Logo Fietsen123

Dossier: Alles over de e-bike

Hoe is het nu met Babboe?

Sunday 16 June, 2024

De afgelopen maanden kwam bakfietsproducent Babboe regelmatig in het nieuws door problemen met brekende frames. Hoe gaat het inmiddels met deze zaak?

Verkoopverbod

De bakfietsen van Babboe kwamen begin 2024 volop in de aandacht omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de verkoop ervan verbood. De reden was dat er veel meldingen waren binnengekomen over het breken van het fietsframe door een gebrek in de constructie. Omdat Babboe de problemen niet goed had onderzocht en die ook verzuimde te melden bij de NVWA, besloot de toezichthouder op te treden. Er werd een verkoopstop ingevoerd voor alle bakfietsen van Babboe. Ook moesten alle exemplaren van een aantal modellen terug naar de producent, omdat de veiligheid daarvan niet kon worden gegarandeerd.

Strafrecht

Inmiddels is naar aanleiding hiervan de NVWA ook een strafrechtelijk onderzoek gestart naar Babboe. Onder andere door belastende informatie over hoe het bedrijf omging met de brekende frames. Zo werden Babboe medewerkers geïnstrueerd om klanten te vertellen dat bij gewoon gebruik het bakfietsframe niet kon breken en dat bij zichtbare scheuren er sprake was van overbelasting. Ook werden inspecteurs van de NVWA om de tuin geleid, doordat frames die waren gescheurd of gebroken verborgen werden gehouden. Bij het lopende strafrechtelijk onderzoek zijn de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de NVWA en het Openbaar Ministerie betrokken.

Terugroepactie

Door de NVWA werd na constatering van de problemen met bepaalde bakfietsen niet alleen een verkoopverbod ingesteld, maar ook een terugroepactie voor de fietsen verplicht. Op dit moment zijn er rond de 3500 bakfietsen door Babboe teruggehaald. Er zijn daarvoor 300 vervangende bakfietsen aan klanten teruggeleverd in Nederland. Volgens het bedrijf verloopt het terugleveren zo traag omdat er een flinke levertijd kan zitten op de nieuwe bakfietsen. Hiernaast is er een plan om inspecties in Nederland bij bakfietsen met potentiële gebreken uit te voeren, zodat een deel daarna weer veilig de weg op kan. Dit gebeurt al in andere Europese landen, maar in Nederland lopen hier nog besprekingen over met de NVWA.

Aangezien bij een compensatie-actie voor consumenten in maart al rond de 10.000 aanmeldingen voor Babboe bakfietsen binnenkwamen op de website www.bakfietsclaim.nl, is duidelijk dat de terugroepactie nog een lange weg te gaan heeft. Tot nu toe is slechts een derde van de 10.000 fietsen teruggehaald, terwijl niet alle bezitters van Babboe bakfietsen zich bij Bakfietsclaim hebben aangemeld.

Bron: nos.nl, rtl.nl