Logo Fietsen123

Nieuws

Hoe goed is onze verkeerskennis?

Friday 20 March, 2015

Hoe goed is uw verkeerskennis? Denk u nog goed op de hoogte te zijn van de huidig geldende verkeersregels, of zou een bijspijkercursus niet verkeerd zijn? Veilig Verkeer Nederland deed afgelopen jaar een panelonderzoek naar de verkeersregelkennis. Een zelfevaluatie op verkeerskennis werd gecombineerd met een evaluatie van praktijkritten. De uitkomsten zijn interessant!

Zelf tevreden

975 panelleden spraken zich uit over de eigen regelkennis, een respons van 72%. Het panel geeft zichzelf een rapportcijfer van 7,7 voor haar kennis van de verkeersregels. Maar liefst 97% beoordeelt de eigen regelkennis als ‘goed’ of ‘voldoende’. De veronderstelling dat de kennis achteruit zou gaan, wordt tegengesproken. Men vindt dat er wat dat betreft vrijwel geen verschil is tussen mensen ouder en jonger dan 50 jaar.

Opfrissen

De helft van het panel vindt dat periodiek opfrissen van verkeersregels verplicht zou moeten worden. Men is van mening dat niet alle wijzigingen de mensen bereiken, en dat nieuwe regels niet altijd duidelijk worden gecommuniceerd naar weggebruikers. Het panel wil graag dat Veilig Verkeer Nederland het ze makkelijker maakt om bij te blijven qua regelgeving. 90% wenst laagdrempeliger informatie over wijzigingen.

Meer online

Het panel gebruikt nu nog voornamelijk traditionele, offline bronnen om qua kennis bij te blijven, zoals de krant. Het merendeel wenst dit soort informatie echter liever via online kanalen te ontvangen, zoals via een overzichtelijke website, online opfriscursus of gerichte e-mails over regelwijzigingen in het verkeer.

Verplicht

VVN heeft gevraagd aan wie een opfriscursus gericht zou moeten zijn. Van het panel vindt 87% dat alle weggebruikers de doelgroep moeten zijn, en 10% beperkt zich tot bestuurders van motorvoertuigen. De suggestie dat deze informatie alleen gericht zou moeten zijn op de seniore weggebruiker krijgt geen steun. Of het verplicht zou moeten zijn om verkeerswijzigingen periodiek bij te houden, verdeelt het panel 50/50.

Evaluatie van de praktijk

Als we de panelleden mogen geloven, staat het er goed voor met de verkeerskennis. Maar blijkt dat ook uit de praktijk? Een evaluatie van praktijkritten tijdens rijvaardigheidstrainingen van VVN in 2013 geeft een beeld. Het laat zien wat deelnemers (senioren) aan een opfriscursus in de praktijk goed afgaat en waar ze meer moeite mee hebben. De deelnemers varieerden in leeftijd van 51 tot 93 jaar (gemiddelde leeftijd 73 jaar). Een derde prima Van de groep die heeft deelgenomen, heeft een derde (om precies te zijn 34%) de opfriscursus prima volbracht. Op basis van de uitkomsten van de zelfevaluatie is dit misschien te zien als een enigszins mager resultaat. Daarbij aangetekend dat iedereen aan het panel kan deelnemen en dat de opfriscursus alleen door ouderen is gevolgd.

Adviezen

  • De meeste deelnemers kregen adviezen over het kijken. Maar liefst 38% keek niet goed of niet voldoende. Een basis voor verkeersdeelname is goed kijken – er wordt flink op gehamerd tijdens rijlessen, en terecht natuurlijk.
  • 16% van de deelnemers kreeg adviezen die gericht waren op de snelheid. Denk aan matiging van snelheid, of aanpassing van de snelheid aan het overige verkeer.
  • 11% van de deelnemers werd geadviseerd meer te rijden om meer ervaring op te doen in het verkeer. Dat helpt vaak om zekerder in het verkeer te worden en minder fouten te maken.
  • 5% had moeite altijd de aandacht bij het verkeer te houden en kreeg daar opmerkingen over.
  • Verder werden er adviezen gegeven over rust en over stopgedrag.
Goed (%)Voldoende (%)Aandacht (%)
Bediening82,1152,9
Wegrijden7819,52,5
Volgen bochten / rechte weg71,521,17,4
Kruising50,635,314,1
Afslaan49,637,812,6
In- en uitvoegen / rijstrookwissel47,839,512,7
Inhalen en voorbijgaan58,636,25,2
Gedrag buiten bebouwde kom72,925,41,7
Gedrag op rotonde62,530,66,9
Rijden in 30km gebied56,235,78,1
Kijkgedrag42,441,616
Bijzondere verrichtingen60,536,92,5


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Test: de beste fietsdrager

Op een mooie dag maken veel mensen graag een tochtje met de fiets. Wie ook buiten de eigen omgeving wil fietsen, kan de fiets op een fietsdrager zetten en het eerste stuk met de auto aflegg…

Nieuws

Gevaarlijke fietspaden door hitte: pas op voor losgeraakte tegels!

Het zomerse weer zorgt voor onveilige situaties op de fietspaden. De Fietsersbond krijgt veel meldingen binnen over loszittende tegels en wijkende of schuivende betonplaten. Dit melden de F…

Nieuws

Drie grensverleggende routes

We hebben enkele prachtige fietsroutes op de grenzen tussen de provincies geselecteerd! Ontdek het Nederlandse landschap, stap op de fiets en rijd met ons mee. Op de grens van Drenthe en Gr…

Nieuws

Goeie vraag: waarom schreeuwen wielrenners eigenlijk?

Het is misschien wel de grootste irritatie van de fietser: de schreeuwende wielrenner. Iedereen aan de kant, ik kom eraan, zo lijkt hij te zeggen. Maar is dat ook echt zo? En tegen wie schr…

Nieuws

Advies Fietsersbond: zo kunnen we coronaproof fietsen

Tijdens de coronacrisis is er een stijging te zien in het aantal fietsers op de weg. Logisch, we mogen immers nog wel een ommetje maken met de fiets. Maar wat gaat er gebeuren als dit het n…

Nieuws

Ervaring met de Bikkel Ibee MT elektrische fiets?

Heeft u een Bikkel Ibee MT? Wij zijn erg benieuwd naar uw praktijkervaring met deze fiets. Lees de beoordelingen van anderen of plaats uw eigen beoordeling om anderen van dienst te kunnen z…

Nieuws

Gestolen fiets na 12 jaar terug

Een man uit Schoonhoven was zeer verrast toen de politie hem meldde dat zijn gestolen fiets was teruggevonden. Het rijwiel was namelijk al 12 jaar geleden al gestolen. Omdat de man destij…

Nieuws

Fietsen is goed voor het seksleven

Bijna 90 procent van de 2.500 deelnemers aan een Brits onderzoek, is van mening dat ze door van het werk naar huis te fietsen, de stress van het werk achter zich kunnen laten en daardoor ee…

Nieuws

Fiets mee in de trein: dit zijn de regels

De fiets mag in Nederland niet zomaar mee in de trein, met uitzondering van de vouwfiets. Om je fiets mee te nemen voor bijvoorbeeld een leuke fietstocht in een andere provincie, moet je ee…

Nieuws

Wat betekenen de kleurcodes en waarschuwingen van het KNMI?

Regelmatig hoort u dat er code geel, oranje of rood is afgegeven door het KNMI voor extreem weer. Maar wat betekenen deze codes eigenlijk en wanneer wordt er een weeralarm afgegeven? Per pr…