Logo Fietsen123

Dossier: Fietsen naar Santiago de Compostela

Fietsen naar Santiago de Compostela: In geval van nood

Thursday 29 June, 2017

U moet er niet aan denken, maar het kan gebeuren: bij opstaan ontdekken dat uw fiets is verdwenen, een valpartij die u tot stoppen dwingt of familieomstandigheden die u terug naar huis roepen. Het ene noodgeval is akeliger dan het andere, maar het is in ieder geval raadzaam van tevoren wat zaken te regelen.

Reisverzekering

U begint natuurlijk met het afsluiten van een goede reisverzekering. Wanneer u onderweg iets overkomt waardoor u uw fietstocht naar Santiago de Compostela niet kunt vervolgen, helpt de verzekeringsmaatschappij u onder meer met het regelen van de terugreis. Bij sommige reisverzekeringen kunt u zich extra verzekeren tegen medische kosten. Voor u dit doet, moet u uw zorgverzekering even goed nakijken. Veel zorgverzekeraars dekken ook in het buitenland gemaakte medische kosten en een eventuele repatriëring naar Nederland. Het loont de moeite dat even te controleren en eventueel na te vragen bij uw zorgverzekeraar. Dubbel verzekeren is tenslotte zonde van het geld.

Fietsverzekering

Een fietsverzekering is geen overbodige luxe, want een fietsschade laten repareren kan flink in de papieren lopen – om over diefstal nog maar niet te spreken. En hoe voorzichtig u ook bent met uw fiets, een schadegeval is niet altijd te voorkomen; denk alleen al eens aan het transport terug naar Nederland! Let wel goed op: niet alle fietsverzekeraars geven ook dekking voor diefstal en schade in het buitenland.

Handige telefoonnummers

Vergeet niet uw verzekeringspassen of –papieren mee te nemen, zodat u de polisgegevens en de benodigde telefoonnummers altijd bij de hand hebt. Datzelfde geldt trouwens voor de telefoonnummers van uw bank: als u bestolen bent, moet u uw bankpas en creditcard namelijk zo snel mogelijk laten blokkeren.

Ambassade

Als de nood echt aan de man is, kunt u zich altijd tot de Nederlandse ambassade wenden. Dit geldt voor calamiteiten als diefstal van uw paspoort of identiteitsbewijs, een ziekenhuisopname of een sterfgeval in het buitenland. Op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken vindt u een overzicht van alle Nederlandse ambassades en consulaten in het buitenland.