Logo Fietsen123

Nieuws

Fietsen naar Santiago de Compostela: Wat neemt u mee?

Wednesday 28 June, 2017

Ik ga op pelgrimstocht en ik neem mee... Tja, wat neemt u eigenlijk mee? Of beter gezegd: wat neemt u níet mee? Iedere kilo op de fiets is er een die u op eigen kracht moet ‘meetrappen’, dus zoveel mogelijk thuis laten is het credo. Wat in ieder geval wel mee moet en - minstens zo belangrijk - hoe u dat meeneemt, leest u in dit artikel.

Menig vakantieganger zet, voor hij naar Schiphol afreist, zijn koffer nog even op de weegschaal; niemand betaalt graag bij voor te veel bagage. Voor uw fietspelgrimage naar Santiago de Compostela moet u eigenlijk hetzelfde doen. Niet vanwege de euro’s, maar vanwege uw eigen energie. De meeste fietspelgrims proberen het aantal kilo’s onder de 20 te houden, en dat is niet voor niets.

Kleding

Hoewel u normaal gesproken misschien iedere dag van de week iets anders aantrekt, zal dat tijdens uw fietstocht naar Santiago de Compostela niet zo zijn. Beperk de hoeveelheid kleding, maar neem in ieder geval mee:

- Twee ademende fietsshirts
- Een fietsshirt lange mouw (tegen kou en zon)
- Twee fiets(onder)broeken
- Fietshandschoenen
- Fietsschoenen en twee paar fietssokken
- Fietshelm
- Regenkleding of poncho
- Windjack

Daarnaast zijn voor de avond een afritsbroek, een shirt, een fleecevest, twee paar ondergoed, twee paar sokken, kleding voor de nacht en slippers of sandalen aan te raden. Vergeet ook niet een flesje wasmiddel mee te nemen. U heeft weinig kleding bij u, dus u zult dagelijks moeten wassen.

Onmisbaar

Natuurlijk neemt u uw paspoort of identiteitskaart en uw credential mee. Denk daarnaast ook aan uw bankpas, creditcard, zorgpas en verzekeringsgegevens. Ook onmisbaar: fietskaarten of een fietsnavigatiesysteem, uw mobiele telefoon en uw camera; wel inclusief de opladers natuurlijk. Verder kan het geen kwaad zonnebrandcrème, vette zalf (tegen zadelpijn), iets tegen diarree en verstopping, pijnstillers en wat pleisters in een van de fietstassen te stoppen. In het kader van persoonlijke verzorging mogen zeep, shampoo, een sneldrogende handdoek (te koop bij iedere outdoorzaak), scheerspullen en een nagelschaartje niet ontbreken.

Wanneer u gaat kamperen en zelf wilt koken, zult u ook een setje lichtgewicht pannetjes mee moeten nemen, alsmede een bord, een beker, bestek, een gasbrandertje en wat aanstekers. Ook slim: een kurkentrekker, wat wasknijpers, taalgidsen, een kleine rugzak (voor boodschappen en uitstapjes), een dagboek of iets dergelijks en wat pennen.

Bovenstaande lijstjes zijn overigens niet zaligmakend; uiteindelijk bepaalt u zelf wat u wel en niet belangrijk vindt. Het is wel aan te raden ruim van tevoren een bagagelijst te maken. U heeft dan alle tijd om zaken te schrappen en toe te voegen. Realiseer u ook dat er geen man overboord is als u iets vergeet: u komt onderweg genoeg winkels tegen.

Fietstassen en inpakken

Voor het vervoeren van uw bagage zijn een paar degelijke, en liefst waterdichte, fietstassen een absolute must. De betere fietsenzaak heeft zulke tassen zeker in het assortiment, net als de outdoorzaak. Ga ervan uit dat u minstens vijf tassen nodig hebt: twee op het voorwiel, twee op het achterwiel en een stuurtas. De stuurtas gebruikt u voor al die zaken die u snel bij de hand wilt hebben. De meeste stuurtassen hebben trouwens bovenop de tas een geplastificeerde ruimte voor de fietskaart; erg handig.

Voor wat betreft het bepakken van uw fiets geldt dat de bepakte fiets goed in balans moet zijn, anders valt u bij het minste geringste om. Daarom moet u de verschillende tassen wegen en de bagage net zo lang herschikken totdat de tassen in evenwicht zijn. Oefen het pakken meerdere keren zodat u onderweg precies weet wat in welke tas thuishoort. Maak daarna een lijstje van wat in welke tas hoort - dat scheelt u onderweg heel wat in- en uitpakken!


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Tips tegen brandgevaar accu’s

Door een productiefout, bij overbelasting of kortsluiting kan de accu van een elektrische fiets in extreme gevallen in brand vliegen. Met deze tips bescherm je je accu. Lees hier alles over…

Nieuws

Meer geld nodig voor fietsvoorzieningen

In een brandbrief aan premier Rutte zijn de zorgen geuit van 24 organisaties over het budget dat begroot is voor de infrastructuur en mobiliteit in Nederland. Dit geldt niet alleen voor de …

Nieuws

Fiets mag mee met Intercity Direct

Vanaf 2017 mogen reizigers hun fiets meenemen op de trajecten van de Intercity Direct. Dit was eerder niet toegestaan. Dat dit eerder niet toegestaan was, heeft te maken met het veiligheids…

Nieuws

Aantal spaakbeknellingen daalt, maar verdere aanpak blijft nodig

Een brede coalitie slaat de handen ineen om de problematiek rondom spaakbeknelling een halt toe te roepen. Jaarlijks belanden 2.800 kinderen op de Spoedeisende Hulp als gevolg van voeten tu…

Nieuws

Poll: Is uw fietsverlichting in orde?

Nu de dagen korter worden en het weer vroeg(er) donker wordt, zijn wij benieuwd of uw fietsverlichting in orde is. Of misschien doet alleen uw voor- of achterlicht het niet? Laat het ons we…