Logo Fietsen123

Nieuws

In het spoor van de Ronde van Vlaanderen

donderdag 24 februari, 2011

Naar aanleiding van de 95ste Ronde van Vlaanderen pakt Toerisme Oost-Vlaanderen uit met een nieuwe Ronde van Vlaanderen fietsroute. Wie zich graag eens wil meten met echte kampioenen, kan vanuit startpunt Oudenaarde drie lussen fietsen langs alle klassieke hindernissen en kuitenbijters uit Vlaanderens Mooiste.

Op zondag 3 april is het weer zover: dan raast de legendarische Ronde van Vlaanderen voor de 95ste keer door het poëtische landschap van de Vlaamse Ardennen. Met de vernieuwde Ronde van Vlaanderen fietsroute bij de hand kan je deze wielerklassieker nu ook zélf rijden. Toerisme Oost-Vlaanderen bundelde alle mythische hellingen en kasseistroken uit de Ronde en zette ze langs drie lussen op de kaart. Alles samen goed voor 260 kilometer, 26 hellingen en 30 kasseistroken. Startpunt is het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde, van waaruit alle permanent bewegwijzerde lussen vertrekken. Aan uitdagingen geen gebrek voor wie houdt van het betere klimwerk!

Een vernieuwde look

De Ronde van Vlaanderen fietsroute bestond al langer, maar kreeg nu een volledig nieuw kleedje aangemeten. De tekstzijde werd één aangenaam geheel, met aantrekkelijke foto's en extra aandacht voor de wielergerelateerde locaties en verhalen onderweg. Omdat de Vlaamse Ardennen steeds meer buitenlandse wielerfanaten op bezoek krijgt, werden de meeste teksten in vier talen (Nederlands, Frans, Duits en Engels) opgesteld.
Ook de kaartzijde van de brochure kreeg een make-over: de drie lussen kregen elk hun eigen kaartstrook en zijn dus niet meer samen te zien op één kaart. In handige kadertjes bij elke kaartstrook staan telkens alle kasseistroken vermeld, zodat fietsers meteen het profiel van elke lus kunnen inschatten. Om de kaart extra gebruiksvriendelijker te maken, werd ze gedrukt op stevig, waterbestendig en scheurvrij papier.

De nieuwe kaart werd gerealiseerd in samenwerking met Flanders Classics (de organisator van de Ronde), het Centrum Ronde van Vlaanderen, Toerisme Vlaanderen en de gemeentebesturen.

De drie lussen

De blauwe lus (80 km) schuift je enkele stevige kasseistroken onder de wielen, waaronder die van Wannegem-Lede, de Paddestraat, de Lippenhovestraat en Kerkgate. Op de Molenberg en Wolvenberg krijgen je kuiten het extra hard te verduren.

De oranje lus (72 km), de kortste maar zwaarste, brengt je langs nijdige hellingen als de Kluisberg, Oude Kwaremont, Paterberg, de beruchte Koppenberg, Steenbeekdries, Taaienberg en Eikenberg.

De groene lus (114 km) voert je via Geraardsbergen naar de aankomst in Meerbeke. Onderweg test je de kracht in je benen op hellingen als de Varentberg, de Foreest, Berendries, Valkenberg, Ten Bosse en natuurlijk de Muur en de Bosberg.

De drie lussen combineren tot een monstertocht kan natuurlijk ook. Wie dat voor elkaar krijgt, mag zich zonder blozen een echte Flandrien noemen. Welk traject je ook kiest, steevast kom je voorbij typische Rondedorpjes, wereldberoemde passages en heroïsche plekken. Stap ook geregeld eens uit het zadel voor een welverdiende pauze in een van de charmante cafeetjes onderweg. Hier zit je altijd goed voor een straf wielerverhaal!

De nieuwe Ronde van Vlaanderen routekaart is voor € 3 te koop bij Toerisme Oost-Vlaanderen, het Centrum Ronde van Vlaanderen, alle toeristische infokantoren en de betere boekhandel.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

‘Ping if you care’ moet Brussel veiliger maken voor fietsers

De Europese hoofdstad wordt dagelijks druk befietst, maar veilig is de stad zeker niet. Wie had ooit gedacht dat Bluetooth daar verandering in kan brengen... Een studie van Pro Velo heeft a…

Nieuws

Veel problemen met nieuwe e-bikes

De komst van de e-bike heeft het fietsen voor veel mensen gemakkelijker of toegankelijker gemaakt. Toch ondervinden veel mensen problemen met een nieuwe e-bike. Dat blijkt uit een enquête v…

Nieuws

Overtredingen en boetes voor fietsers

Als fietser word je over het algemeen gezien als zwakkere verkeersdeelnemer, maar dit betekent niet dat je onschendbaar bent. Een overzicht van overtredingen die je als fietser kunt begaan …

Nieuws

Fietssnelweg tussen Groningen en Assen?

Als het aan de Fietsersbond ligt, moet er een fietssnelweg komen tussen Groningen en Assen, langs het Noord-Willemskanaal. Deze snelweg moet ook geschikt zijn voor snellere elektrische fiet…

Nieuws

Donder en bliksem: vijf tips voor fietsers

Bliksem is één van de gevaarlijkste weersverschijnselen. Gemiddeld zijn er ongeveer 30 dagen per jaar met onweer in ons land. Het gevaar om zelf door de bliksem getroffen te w…