Logo Fietsen123

Dossier: Fietsaccessoires

Je bidon schoonmaken

Thursday 24 August, 2023

Het is belangrijk de bidon op je fiets goed schoon te maken. Zo gaat hij langer mee en voorkom je onprettige smaakjes en eventuele maag- en darmklachten onderweg.

In de special Bidons kiezen, monteren, vullen en schoonmaken lees je alles over een bidon kopen, monteren en vullen. Je bidon goed schoonmaken is een apart verhaal waar je in dit artikel handige tips over vindt.

Nattigheid

Een bidon is een eenvoudige accessoire, maar omdat je hem gebruikt voor water of ander vocht, is het een populaire vestigingsplek voor schimmels en bacteriën. Dit merk je na verloop van tijd aan de geur die van de bidon afkomt en een vieze smaak als je eruit drinkt. Dit moet je dus zien te voorkomen.

Spoel daarom als je thuiskomt van een fietsrit de bidon van binnen en buiten even om met water. Vergeet ook niet de dop om te spoelen met het ventiel omhoog, als dit een gewoon type ventiel is. Maak de bidon daarna van binnen en buiten goed droog met een droogdoek. Van binnen is een kwestie van de droogdoek stukje bij beetje zo ver mogelijk in de bidon duwen en dan ronddraaien. Haal de droogdoek er weer uit en laat de bidon nog een poosje openstaan totdat hij helemaal droog is. Maak ook de dop goed droog inclusief het ventiel. Laat deze los van de bidon liggen om volledig te drogen. Na een paar uurtjes is alles vochtvrij en kun je de bidon met de dop erop opbergen op een droge plek.

Meer dan water

Je hoeft het natuurlijk niet te houden bij water in je bidon voor onderweg. Misschien geef je wel de voorkeur aan koude thee of een isotone energiedrank. In dat geval moet je na afloop ook eerst de bidon en dop goed afspoelen. Om er nog extra voor te zorgen dat de smaak van de thee of energiedrank niet in de bidon blijft hangen, kun je die volledig gevuld met water met de dop erop schudden en daarna een paar uur laten staan. Gooi de bidon daarna leeg, spoel hem nog een keer om en maak hem goed droog.

Grondiger schoonmaken

Eens in de zoveel tijd kun je je bidon rustig mee laten draaien in de vaatwasmachine. Zo worden ook lastig bereikbare plekjes, zoals bij het ventiel, schoongemaakt. Steek de bidon zonder dop ondersteboven op een opstaande pin in de vaatwasser, zodat er geen water in kan blijven liggen. Zorg er wel voor dat de vaatwasser op een lage temperatuur draait. Als je de bidon en dop uit de vaatwasser haalt, spoel je ze nog even om onder de kraan. Maak ze daarna goed droog.

Schimmel in bidon?

Er zijn een paar dingen die je vooral niet moet doen bij het schoonmaken van een bidon. Een daarvan is de drinkfles met nog vocht erin op je fiets laten zitten of op het aanrecht laten staan. Dit is de ideale aanzet voor schimmels en bacteriën, zeker bij warmte. Maak de bidon altijd leeg en droog binnen een paar uur na gebruik.

Het lijkt misschien een goed idee je bidon eens lekker met kokend water schoon te maken als je schimmels of bacteriën vermoedt. Doe dat niet, want zo'n kunststof fles kan niet tegen dat soort hoge temperaturen.

Tot slot: blijf niet jarenlang dezelfde bidon gebruiken. Vroeg of laat krijg je die toch niet meer goed schoon. Ruikt de bidon of zit er aanslag in, gooi hem dan weg. Er zijn tips op internet om je bidon nog schoon te maken met soda of azijn, maar dat geeft geen garantie dat de schimmel of bacteriën ook echt helemaal verdwenen zijn. Koop gewoon een nieuwe schone bidon. Je hebt al een goedkope voor 5 euro en een luxe versie voor 20 euro.

Door: Alex Wit