn, vallen een aantal zaken op: Een op de vijf deelnemers vindt fietsen in Nederland on…
Nieuws
Friday 20 March, 2015
Verkeersregels worden voortdurend aangepast aan nieuwe wensen en inzichten. Wie 15 jaar geleden het rijbewijs heeft gehaald, heeft al flink moeten bijspijkeren: sindsdien is 40% van de wegenverkeerswet veranderd. Ook per 1 juli 2015 wordt het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV) weer gewijzigd. Zo komen er veertien nieuwe verkeersborden bij, en worden 23 verkeersovertredingen onder het strafrecht ondergebracht. Test uw kennis: kent u deze verkeersregels wel?
Op veel Nederlandse wegen komt u strepen tegen. Ze geven meer duidelijkheid hoe hard u mag rijden en of u mag inhalen. De nieuwe strepen heten deftig: essentiële herkenbaarheidskenmerken (EHK). De soorten nieuwe strepen op de weg:
De strepen veranderen niets aan de bestaande verkeersregels en maximumsnelheden op wegen buiten de bebouwde kom. Ze zijn constant in beeld en te beschouwen als geheugensteuntjes op de weg. Maar er geldt nog steeds: de verkeersborden gaan vóór de strepen.
Ooit mochten we maximaal 100 kilometer per uur rijden op de snelweg. Dat kunnen we ons nu al bijna niet meer voorstellen. Destijds vond men het ook al niet snel genoeg, waardoor men vaak te hard reed. In 1988 is daarom de maximale snelheid verhoogd naar 120 kilometer per uur. De laatste jaren bleek zelfs dat nog niet snel genoeg, want sinds september 2012 mogen we namelijk 130 kilometer per uur over de snelweg. Niet overal is dit toegestaan in verband met het milieu en de verkeersveiligheid. In de praktijk komt het erop neer dat u op 50% van de snelwegen 130 kilometer per uur mag rijden.
Vanaf 1 juli 2010 mag een rouwstoet door het overige verkeer niet meer doorsneden worden. Op die manier toont u respect voor overledenen en hun nabestaanden. Deze regeling geldt natuurlijk wel alleen op gelijkwaardige kruisingen, dus niet bij verkeerslichten, voorrangswegen en haaientanden. Verder geldt het alleen als de voertuigen van de rouwstoet op de juiste wijze voorzien zijn van officiële rouwvlaggen. Dit zijn de belangrijkste regels:
In het Reglement verkeersregels en verkeerstekens (RVV) staat dat bestuurders binnen een erf niet sneller mogen rijden dan stapvoets. Er wordt echter niet aangegeven wat onder stapvoets moet worden verstaan. In 1999 is bepaald dat stapvoets de minimaal haalbare snelheid is die een auto technisch kan halen, aangenomen wordt dat dit 15 kilometer per uur is. Sinds januari 2013 staat dit ook echt in het RVV. Er is ook een speciaal verkeersbord voor gemaakt, waarop duidelijk staat dat u maximaal 15 kilometer per uur mag rijden. Ziet u het bord niet maar rijdt u op een woonerf? Let dan wel op dat deze maximale snelheid alsnog geldt!
Per 1 januari 2015 komen er 14 nieuwe verkeersborden bij. Dit zijn ze!