Logo Fietsen123

Nieuws

Is uw fiets al winterklaar?

Monday 2 December, 2013

Nu het weer officieel winter is geworden, is het belangrijk en verstandig om uw fiets op enkele punten na te kijken. Dit voorkomt vervelende valpartijen of zelfs ongelukken. Lees hier de tips om uw fiets winterklaar te maken!

Frame:
Maak het frame goed schoon met een lauwwarm sopje van afwasmiddel of autoshampoo. Maak gebruik van een afwasborstel of spons (geen schuursponsje!). Voor moeiliijk bereikbare plekken is het handig om een tandenborstel te gebruiken.

Ketting
Draai de ketting rond en druppel hem in kettingreiniger. Laat dit even inwerken en daarna kunt u met een doek de ketting grondig schoonwrijven. Breng vervolgens kettingolie aan. Dit verdrijft vocht en zorgt ervoor dat de ketting langer in goede conditie blijft.

Banden
Controleer het profiel van de banden. Een goed profiel zorgt voor een goede grip. Verwijder steentjes uit het profiel en breng de banden op spanning. Overweeg de montage van speciale fietswinterbanden. Bij lager temperaturen blijft de rubbersamenstelling van deze banden soepel en behoudt de band een goede grip. Ook hebben winterbanden meestal een speciaal loopvlak. Dit zorgt bij kou en gladheid voor beter wegcontact.

Verlichting
Goed werkende verlichting is van levensbelang. Zeker in de donkere koude dagen van de winter. Controleer de werking van de dynamo van zowel voor als achter. Vervang bij twijfel de lampjes. Bij batterijverlichting tijdig de batterijen vervangen, zo blijft het licht altijd voldoende.

Elektrische fietsaccu
Rijdt u op een elektrische fiets? Houd dan in de gaten dat u uw accu op kamertemperatuur bewaart en niet leeg opbergt! Door een leeggereden accu in de kou op te bergen kunt u diepontlading in de hand werken. De accu raakt hierbij te leeg, dit kan de accu sterk beschadigen. Ook het opladen kunt u het beste binnenshuis doen, dit omdat de capaciteit van de accu bij lagere temperaturen afneemt. Zo houdt u de accu van uw fiets in uitstekende conditie.

Zoutschade
Om schade door (strooi)zout te voorkomen is het verstandig om uw fiets goed af te spoelen wanneer u weer thuis bent. Dit kan gewoon met de tuinslang of een sopje. Het zout lost het snelste op in warm water. Zorg daarna dat de fiets weer goed droog is en poets hem nog even na met een droge doek. Vergeet ook de velgen en de spaken niet! Zet daarna de fiets op een warme droge plaats, dit om te voorkomen dat de kabels bevriezen.

Preventieve middelen
U kunt u fiets altijd inspuiten met vochtverdrijvende middelen. Dit zorgt ervoor dat de fiets niet gaat roesten en voorkomt dat vuil zich gaat hechten. U kunt het beste de bewegende delen van de fiets een paar keer per jaar inspuiten met bijvoorbeeld WD-40. Dit middel zorgt voor verdrijving van vocht en houdt de bewegende delen soepel.

Fietsen123 Wintertest
Wij voeren deze winter een test uit over fietsenbanden met spikes. Zorgen deze banden voor betere grip op de weg? Houd fietsen123 in de gaten voor de uitslag!

Weet u nog hoe het zit met de regels voor fietsverlichting in de winter? Niet helemaal? Lees hier hoe het precies zit met de regels.