Logo Fietsen123

Dossier: Alles over de e-bike

Is een e-bike altijd een elektrische fiets?

Wednesday 30 March, 2022

We gebruiken de term e-bike en elektrische fiets vaak door elkaar, maar betekent het ook hetzelfde? Het korte antwoord is nee, niet iedere elektrische fiets is een e-bike. We leggen het uit.

Gashendel

Iedere e-bike heeft een gashendel, de functie waarmee je kunt rijden zonder dat je zelf hoeft te trappen. Op een e-bike hoef je niet altijd te trappen om vooruit te komen, op een elektrische fiets moet dit wel.

Verzamelnaam

Eigenlijk is de elektrische fiets een verzamelnaam voor e-bikes en pedelecs. De pedelec en de speed pedelec hebben geen gashendel, maar zijn wel elektrische fietsen. Als je stopt met trappen, stop de elektrische aandrijving ook. Omdat de speed pedelec maximaal 45 km/u kan, moet je hiervoor minimaal 16 jaar zijn, een helm dragen en een WA-verzekering afsluiten.

E-bikes hebben zoals eerder genoemd wél een gashendel, die niet stopt als je stopt met trappen. Dat maakt e-bikes tot een eigen categorie. De ‘gewone’ e-bike gaat tot 25 km/u, de ‘snelle’ e-bike tot 45 km/u. Voor deze versie gelden dezelfde extra regels als voor een speed pedelec.

Een e-bike is altijd een elektrische fiets, maar een elektrische fiets is niet altijd een e-bike.

Bron: Radar.nl