Veiligheid moet terug op fietspaden
We zijn nog niet helemaal goed op weg. De ANWB stelt hoge prioriteit aan het veilig maken van fietspaden. Steeds meer ongelukken lijken te ontstaan door de grote drukte op de vaak smalle we…
Nieuws
Tuesday 14 March, 2023
Onder de vele weer-apps en -sites zijn buienradars als Buienradar en Buienalarm erg populair. Maar hoe betrouwbaar zijn die eigenlijk in de praktijk?
Om maar meteen met de deur in huis te vallen… Veel gebruikers van buienradars zullen uit persoonlijke ervaring zeggen: ze zijn zeker niet altijd betrouwbaar. Je zal degenen de kost moeten geven die na het raadplegen van een buienradar met vertrouwen op goed weer een lekker stukje zijn gaan fietsen. Om vervolgens natgeregend te zijn door een pittige plensbui. Anderen zijn juist met frisse tegenzin thuisgebleven van een fietstripje naar het strand in verband met de verwachte regen. Om ’s avonds op het nieuws te horen dat het prachtig strandweer was. Kortom: de voorspellende gaven van buienradars zijn niet altijd even goed. Tijd dus om eens te kijken hoe dat komt.
Een buienradar, of neerslagradar, werkt met behulp van radiopulsen, zoals die ook gebruikt worden om bijvoorbeeld vliegtuigen te detecteren. Deze pulsen, met een specifieke frequentie, kaatsen tegen regendruppels -in of vlak onder wolken- en sturen een echo terug naar de radarinstallatie. Dit gebeurt vanaf verschillende weerradarstations in Nederland, België en andere landen in Europa. Door de gegevens van de verschillende stations te combineren, kan een globaal overzicht van neerslag binnen en buiten de grenzen van Nederland worden weergegeven op een computerkaart.
Zo’n kaart zie je bijvoorbeeld op de homepagina van www.buienradar.nl De animatie die met behulp van de radarinformatie wordt gemaakt, geeft huidige- en te verwachten buien weer. Lichte neerslag krijgt een witte kleur, zwaardere een meer blauwe en zeer stevige regen- en onweersbuien zijn rood.
Een buienradar is een handig stuk gereedschap maar heeft helaas wel een aantal beperkingen:
Informatie van buienradars is over het algemeen best wel goed betrouwbaar, maar 100% wordt zeker niet gehaald. Houd er daarom rekening mee dat er soms een onverwachte bui kan langskomen: vooral als het al buiig weer is.
Door: Alex Wit