Poll: op fietsvakantie?
Wij zijn benieuwd of u al eens een fietsvakantie heeft gehouden. Laat het ons hieronder weten in de nieuwe poll. {{bolt_poll (3)}}
Nieuws
Tuesday 8 January, 2019
Een gloednieuwe fiets kopen bij een dealer is niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig zijn er – zowel via internet als rijwielhandelaren – prima tweedehands fietsen te koop. Maar om te voorkomen dat je een kat in de zak koopt, moet je wel weten waar je op moet letten.
Het veiligste is natuurlijk om een tweedehands fiets bij een rijwielhandelaar aan te schaffen. Daar kun je desgewenst je oude fiets inleveren, ben je er zekerder van dat de fiets niet gestolen is en weet je zeker dat je er terecht kunt voor onderhoud en reparatie. Toch een fiets via internet kopen? Vraag dan het serienummer op: je kunt dan controleren of de fiets niet als gestolen is opgegeven en wat de nieuwprijs was.
De zoektocht naar een goede en geschikte tweedehands fiets moet beginnen met de vraag ‘Waar wil ik de fiets voor gebruiken?’. Dit bepaalt namelijk voor een deel al het type fiets waar je naar op zoek moet. Voor korte afstanden – woon-werkverkeer en boodschappen – voldoet een stadsfiets, maar voor lange afstanden, zoals recreatieve fietstochten of misschien zelfs een fietsvakantie, is een hybride- of toerfiets geschikter.
Heb je een mooie fiets gevonden? Let dan op de volgende zaken.
Fietsen zijn er in alle soorten en maten en het is heel belangrijk dat de fiets de juiste maat heeft voor jou. Dit begint bij de hoogte van het zadel en het stuur: kunnen deze op de juiste hoogte gezet worden? Een proefrit moet dit uitwijzen. Heeft de fiets voor jou niet de juiste maat? Kijk dan verder.
Je begint bij het frame. Kijk goed of deze niet kromgetrokken is en geen scheuren of barsten vertoont. Controleer vervolgens de fiets op roestplekken: verroeste onderdelen zijn zwakke plekken en kunnen er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat het stuur en het zadel niet meer te verstellen zijn.
Daarnaast is het natuurlijk van belang dat de belangrijkste veiligheidssystemen van de fiets werken: de verlichting en de remmen. Controleer of de remmen goed reageren en niet te veel slijtage vertonen.
Kapotte verlichting is relatief goedkoop te vervangen, maar remmen zijn vaak wat ingewikkelder en duurder om te vervangen of repareren. Bedenk dus goed of je de fiets deze extra investering waard vindt als de remmen of verlichting niet goed werken.
Controleer vervolgens de volgende onderdelen:
De Fietsersbond raadt af om luxe stadsfietsen met een verende voorvork en zadelpen te kopen. Dit omdat de kwaliteit van deze onderdelen bij stadsfietsen nog weleens te wensen overlaat. De verende delen krijgen snel speling, wat ten koste gaat van de veiligheid en het fietscomfort. Ook rollerbrakes bij dit soort fietsen zijn af te raden: deze remmen minder goed.
Bron: Fietsersbond