Logo Fietsen123

Nieuws

In het spoor van de Ronde van Vlaanderen

donderdag 24 februari, 2011

Naar aanleiding van de 95ste Ronde van Vlaanderen pakt Toerisme Oost-Vlaanderen uit met een nieuwe Ronde van Vlaanderen fietsroute. Wie zich graag eens wil meten met echte kampioenen, kan vanuit startpunt Oudenaarde drie lussen fietsen langs alle klassieke hindernissen en kuitenbijters uit Vlaanderens Mooiste.

Op zondag 3 april is het weer zover: dan raast de legendarische Ronde van Vlaanderen voor de 95ste keer door het poëtische landschap van de Vlaamse Ardennen. Met de vernieuwde Ronde van Vlaanderen fietsroute bij de hand kan je deze wielerklassieker nu ook zélf rijden. Toerisme Oost-Vlaanderen bundelde alle mythische hellingen en kasseistroken uit de Ronde en zette ze langs drie lussen op de kaart. Alles samen goed voor 260 kilometer, 26 hellingen en 30 kasseistroken. Startpunt is het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde, van waaruit alle permanent bewegwijzerde lussen vertrekken. Aan uitdagingen geen gebrek voor wie houdt van het betere klimwerk!

Een vernieuwde look

De Ronde van Vlaanderen fietsroute bestond al langer, maar kreeg nu een volledig nieuw kleedje aangemeten. De tekstzijde werd één aangenaam geheel, met aantrekkelijke foto's en extra aandacht voor de wielergerelateerde locaties en verhalen onderweg. Omdat de Vlaamse Ardennen steeds meer buitenlandse wielerfanaten op bezoek krijgt, werden de meeste teksten in vier talen (Nederlands, Frans, Duits en Engels) opgesteld.
Ook de kaartzijde van de brochure kreeg een make-over: de drie lussen kregen elk hun eigen kaartstrook en zijn dus niet meer samen te zien op één kaart. In handige kadertjes bij elke kaartstrook staan telkens alle kasseistroken vermeld, zodat fietsers meteen het profiel van elke lus kunnen inschatten. Om de kaart extra gebruiksvriendelijker te maken, werd ze gedrukt op stevig, waterbestendig en scheurvrij papier.

De nieuwe kaart werd gerealiseerd in samenwerking met Flanders Classics (de organisator van de Ronde), het Centrum Ronde van Vlaanderen, Toerisme Vlaanderen en de gemeentebesturen.

De drie lussen

De blauwe lus (80 km) schuift je enkele stevige kasseistroken onder de wielen, waaronder die van Wannegem-Lede, de Paddestraat, de Lippenhovestraat en Kerkgate. Op de Molenberg en Wolvenberg krijgen je kuiten het extra hard te verduren.

De oranje lus (72 km), de kortste maar zwaarste, brengt je langs nijdige hellingen als de Kluisberg, Oude Kwaremont, Paterberg, de beruchte Koppenberg, Steenbeekdries, Taaienberg en Eikenberg.

De groene lus (114 km) voert je via Geraardsbergen naar de aankomst in Meerbeke. Onderweg test je de kracht in je benen op hellingen als de Varentberg, de Foreest, Berendries, Valkenberg, Ten Bosse en natuurlijk de Muur en de Bosberg.

De drie lussen combineren tot een monstertocht kan natuurlijk ook. Wie dat voor elkaar krijgt, mag zich zonder blozen een echte Flandrien noemen. Welk traject je ook kiest, steevast kom je voorbij typische Rondedorpjes, wereldberoemde passages en heroïsche plekken. Stap ook geregeld eens uit het zadel voor een welverdiende pauze in een van de charmante cafeetjes onderweg. Hier zit je altijd goed voor een straf wielerverhaal!

De nieuwe Ronde van Vlaanderen routekaart is voor € 3 te koop bij Toerisme Oost-Vlaanderen, het Centrum Ronde van Vlaanderen, alle toeristische infokantoren en de betere boekhandel.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Gedrag fietsers en automobilisten bij fietsstroken met camera's vastgelegd

Stroken voor fietsers die te smal zijn kunnen tot gevaarlijke situaties leiden. En toch houden veel gemeenten zich niet aan de richtlijnen die ervoor zijn. Camera's bij fietsstroken gaan he…

Nieuws

E-bike blijkt niet gevaarlijker dan gewone fiets

Sinds de opmars van de e-bike zijn er regelmatig berichten verschenen dat ze gevaarlijker zouden zijn dan gewone fietsen en voor meer (zware) ongevallen zorgen. Dit negatieve beeld klopt to…

Nieuws

E-bikes worden altijd traceerbaar

Fietsfabrikant Sparta gaat vanaf volgend voorjaar e-bikes produceren die in verbinding staan met het internet. De betere beveiliging maakt diefstal minder interessant. Als eerste grote fiet…

Nieuws

Bosch introduceert ABS voor de e-bike

We kennen natuurlijk allemaal ABS-systemen (antiblokkeersystemen) in auto’s en motorfietsen, maar Bosch komt nu ook met een antiblokkeersysteem voor e-bikes. Deze ontwikkeling zou het fiets…

Nieuws

Het allereerste fietspad met zonnecellen is aangelegd

Nederland heeft er weer een primeur bij als het gaat om innovatieve ontwikkelingen op fietsgebied. Het eerste fietspad met zonnecellen ter wereld is inmiddels gereed en geplaatst in Krommen…