Logo Fietsen123

Nieuws

Je smartphone als sleutel aan de poort van molens

Wednesday 22 July, 2020

In GrensPark Kempen~Broek kun je met je smartphone samen met de Erfgoedapp het waterrad of de molensteen van een eeuwenoude watermolen of stoere windmolen laten draaien. Je Smartphone gebruik je simpel als virtuele sleutel op de poorten van veel molens. MolenNetwerk KempenBroek vzw stippelde daarvoor de Watermolenroute én de Grensmolenroute uit.

Meer informatie over de Erfgoedapp lees je hier.

Knooppuntennetwerk als wegwijzer

Genieten van oude, scheppende waterraderen, malende molenstenen en leuke dorpjes of de steden Maaseik en Bree die je op de Watermolenroute, een 45 km lange fietsroute, tegenkomt. De Grensmolenroute brengt je weer, telkens heen en weer over de grens, bij de wieken van de windmolens en de watermolens in Stramproy, Molenbeersel, Kessenich, Neeritter of Haler.

De Watermolenroute verbindt 13 watermolens langs de Bosbeek en de Itterbeek. In hoofdzaak over rustige wegen fietsend, met af en toe een helling of afdaling, doorkruis je prachtige droge en natte natuurgebieden, bossen, heide, moerassen, akkers en weilanden. Door de Erfgoedapp word je steeds tijdig gewaarschuwd wanneer je een oude watermolen of ander bijzonder erfgoed langs de route nadert. De Grensmolenroute brengt je bij 4 windmolens en 5 watermolens aan beide zijden van de B/NL grens.

De molenaar of je smartphone als molengids

De molenaars en molenvrijwilligers vinden het leuk wanneer je bij hun draaiende molen in de remmen knijpt en binnen komt kijken. Ze zullen je gastvrij met veel enthousiasme het Verhaal van de Molen vertellen. Is een molen echter gesloten, dan kun je met de Erfgoedapp toch veel over de molen en zijn geschiedenis aan de weet komen. De Erfgoedapp werkt immers óók als een sleutel op de poort van de molen. Luister op je mobieltje naar de verhalen en bekijk filmpjes over de molen. Zo kom je veel aan de weet over de molens en de molenaars. Over de geschiedenis van de molens en de invloed van de molens op het landschap, de dorpen en de inwoners van deze streek.

Stap ook eens af bij een van de gezellige terrasjes onderweg of geniet van een zelf meegenomen picknick met streekproducten bij een van de rustpunten en picknickplekken onderweg. Een mooie, gezonde en leerrijke fietsroute lijkt daarmee gegarandeerd.

Meer over MolenNetwerk KempenBroek vzw kun je lezen op de website.
De MolenAgenda voor GrensPark Kempen~broek vind je hier.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Zo houd je de e-bike in topconditie

Een elektrische fiets vraagt net wat meer onderhoud dan een gewone fiets. Toch kun je een groot deel van het onderhoud gemakkelijk zelf doen. Wielen De wielen zijn vaak het smerigst. Ver…

Nieuws

‘Slimme fiets’ moet valpartij voorkomen

In een poging het aantal fietsongevallen tegen te gaan, hebben onderzoekers van de TU Delft een fiets ontwikkeld die niet kan omvallen. Hoe werkt dat? In 2018 kwam een recordaantal fietsers…

Nieuws

Wandel corona de wereld uit

Dit jaar geen Vierdaagse, geen Airborne Wandeltocht of Bloesemtocht, hoe groot het verdriet ook is voor wandelaars, feestvierders en horecaondernemers. Het Radboud Fonds, het goede doel van…

Nieuws

ANWB roept automobilisten op: ‘houd e-bikers in de gaten’

Het aantal verkeersongevallen met een elektrische fiets is in de eerste vijf maanden van dit jaar met ruim een kwart gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dit blijkt uit een onderzoek …

Nieuws

Fietsen langs kastelen in het oosten

Maak kennis met de mooiste kastelen in Overijssel en Gelderland, sommige goed bewaard, andere slechts nog een ruïne. Op deze zes routes ga je terug in de tijd naar kastelen en havezaten van…