Logo Fietsen123

Nieuws

In het spoor van de Ronde van Vlaanderen

donderdag 24 februari, 2011

Naar aanleiding van de 95ste Ronde van Vlaanderen pakt Toerisme Oost-Vlaanderen uit met een nieuwe Ronde van Vlaanderen fietsroute. Wie zich graag eens wil meten met echte kampioenen, kan vanuit startpunt Oudenaarde drie lussen fietsen langs alle klassieke hindernissen en kuitenbijters uit Vlaanderens Mooiste.

Op zondag 3 april is het weer zover: dan raast de legendarische Ronde van Vlaanderen voor de 95ste keer door het poëtische landschap van de Vlaamse Ardennen. Met de vernieuwde Ronde van Vlaanderen fietsroute bij de hand kan je deze wielerklassieker nu ook zélf rijden. Toerisme Oost-Vlaanderen bundelde alle mythische hellingen en kasseistroken uit de Ronde en zette ze langs drie lussen op de kaart. Alles samen goed voor 260 kilometer, 26 hellingen en 30 kasseistroken. Startpunt is het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde, van waaruit alle permanent bewegwijzerde lussen vertrekken. Aan uitdagingen geen gebrek voor wie houdt van het betere klimwerk!

Een vernieuwde look

De Ronde van Vlaanderen fietsroute bestond al langer, maar kreeg nu een volledig nieuw kleedje aangemeten. De tekstzijde werd één aangenaam geheel, met aantrekkelijke foto's en extra aandacht voor de wielergerelateerde locaties en verhalen onderweg. Omdat de Vlaamse Ardennen steeds meer buitenlandse wielerfanaten op bezoek krijgt, werden de meeste teksten in vier talen (Nederlands, Frans, Duits en Engels) opgesteld.
Ook de kaartzijde van de brochure kreeg een make-over: de drie lussen kregen elk hun eigen kaartstrook en zijn dus niet meer samen te zien op één kaart. In handige kadertjes bij elke kaartstrook staan telkens alle kasseistroken vermeld, zodat fietsers meteen het profiel van elke lus kunnen inschatten. Om de kaart extra gebruiksvriendelijker te maken, werd ze gedrukt op stevig, waterbestendig en scheurvrij papier.

De nieuwe kaart werd gerealiseerd in samenwerking met Flanders Classics (de organisator van de Ronde), het Centrum Ronde van Vlaanderen, Toerisme Vlaanderen en de gemeentebesturen.

De drie lussen

De blauwe lus (80 km) schuift je enkele stevige kasseistroken onder de wielen, waaronder die van Wannegem-Lede, de Paddestraat, de Lippenhovestraat en Kerkgate. Op de Molenberg en Wolvenberg krijgen je kuiten het extra hard te verduren.

De oranje lus (72 km), de kortste maar zwaarste, brengt je langs nijdige hellingen als de Kluisberg, Oude Kwaremont, Paterberg, de beruchte Koppenberg, Steenbeekdries, Taaienberg en Eikenberg.

De groene lus (114 km) voert je via Geraardsbergen naar de aankomst in Meerbeke. Onderweg test je de kracht in je benen op hellingen als de Varentberg, de Foreest, Berendries, Valkenberg, Ten Bosse en natuurlijk de Muur en de Bosberg.

De drie lussen combineren tot een monstertocht kan natuurlijk ook. Wie dat voor elkaar krijgt, mag zich zonder blozen een echte Flandrien noemen. Welk traject je ook kiest, steevast kom je voorbij typische Rondedorpjes, wereldberoemde passages en heroïsche plekken. Stap ook geregeld eens uit het zadel voor een welverdiende pauze in een van de charmante cafeetjes onderweg. Hier zit je altijd goed voor een straf wielerverhaal!

De nieuwe Ronde van Vlaanderen routekaart is voor € 3 te koop bij Toerisme Oost-Vlaanderen, het Centrum Ronde van Vlaanderen, alle toeristische infokantoren en de betere boekhandel.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

VVN waarschuwt voor onveilige fietspaden

Het wordt steeds onveiliger op de Nederlandse fietspaden. Jaarlijks belanden zo’n 65.000 fietsers op de eerste hulp na een ongeval. Dat concludeert Veilig Verkeer Nederland (VVN). Er zijn e…

Blog

Bert blogt: De beste tips voor fotograferen op de fiets

Onze blogger Bert Vester fietst en schrijft niet alleen veel, hij fotografeert ook veel. Speciaal voor de lezers van Fietsen123 zet hij zijn tips en trucs voor de mooiste foto’s op een rijt…

Nieuws, Prijsvraag

Politiek wil maatregelen tegen diefstal E-bikes

Volgens het NRC zouden er in 2015 totaal meer dan 9000 elektrische fietsen gestolen zijn. Dit is gebaseerd op cijfers van grote verzekeraars van elektrische fietsen. De politiek vindt de s…

Nieuws

Verwarring op de weg door nieuwe regels speed pedelec

Vanaf 1 juli 2017 moet de speed pedelec – de e-bike met een maximumsnelheid van 45 km/h - op veel plaatsen de rijbaan op. Reden: het rappe stalen ros is volgens de wet gelijkgesteld aan de …

Nieuws

Drie mooie kastelenroutes

Kastelen zijn prachtig om te zien en als u er langs fietst is dit vaak het hoogtepunt van de route. Wij hebben voor u drie mooie kastelenroutes op een rij gezet. Kasteel Doorwerth (26 km) …