Logo Fietsen123

Nieuws

Fietsen naar Santiago de Compostela: Wat neemt u mee?

woensdag 28 juni, 2017

Ik ga op pelgrimstocht en ik neem mee... Tja, wat neemt u eigenlijk mee? Of beter gezegd: wat neemt u níet mee? Iedere kilo op de fiets is er een die u op eigen kracht moet ‘meetrappen’, dus zoveel mogelijk thuis laten is het credo. Wat in ieder geval wel mee moet en - minstens zo belangrijk - hoe u dat meeneemt, leest u in dit artikel.

Menig vakantieganger zet, voor hij naar Schiphol afreist, zijn koffer nog even op de weegschaal; niemand betaalt graag bij voor te veel bagage. Voor uw fietspelgrimage naar Santiago de Compostela moet u eigenlijk hetzelfde doen. Niet vanwege de euro’s, maar vanwege uw eigen energie. De meeste fietspelgrims proberen het aantal kilo’s onder de 20 te houden, en dat is niet voor niets.

Kleding

Hoewel u normaal gesproken misschien iedere dag van de week iets anders aantrekt, zal dat tijdens uw fietstocht naar Santiago de Compostela niet zo zijn. Beperk de hoeveelheid kleding, maar neem in ieder geval mee:

- Twee ademende fietsshirts
- Een fietsshirt lange mouw (tegen kou en zon)
- Twee fiets(onder)broeken
- Fietshandschoenen
- Fietsschoenen en twee paar fietssokken
- Fietshelm
- Regenkleding of poncho
- Windjack

Daarnaast zijn voor de avond een afritsbroek, een shirt, een fleecevest, twee paar ondergoed, twee paar sokken, kleding voor de nacht en slippers of sandalen aan te raden. Vergeet ook niet een flesje wasmiddel mee te nemen. U heeft weinig kleding bij u, dus u zult dagelijks moeten wassen.

Onmisbaar

Natuurlijk neemt u uw paspoort of identiteitskaart en uw credential mee. Denk daarnaast ook aan uw bankpas, creditcard, zorgpas en verzekeringsgegevens. Ook onmisbaar: fietskaarten of een fietsnavigatiesysteem, uw mobiele telefoon en uw camera; wel inclusief de opladers natuurlijk. Verder kan het geen kwaad zonnebrandcrème, vette zalf (tegen zadelpijn), iets tegen diarree en verstopping, pijnstillers en wat pleisters in een van de fietstassen te stoppen. In het kader van persoonlijke verzorging mogen zeep, shampoo, een sneldrogende handdoek (te koop bij iedere outdoorzaak), scheerspullen en een nagelschaartje niet ontbreken.

Wanneer u gaat kamperen en zelf wilt koken, zult u ook een setje lichtgewicht pannetjes mee moeten nemen, alsmede een bord, een beker, bestek, een gasbrandertje en wat aanstekers. Ook slim: een kurkentrekker, wat wasknijpers, taalgidsen, een kleine rugzak (voor boodschappen en uitstapjes), een dagboek of iets dergelijks en wat pennen.

Bovenstaande lijstjes zijn overigens niet zaligmakend; uiteindelijk bepaalt u zelf wat u wel en niet belangrijk vindt. Het is wel aan te raden ruim van tevoren een bagagelijst te maken. U heeft dan alle tijd om zaken te schrappen en toe te voegen. Realiseer u ook dat er geen man overboord is als u iets vergeet: u komt onderweg genoeg winkels tegen.

Fietstassen en inpakken

Voor het vervoeren van uw bagage zijn een paar degelijke, en liefst waterdichte, fietstassen een absolute must. De betere fietsenzaak heeft zulke tassen zeker in het assortiment, net als de outdoorzaak. Ga ervan uit dat u minstens vijf tassen nodig hebt: twee op het voorwiel, twee op het achterwiel en een stuurtas. De stuurtas gebruikt u voor al die zaken die u snel bij de hand wilt hebben. De meeste stuurtassen hebben trouwens bovenop de tas een geplastificeerde ruimte voor de fietskaart; erg handig.

Voor wat betreft het bepakken van uw fiets geldt dat de bepakte fiets goed in balans moet zijn, anders valt u bij het minste geringste om. Daarom moet u de verschillende tassen wegen en de bagage net zo lang herschikken totdat de tassen in evenwicht zijn. Oefen het pakken meerdere keren zodat u onderweg precies weet wat in welke tas thuishoort. Maak daarna een lijstje van wat in welke tas hoort - dat scheelt u onderweg heel wat in- en uitpakken!


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Zwolle is Fietsstad 2014

Zwolle is de beste fietsstad van Nederland in 2014. Dat is de uitkomst van de verkiezing van Fietsstad 2014 van de Fietsersbond. De jury noemt Zwolle een stad waar de fietser zich zeer welk…

Nieuws

De fietstrends van nu

Supersnelle fietsen met krachtige ondersteuning, betere fietspaden, niet hebben maar delen: de fietswereld staat nooit stil. Gele plaatjes Pas nog voorbij gezoefd door een fiets met …

Nieuws

Veerboten rond Nederlandse rivieren varen niet

Normaal gesproken gaan de meeste kleine veerboten rond het paasweekend weer varen. Door de maatregelen rondom het coronavirus blijven de boten rond de Nederlandse rivieren aan wal. Dit duur…

Nieuws

Welke rem kies je?

Remmen zijn er in alle soorten en maten. Maar wat zijn nu de eigenschappen van die verschillende soorten remmen? En hoeveel onderhoud vragen ze? We zetten het voor je op een rij. De juiste …

Nieuws

Overheid heeft behoefte aan inspraak van fietsers

Zoveel mensen, nog meer fietsen. Nederland is het enige land ter wereld met meer fietsen dan inwoners. Het aantal fietsen zal de komende jaren nog meer gaan stijgen en dit vraagt om meer in…